Με αντίπαλο το Ιράν αρχίζει τη Δευτέρα (19:00), η εθνική μπάσκετ τις υποχρεώσεις της στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο. Μπορεί ως όνομα ο αντίπαλος να μην… τρομάζει, όμως ο Δημήτρης Πρίφτης επισημαίνει ότι διαθέτουν αρκετές αρετές στο παιχνίδι τους και χρειάζεται προσοχή και συγκέντρωση από τους διεθνείς, ώστε να μην βρεθούν προ… δυσάρεστων εκπλήξεων.

«To Iράν στηρίζει το παιχνίδι του, κατά το πλείστον, στον πρωτεύοντα αιφνιδιασμό, στο ελεύθερο παιχνίδι, ειδικά στα πρώτα δευτερόλεπτα των επιθέσεών του και ύστερα από άμυνες ζώνης που εφαρμόζει πολύ συχνά και για σημαντικά χρονικά διαστήματα», ανέφερε αρχικά ο συνεργάτης του Φώτη Κατσικάρη και συνέχισε: «Έχει δύο γκαρντ που χρήζουν σημαντικής προσοχής, τους Μπεχνάμ Γιακτσαλί και Μοχάμαντ Γιαμσιντιτζαφαραμπαντί, γιατί πρόκειται για σκόρερ, διαθέτοντας εύστοχο μακρινό σουτ, αλλά και αποτελεσματικότητα διείσδυσης».

Αναφερόμενος στον πιο γνωστό και έμπειρο παίκτη του Ιράν τον άλλοτε NBAer Χαμέντ Χανταντί, ο Πρίφτης επισημαίνει ότι «… έχει τη δυνατότητα να σκοράρει, είτε από το low post, είτε από το high post, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει φάσεις με την καλή πάσα που διαθέτει στα «κοψίματα» της μπάλας που μπορεί να γίνουν στην «πλάτη» της άμυνας ή βρίσκοντας αμαρκάριστο συμπαίκτη του για να εκδηλώσει σουτ. Αμυντικά, οι παίκτες του Ιράν πιέζουν αρκετά πάνω στην μπάλα και στις εισαγωγικές πάσες, με παίκτες που έχουν έφεση στο κλέψιμο. Έχουν μια ιδιαίτερη τακτική στα «pick n roll», παίζοντας πολύ πιεστικά και κάθετα, γιατί θέλουν να στείλουν την μπάλα στον Χανταντί που έχει χαρακτηριστικό γνώρισμα το «κόψιμο», παρά τα αργά πόδια του. Χρησιμοποιούν συχνά «ανοιχτή» άμυνα ζώνης για να προστατέψουν τον βασικό σέντερ τους και να τον κρατήσουν εντός της ρακέτας και έτσι δημιουργούν προϋποθέσεις αιφνιδιασμού».

«Πρέπει να είμαστε πολύ συνεπείς στον τομέα της ενέργειας, να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο αμυντικό σκέλος και να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κάθε παίκτης του Ιράν, γιατί διαθέτουν ρόστερ που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά. Σημασία έχει ο δικός μας ρυθμός στο παιχνίδι της πρεμιέρας του προολυμπιακού τουρνουά», πρόσθεσε ο Πρίφτης.