To πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανασύνθεση του προοδευτικού Κέντρου αναμένεται να γίνει αυτή την εβδομάδα, οπότε και μπαίνουν στην τελική ευθεία οι εργασίες της Επιτροπής Διαλόγου (Δημοκρατική

Συμπαράταξη – Το Ποτάμι) για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις. Ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί από τη σύσταση της Επιτροπής, δηλαδή να ολοκληρωθεί το έργο της στα τέλη Ιουνίου, επετεύχθη. Ετσι, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου οι κοινές θέσεις – πόρισμα, στις οποίες κατέληξαν τα μέλη της Επιτροπής και με τις οποίες έχουν συμφωνήσει όλοι οι συμμετέχοντες, δηλαδή κόμματα, κινήσεις, φορείς, προσωπικότητες.

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ. Μια πρώτη γεύση από αυτές πάντως έχει ήδη δοθεί στους κύκλους συζητήσεων –workshops –που διεξήχθησαν το προηγούμενο διάστημα για τη Δικαιοσύνη, τη Διοίκηση – Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Οικονομία, την Κοινωνική Προστασία, την Υγεία, την Παιδεία και το Περιβάλλον. Και είναι αυτές που θα αποτελέσουν τα θεμέλια για την ανασυγκρότηση του χώρου και θα δώσουν το παρασύνθημα της έναρξης για την επόμενη πίστα, η οποία θα αφορά το οργανωτικό μέρος της προσπάθειας. Η Επιτροπή Διαλόγου άλλωστε είχε αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά και μόνο προγραμματική εξουσιοδότηση.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Μάλιστα, ο επόμενος γύρος αναμένεται να είναι ο πιο καθοριστικός αλλά και ο πιο δύσκολος, αφού όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν για τον τρόπο εκλογής του νέου επικεφαλής της προσπάθειας. Ποιοι θα μπορούν να είναι υποψήφιοι και πώς θα εκλεγούν; Η εκλογή θα είναι απευθείας από τη βάση ή θα συγκροτηθεί ένα νέο σώμα πριν από την κάλπη; Η επόμενη μέρα; Τι είδους ρήτρες και δεσμεύσεις θα μπουν στα κόμματα ώστε ανεξαρτήτως νέου αρχηγού να κατέβουν ενωμένα στις επόμενες εκλογές; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τους παροικούντες την κεντροαριστερή Ιερουσαλήμ. Σημειώνεται πάντως ότι από τη Χαριλάου Τρικούπη θα επιμείνουν στην αρχική τους θέση και όπως αυτή εκφράστηκε πριν από λίγους μήνες στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά σε άρθρο της στα «ΝΕΑ»: παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις σε ορισμένα σημεία, να δεσμευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για τη συμπόρευση.