Η «πισώπλατη μαχαιριά» που δέχθηκε προχθές ο Μπόρις Τζόνσον από τον στενό του συνεργάτη Μάικλ Γκόουβ και είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου από την κούρσα για την πρωθυπουργία μειώνει τις πιθανότητες συμβιβασμού με την Ευρώπη. Το διαζύγιο με τις Βρυξέλλες είναι πλέον αναπόφευκτο, γράφει το Politico. Οι εναπομένοντες υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις –η Τερέζα Μέι και ο Στίβεν Κραμπ, που υποστήριξαν το Remain, ο Γκόουβ, η Αντρέα Λίντσον και ο Λάιαμ Φοξ, που υποστήριξαν το Leave –έχουν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν σε πλήρες Brexit, που θα περιλαμβάνει και ελέγχους στην ελεύθερη μετακίνηση. Κανείς τους δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, ούτε θεωρεί σοφό ένα δεύτερο δημοψήφισμα, όπως υποστήριζε κάποτε ο Τζόνσον. «Brexit σημαίνει Brexit», δηλώνει σε όλους τους τόνους η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι, που θεωρείται και το φαβορί της μάχης. Αποχώρηση σημαίνει αποχώρηση.

Οι βασικοί διεκδικητές καθιστούν επίσης σαφές ότι δεν θα σπεύσουν να ζητήσουν ούτε την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Τόσο ο Γκόουβ όσο και η Μέι είπαν ότι αυτό δεν θα γίνει φέτος. Ολα δείχνουν λοιπόν ότι η αβεβαιότητα θα παραταθεί καθώς οι «27» αρνούνται να διαπραγματευθούν με το Λονδίνο αν δεν ενεργοποιηθεί πρώτα το περιβόητο άρθρο της Συνθήκης.

Παραδόξως, ο μόνος άνθρωπος που θα μπορούσε να διαπραγματευθεί ένα «Βrexit light» θα ήταν ο Τζόνσον. Η μετριοπαθής στάση που κράτησε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος φαίνεται όμως πως ανησύχησε τόσο τα γεράκια του Συντηρητικού Κόμματος όσο και τους βαρόνους του λαϊκού και ξενόφοβου Τύπου. Σε αυτούς αποδίδεται η απόφαση του Γκόουβ να προδώσει τον μέντορά του: την Τετάρτη το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέτρωγε με τον Τζόνσον και την Πέμπτη το πρωί δήλωνε ότι ο πρώην δήμαρχος «δεν κάνει για τη δουλειά» και έθετε ο ίδιος υποψηφιότητα. Ο Τζόνσον άρχισε τα τηλεφωνήματα. Κι όταν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στους οποίους στηριζόταν τον απέφευγαν, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί –επτά λεπτά πριν λήξει η προθεσμία.

Την ίδια ώρα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν αρνείται να παραιτηθεί, παρότι αποδοκιμάστηκε από το 81% των βουλευτών του κόμματός του. Αλλά και οι αντίπαλοί του δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο. Η βουλευτής Αντζελα Ιγκλ, που επρόκειτο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της την Πέμπτη, δεν το έκανε. Και άλλοι βουλευτές ζητούν ψυχραιμία και πίστωση χρόνου, προκειμένου να πείσουν τον αρχηγό να παραιτηθεί.