Ο πρώην συνεργάτης της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών NSA Εντουαρντ Σνόουντεν απέτυχε στην δικαστική του προσπάθεια να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από τη Νορβηγία ότι δεν θα τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εάν μεταβεί στην σκανδιναβική χώρα για να παραλάβει βραβείο για την ελευθερία του λόγου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα νορβηγικό δικαστήριο.

Οι δικηγόροι του Σνόουντεν είχαν δηλώσει τον Απρίλιο ότι θα μηνύσει τη Νορβηγία για να εξασφαλίσει την ελεύθερη διέλευσή του στο σκανδιναβικό κράτος. Οι ΗΠΑ του έχουν κάνει μήνυση για κατασκοπεία γιατί διέρρευσε λεπτομέρειες για τα εκτεταμένα προγράμματα κατασκοπείας. Η Ρωσία, που συνορεύει με τη Νορβηγία, προσέφερε άσυλο στον Σνόουντεν το 2013.

«Το Δικαστήριο του Οσλο έχει αποφασίσει ότι η μήνυση από τον Εντουαρντ Σνόουντεν κατά του κράτους σχετικά με την έκδοσή του θα πρέπει να απορριφθεί», σημειώνει το δικαστήριο στην ανακοίνωσή του.

Ο Σνόουντεν έχει προσκληθεί στην Νορβηγία για να παραλάβει βραβείο από το τοπικό παράρτημα της ένωσης συγγραφέων PEN International, αλλά ανησυχεί ότι η Νορβηγία θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι δικηγόροι του.

Το νορβηγικό δικαστήριο επισημαίνει ότι οι νόμοι του κράτους για την έκδοση κατηγορουμένων ισχύουν μόνο για άτομα που βρίσκονται ήδη στην χώρα, και ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είναι υποχρεωμένο να βγάλει απόφαση για το αν θα εκδώσει κάποιον που ζει εκτός της χώρας.

Ως μέρος της απόφασης, ο Σνόουντεν κλήθηκε επίσης να πληρώσει 7.000 κορώνες Νορβηγίας (741 ευρώ) στο κράτος για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από