Οι Κροάτες παίζοντας σαν αφηνιασμένα… άλογα πέτυχαν φοβερή ανατροπή και νίκησαν την Ισπανία 2-1 (45΄ Κάλινιτς, 88΄ Πέρισιτς – 7΄ Μοράτα) στο Μπορντό, στο ντέρμπι του 4ου ομίλου, κατακτώντας έτσι την πρώτη θέση.

Οι Ίβηρες, που είχαν χαμένο πέναλτι με τον Σέρχιο Ράμος στο 72΄, τερμάτισαν δεύτεροι και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την Ιταλία στη φάση των «16», στις 27 Ιουνίου στο «Σεν Ντενί».

Η ομάδα του Ντελ Μπόσκε είχε «εκρηκτικό» ξεκίνημα και στο 7ο λεπτό άνοιξε το σκορ, όταν ο Νταβίντ Σίλβα βρήκε με έξοχη πάσα τον Φάμπρεγας, εκείνος πλάσαρε πάνω από τον εξερχόμενο Σούμπασιτς και ο Μοράτα έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα σημειώνοντας το τρίτο γκολ στη διοργάνωση και φτάνοντας τον Μπέιλ.

Στο 9΄ ο Νολίτο έχασε μεγάλη ευκαιρία για να διπλασιάσει, όταν πλάσαρε στην κίνηση μόλις άουτ, αλλά μετά το δεκάλεπτο οι Κροάτες ανέβασαν την απόδοσή τους και έφτασαν μια «ανάσα» από την ισοφάριση. Στο 13΄ το σουτ του Κάλινιτς απέκρουσε εντυπωσιακά ο Ντε Χέα, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Ράκιτιτς επιχείρησε να «κρεμάσει» τον Ντε Χέα αλλά η μπάλα βρήκε πρώτο στο οριζόντιο και ύστερα στο δεξί δοκάρι!

Τελικά η επιμονή των «χρβάτσκι» επιβραβεύθηκε στο 45΄ με ένα εξαιρετικό γκολ: ο Πέρισιτς σέντραρε από αριστερά, η μπάλα πέρασε από τον Ράκιτιτς που σηκώθηκε για την κεφαλιά και ο Κάλινιτς πρόλαβε την αντίδραση του Σέρχιο Ράμος και με τακουνάκι την έστειλε στα δίχτυα του τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το παιχνίδι συνέχισε να έχει καλό ρυθμό και στο δεύτερο ημίχρονο, οι Κροάτες ήταν ανταγωνιστικοί και στο 57΄ είχαν μεγάλη διπλή ευκαιρία, όταν σε κακή έξοδο του Ντε Χέα ο Γεντβάι σουτάρει πάνω του, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Πιάτσα έστειλε την μπάλα άουτ με ψαλιδάκι! Η Ισπανία απάντησε στο 67΄ με την μόλις άστοχη κεφαλιά του Ράμος στο κόρνερ του Σίλβα.

Τρία λεπτά αργότερα ο Κάιπερς καταλόγισε αυστηρό (αν όχι ανύπαρκτο) πέναλτι σε πέσιμο του Σίλβα από «άγγιγμα» του Βρσάλικο, την εκτέλεσή του ανέλαβε προς γενική έκπληξη ο Σέρχιο Ράμος στο 72΄, αλλά ο στόπερ της Ρεάλ σούταρε στο κέντρο της εστίας και ο Σούμπασιτς απέκρουσε.

Μέγα λάθος όπως αποδείχθηκε, αφού στο 88ο λεπτό και σε αντεπίθεση των Κροατών ο Κάλινιτς έβγαλε τον Πέρισιτς σε πλάγια θέση στην ισπανική περιοχή κι εκείνος με διαγώνιο σουτ νίκησε τον Ντε Χέα δίνοντας πολύ μεγάλη νίκη και την πρώτη θέση στην ομάδα του και παύοντας το αήττητο σερί των 14 αγώνων που μετρούσαν οι Ισπανοί.

ΚΡΟΑΤΙΑ (Άντε Τσάτσιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Πέρισιτς (90΄+ Κράμαριτς), Τσόρλουκα, Γεντβάι, Ράκιτιτς, Σρνα, Μπάντελι, Ρογκ (82΄ Κόβατσιτς), Πιάτσα (90΄+2 Τσοπ), Κάλινιτς.

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Ντε Χέα, Πικέ, Μπουσκέτς, Ινιέστα, Μοράτα (67΄ Αντούριθ), Φάμπρεγας, Ράμος, Χουανφράν, Άλμπα, Σίλβα, Νολίτο (60΄ Σοριάνο).

Νίκησε και ελπίζει για πρόκριση η Τουρκία

Ζωντανή στην υπόθεση πρόκριση έμεινε η Τουρκία με τη νίκη της 2-0 επί της Τσεχίας στην 3η αγωνιστική του ίδιου ομίλου του Euro. Σε ένα παιχνίδι με πολλές φάσεις οι παίκτες του Τερίμ σκόραραν με τον Γιλμάζ στο 10’ και Τουφάν στο 65’ και ελπίζουν βάσιμα στην πρόκρισή τους στους «16» ως καλύτεροι τρίτοι. Οι Τσέχοι είχαν ένα δοκάρι και πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν, μένοντας εκτός διοργάνωσης.

Η Τουρκία ξεκίνησε ιδανικά το παιχνίδι, καθώς στο 10’ άνοιξε το σκορ. Ο Μορ έδωσε μέσα στην περιοχή στον Γιλμάζ, ο οποίος με πλασέ δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει τον Τσεχ και να κάνει το 1-0.

Εξι λεπτά αργότερα η Τσεχία έφτασε κοντά στην ισοφάριση, αλλά η κεφαλιά του Σίβοκ σταμάτησε στο δοκάρι. Οι ποδοσφαιριστές του Βρμπα κυνήγησαν την ισοφάριση και βάση της εικόνας του πρώτου ημιχρόνου άξιζαν τουλάχιστον ένα γκολ, καθώς εκτός από το δοκάρι έχασαν ακόμη δύο – τρεις καλές ευκαιρίες.

Στην επανάληψη το παιχνίδι συνέχισε να έχει καλό ρυθμό με τις δύο ομάδες να χάνουν αξιοσημείωτες ευκαιρίες. Στο 65’, όμως, η Τουρκία κατάφερε να πετύχει και δεύτερο τέρμα και να αγκαλιάσει τη νίκη. Υστερα από εκτέλεση φάουλ ο Τοπάλ, που ήταν σε θέση οφσάιντ, τροφοδότησε τον Τουφάν, ο οποίος με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στην κλειστή γωνία του Τσεχ κι έκανε το 2-0.

Ενα σκορ που δίνει βάσιμες ελπίδες στην Τουρκία για πρόκριση στη φάση των «16». Κι αυτό γιατί οι παίκτες του Τερίμ έχουν τρεις βαθμούς ( με 2-4 γκολ) και αφήνουν πίσω τους, τους Αλβανούς που έχουν κι αυτοί μία νίκη αλλά στο ενεργητικό τους ένα γκολ και τρία στο παθητικό. Σύμφωνα με την UEFA σε ανάλογη περίπτωση μετράει η καλύτερη επίθεση, δηλαδή αυτή των Τούρκων.Από την άλλη οι Τσέχοι με έναν βαθμό έμειναν στην τελευταία θέση και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του Euro.

ΤΣΕΧΙΑ (Πάβελ Βρμπα): Τσεχ, Καντεράμπεκ, Χούμπνικ, Σίβοκ, Νέτσιντ, Ντότσκαλ (71’ Σούραλ), Πούντιλ, Πλάσιλ (90’ Κολάρ), Παβέλκα (57’ Σκόντα), Κρεΐτσι, Νταρίντα.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Φατίχ Τερίμ): Μπαμπατσάν, Μπαλτά, Γκιονούλ, Ινάν, Τουράν, Κιοϊμπασί, Τοπάλ, Τουφάν, Γιλμάζ (90’ Τοσούν), Σεν (60’ Οζιακούπ), Μορ (69’ Σαχάν).