Με αιχμές για μονομερείς, ακραίες νεοφιλελεύθερες εμμονές στην ελαστικοποίηση της εργασίας απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΕΒ και στη συνολική τοποθέτησή του για τις εργασιακές σχέσεις.

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ σχολίασε ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ’ έναν αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς για έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη μετάβαση σ’ ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Η πρόσκληση για διάλογο απευθύνεται ενόψει και της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης με επίκεντρο τα εργασιακά.

Ο Τσίπρας τόνισε ότι όλες οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντανακλώνται στη μεγάλη παράδοση των εργασιακών κεκτημένων και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, για να προσθέσει πως η υπεράσπισή τους περνάει μέσα από την ανάπτυξη και τη φυγή προς τα μπρος.

Μιλώντας συνολικά για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η επιμονή στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης αποδείχτηκε λανθασμένη και πρόσθεσε ότι η ύφεση επιδείνωσε την κρίση. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ευθύνη στις όποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος και τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα και πρακτικές κατά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην αναγκαιότητα να ανοίξει στην ΕΕ ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης αλλά και τις αιτίες για την έξαρση των εθνικισμών και των εθνικών διενέξεων. «Οι φιλευρωπαϊκές δυνάμεις, ανεξάρτητα από την τοποθέτησή μας, οφείλουμε να ανοίξουμε διάλογο για τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης» επεσήμανε σχολιάζοντας πως μόνο εάν συζητήσουμε με νηφαλιότητα για τις αιτίες της θα μπορέσουμε να κοιτάξουμε μπροστά.

Στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις η αύξηση της απασχόλησης δεν θα έρθει με τον επιθυμητό ρυθμό, ενώ απηύθυνε κάλεσμα και στις εγχώριες δυνάμεις που πιστεύουν στις προοπτικές της οικονομίας και τη δυναμική των επιχειρήσεών τους να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους.