Μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της επί των ημερών του Φερνάντο Σάντος πραγματοποίησε η Πορτογαλία στη 2η αγωνιστική του EURO 2016. Παρόλα αυτά έμεινε στο 0-0 εναντίον της Αυστρίας στο Παρίσι, αφού δεν κατάφερε να πετύχει γκολ σε περισσότερες από 20 τελικές προσπάθειες και είχε δύο δοκάρια, ένα εκ των οποίων σε πέναλτι του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 79΄.

Αυτό σημαίνει ότι στην τελευταία αγωνιστική (22/6) η ομάδα του Φερνάντο Σάντος χρειάζεται μόνο τη νίκη επί της Ουγγαριας για να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Στο 3΄ παραλίγο να αιφνιδιάσει η Αυστρία, αλλά η κεφαλιά του Χάρνικ έφυγε άουτ. Οι Πορτογάλοι στο πρώτο ημίχρονο ήταν εμφανώς βελτιωμένοι συγκριτικά με την πρεμιέρα εναντίον της Ισλανδίας και έχασαν σημαντικές ευκαιρίες να ανοίξουν το σκορ.

Στο 12΄ με διπλή επέμβαση του Άλμερ σε προσπάθειες του Νάνι και Βιεϊρίνια, καθώς στο 22΄ όταν οι Νάνι, Γκερέιρο και Ρονάλντο «έκρυψαν» τη μπάλα αλλά ο τελευταίος αστόχησε. Ακόμα πιο μεγάλη ήταν η ευκαιρία του Νάνι (μακράν κορυφαίος όπως φαίνεται και από την περιγραφή των φάσεων) που «σημάδεψε» το δοκάρι με κεφαλιά από σέντρα του Αντρέ Γκόμες.

Τη βραδιά που ο Κριστιάνο Ρονάλντο γινόταν πρώτος σε συμμετοχές στην εθνική Πορτογαλίας (128) και υπο το βλέμμα του προκατόχου του, Λουϊς Φίγκο, κυνήγησε… με μανία το γκολ. Ο ‘Αλμερ «αρνήθηκε» στην αριστερή βολίδα του στο 55΄ και από το κόρνερ που προέκυψε ο Αυστριακός γκολκίπερ απέκρουσε ξανά την κεφαλιά του CR7.

Η Αυστρία είχε εντελώς παθητικό ρόλο στο β΄ ημίχρονο, με τον Νταβίντ Αλάμπα σε κακή μέρα και την άμυνα να δουλεύει… υπερωρίες. Η Πορτογαλία ήταν καταιγιστική και το γκολ εμοιαζε θέμα χρόνου. Στο 79΄ ο Κριστιάνο Ρονάλντο κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του από τον Χίντερεγκερ. Ανέλαβε ο ίδιος την εκτέλεση, όμως έστειλε τη μπάλα στο δεξί δοκάρι του ‘Αλμερ που είχε ήδη πέσει αριστερά.

Η μοναδική φορά που ο Ρονάλντο νίκησε τον Αντλερ ήταν από θέση οφσάιντ με μια κεφαλιά στο 86΄. Ο Αυστριακός γκολκίπερ ήταν αναμφισβήτητα ο πολυτιμότερος παικτης της αναμέτρησης αφού κράτησε την ομάδα του «ζωντανή» στη διεκδίκηση της πρόκρισης.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Βιειρίνια, Πέπε, Ρικάρντο Καρβάλιο, Ραφαέλ Γκερέιρο, Ουίλιαμ Καρβάλιο, Ζοάο Μουτίνιο, Κουαρέσμα (71΄ Ζοάο Μάριο), Αντρέ Γκόμες (83΄ Εντερ), Νάνι (89΄ Ράφα Σίλβα), Ρονάλντο

ΑΥΣΤΡΙΑ (Μαρσέλ Κόλερ): Άλμερ, Κλάιν, Πρεντλ, Χίντερεγκερ, Φουκς, Ίλσανκερ (87΄ Βίμερ), Μπάουμγκαρτλινγκερ, Αλάμπα (65΄ Σεπφ), Χάρνικ, Αρναούτοβιτς, Ζάμπιτσερ (85΄ Χίντερσεερ)