Είκοσι Ρώσοι οπαδοί, ανάμεσά τους και ο υπερεθνικιστής Αλεξάντρ Σπρίγκιν, απελαύνονται και τρεις ακόμη προσάγονται άμεσα σε δίκη μετά τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου στη Μασσαλία, ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι γαλλικές αρχές, την επομένη της διπλωματικής έντασης που εμφανίστηκε στις γαλλο-ρωσικές σχέσεις.

Οι 23 Ρώσοι περιλαμβάνονται σε μία ομάδα 43 οπαδών οι οποίοι συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια που σόκαραν ολόκληρο τον κόσμο και αμαύρωσαν την έναρξη του Euro 2016 στη Γαλλία. Οι 20 αφέθησαν ελεύθεροι.

Οι 20 προς απέλασιν Ρώσοι είναι ηλικίας από 25 έως 40 ετών. Δεν αντιμετωπίζουν καμία κατηγορία, αλλά βρίσκονταν στη Μασσαλία κατά τη διάρκεια των ταραχών. Εχουν τεθεί υπό κράτηση σε κέντρο της πόλης και θα απελαθούν τη Δευτέρα για «διασάλευση δημόσιας τάξης», σύμφωνα με τις νομαρχιακές αρχές.

Ο ένας από αυτούς χρήζει ειδικής προσοχής: ο Αλεξάντρ Σπρίγκιν, πρόεδρος του Συνδέσμου Ρώσων Φιλάθλων και συνεργάτης του Ιγκόρ Λέμπεντεφ, μέλους του κόμματος της άκρας δεξιάς LDPR. Εχει εμφανισθεί και στο πλευρό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τρεις από τους συναδέλφους του θα δικασθούν τη Δευτέρα για επίθεση με αυτοσχέδιο όπλο, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μπρις Ρομπέν. Ενας Γάλλος δικάζεται μαζί τους με την ίδια κατηγορία.

«Βίαιες συμμορίες»

Το τρίο βαρύνεται επίσης με ένα νέο αδίκημα που δημιουργήθηκε με βάση τον νόμο του Μαρτίου 2010 κατά των «βίαιων συμμοριών»: σκόπιμη συμμετοχή σε ομάδα με στόχο βίαιες επιθέσεις κατά προσώπων», σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ρομπέν.

Τ

α εξαιρετικά βίαια επεισόδια του Σαββατοκύριακου στη Μασσαλία, στο περιθώριο του αγώνα Αγγλία-Ρωσία( 1-1), προκάλεσαν τον τραυματισμό 35 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους Βρετανών, ανάμεσά τους ένας Αγγλος που εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Κανένας από τους ρώσους χούλιγκαν, αν και βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του αντάρτικου πόλης, δεν συνελήφθη επιτόπου.

Ομως την Τρίτη, οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε έλεγχο λεωφορείου στο Μαντελιέ-λα-Ναπούλ , σε απόσταση 170 χιλιομέτρων από τη Μασσαλία, που μετέφερε 43 Ρώσους. Ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν για τη Λιλ, όπου διεξαγόταν την Τετάρτη ο αγώνας Ρωσία-Σλοβακία (1-2).

Οι συλλήψεις αυτές προκάλεσαν χθες διπλωματική ένταση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να καταγγέλλει ένα «απολύτως απαράδεκτο περιστατικό». Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η γαλλική δικαιοσύνη μεταχειρίζεται τους Ρώσους «φιλάθλους» όπως και τους υπόλοιπους. Στη συνέχεια η Μόσχα κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή Ζαν-Μορίς Ριπερ για να διαμαρτυρηθεί.