Στους 44 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν το Σάββατο στη Μασσαλία, στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών πριν από τον αγώνα Αγγλία- Ρωσία, σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται ένας Βρετανός πολίτης που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Βρετανός οπαδός δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αφού δέχθηκε, γύρω στις 17.30 τοπική ώρα, «χτυπήματα με σιδηρόβεργες, κυρίως στο κεφάλι» γνωστοποίησε μια πηγή από την αστυνομία.

«Η ζωή του απειλείται», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπους ντι Ρον Λοράν Νουνέζ.

Την είδηση μετέδωσε η γαλλική ιστοσελίδα La Provence και σύμφωνα με αυτή, ένας 50χρονος Αγγλος οπαδός τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα και τα βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως υπάρχουν πολλοί Αγγλοι τραυματίες

Στις 21.00 τοπική ώρα, η πυροσβεστική υπηρεσία και οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών καταμέτρησαν 19 τραυματίες στις συγκρούσεις περιμετρικά του Παλιού Λιμανιού, μεταξύ αυτών τρεις βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, χωρίς ωστόσο η ζωή τους να κινδυνεύει.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, καταδίκασε «την ανεύθυνη κι εσκεμμένη συμπεριφορά των ψευδο- οπαδών» μετά τα «απαράδεκτα» επεισόδια στη Μασσαλία.

Τα επεισόδια ξέσπασαν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, και ενώ οι δύο ομάδες ετοιμάζονταν για τον αγώνα που ξεκινούσε στις 21:00 (τοπική, 22:00 ώρα Αθήνας). Ανάλογες σκηνές είχαν προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής, όπως και το βράδυ της Πέμπτης.

Στα επεισόδια στην περιοχή του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας ενεπλάκησαν, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, ξανά και Γάλλοι οπαδοί.

«Η αστυνομία επενέβη όταν ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ Άγγλων, Ρώσων και Γάλλων οπαδών στον τομέα του Παλιού Λιμανιού. Ήταν εντυπωσιακή (η ένταση)…» σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.

Η αστυνομία- περίπου 250 αστυνομικοί και άνδρες – έκανε χρήση δακρυγόνων και οι οπαδοί, πολλοί εκ των οποίων σε κατάσταση μέθης, διέφυγαν τρέχοντας προς τους γύρω δρόμους, μετέδωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου, που πρόσθεσαν ότι οισυγκρούσεις συνεχίστηκαν μεταξύ ορισμένων οπαδών, με τους αντιπάλους να σκίζουν ο ένας τα ρούχα του άλλου και να σπάνε μπουκάλια μπίρας.

Οι άγριες συμπλοκές επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους με πρωταγωνιστές Ρώσους και Άγγλους οπαδούς, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσαν σε απευθείας σύνδεση πολλά τηλεοπτικά δίκτυα της Γαλλίας.

Φορώντας σορτς, χωρίς μπλούζα, σε αρκετές περιπτώσεις με τα πρόσωπα καλυμμένα, οι οπαδοί εκτόξευαν προς πάσα κατεύθυνση αντικείμενα κάθε είδους και ορισμένοι ήταν οπλισμένοι με γκλομπ, καρέκλες ή και σιδηρόβεργες.

Η πλειονότητα των εμπλεκομένων στις ταραχές κρατούσε από ένα μπουκάλι στο χέρι, κάποιοι ολόκληρα πακέτα με αλκοολούχα ποτά. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τουλάχιστον έξι ανθρώπων.

Nέες συγκρούσεις, σύντομης ωστόσο διάρκειας, ξέσπασαν και κοντά στο στάδιο Βελοντρόμ όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες φίλαθλοι, λίγο πριν από την έναρξη της αναμέτρησης όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να απωθήσουν τους Ρώσους και Άγγλους οπαδούς, που συνεπλάκησαν και εκτόξευαν ο ένας εναντίον του άλλου μπουκάλια.

Σύντομα η αστυνομία κατάφερε να περιορίσει τα επεισόδια και να επαναφέρει την τάξη, σύμφωνα με το AFP.