Η Χίλαρι Κλίντον έχει συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων για να λάβει και επίσημα το χρίσμα του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, και να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί ενός μεγάλου κόμματος.

Η Κλίντον συγκέντρωσε τον αριθμό των 2383 εκλεκτόρων που απαιτούνται για να αναδειχθεί υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος, με την καθοριστική νίκη της στις προκριματικές του Πουέρτο Ρίκο την Κυριακή και το κύμα υποστήριξης που εκδηλώνεται πλέον από τους υπερ-εκλέκτορες, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Το πρακτορείο μεταδίδει ότι η πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κερδίσει 1812 εκλέκτορες από τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών και των εσωκομματικών διαδικασιών και έχει επίσης την υποστήριξη άλλων 571 υπερ-εκλεκτόρων.

Το Σώμα των υπερ-εκλεκτόρων απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από τους επικεφαλής του κόμματος, τους εκλεγμένους γερουσιαστές, τα μέλη του Κογκρέσου και τους κυβερνήτες των πολιτειών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα πραγματοποιεί το συνέδριό του τον Ιούλιο στην Φιλαδέλφεια, προκειμένου να δώσει επίσημα το χρίσμα στον υποψήφιό του, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Αντιδράσεις από Σάντερς και Κλίντον

Το επιτελείο του Μπέρνι Σάντερς, μοναδικού πλέον αντιπάλου της Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα για τη διεκδίκηση του χρίσματος, αντέδρασε στο δημοσίευμα, λέγοντας ότι είναι λάθος να καταμετρούν από τώρα τα μέσα ενημέρωσης τον αριθμό των υπερ-εκλεκτόρων, πριν αυτοί εκφραστούν στο συνέδριο και ότι ο ίδιος θα εργαστεί για να αλλάξει την άποψή τους.

«Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρισκόμαστε σε μια ιστορική, άνευ προηγουμένου στιγμή» δήλωσε η Κλίντον σε συγκέντρωση στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, μόλις έγινε γνωστή η είδηση από το Associated Press.

«Ωστόσο, εμείς έχουμε ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε, δεν πρέπει; Γίνονται προκριματικές εκλογές σήμερα σε έξι πολιτείες και πρέπει να παλέψουμε σκληρά για κάθε μια, ξεχωριστή ψήφο, ειδικά εδώ στην Καλιφόρνια» πρόσθεσε η ίδια.