Εκτός από Πράντα ο διάβολος φοράει και τα ρούχα του Ντόναλντ Τραμπ. Με την ίδια χάρη που φοράει τα ταγέρ της Μάργκαρετ Θάτσερ ή της αμερικανίδας γερουσιαστή Ελεάνορ Σο (στον «Ανθρωπο της Μαντζουρίας» του 2004). Κι αυτή είναι η τελευταία μεταμόρφωση –ο τελευταίος ρόλος, αν προτιμάτε –της ηθοποιού που έμαθε τις νεότερες ηθοποιούς να παίζουν. Την ευκαιρία να δουν από κοντά τη Μέριλ Στριπ στον ρόλο του Τραμπ είχαν όσοι βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα στο δημοτικό θέατρο Ντελακόρτ στο Σέντραλ Πάρκ της Νέας Υόρκης με αφορμή τον θεατρικό θεσμό «Shakespeare in the Park» («Ο Σαίξπηρ στο πάρκο»).

ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ. Η 66χρονη ηθοποιός εμφανίστηκε με ψεύτικη κοιλιά, μεταμφιεσμένη και μακιγιαρισμένη με πορτοκαλί μεϊκάπ δίνοντας μαθήματα υποκριτικής, αλλά κυρίως πολιτικής, δίπλα στην καλή της φίλη και συνάδελφο Κριστίν Μπαράνσκι («The Good Wife»). Ολα αυτά με όχημα μια σατιρική διασκευή του «Brush up your Shakespeare» του Κόουλ Πόρτερ, κομμάτι που προέρχεται από τη δεύτερη πράξη του μιούζικαλ «Kiss me Kate», η υπόθεση του οποίου είναι το ανέβασμα του σαιξπηρικού «Ημερώματος της στρίγγλας». Η Μέριλ Στριπ έβαλε εξαρχής στόχο τον μισογυνισμό του ρεπουμπλικανού πολιτικού ερμηνεύοντας σαν καρικατούρα του Τραμπ παραφρασμένους τους στίχους: «Θα μου πεις γιατί οι γυναίκες λένε όχι» («You’ll let me know why all the women say no»). Την ίδια στιγμή η Μπαράνσκι απευθυνόταν στον απατεώνα πολιτικάντη Τραμπ τραγουδώντας «Φρεσκάρισε ό,τι ξέρεις από Σαίξπηρ και θα εντυπωσιάσεις τις γυναίκες/ πες μερικούς στίχους του «Οθέλου» και θα πιστέψουν ότι είσαι αχτύπητος» (Brush up your Shakespeare and the women you will wow/ Just declaim a few lines from Othello, and they’ll think you’re a hell of a fella). Για την ιστορία, το τραγουδιστικό ντουέτο στο «Kiss me Kate» ερμηνεύεται παραδοσιακά από τον πρώτο και τον δεύτερο γκάνγκστερ της διανομής, οι οποίοι ανταλλάσσουν συμβουλές για το πώς ρίχνει κανείς γυναίκες απαγγέλλοντας Σαίξπηρ.

SOCIAL MEDIA. Χάριν αληθοφάνειας η bigger than life Στριπ ξεπατίκωσε ώς και τη χαρακτηριστική κίνηση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο, ο οποίος «κατακεραυνώνει» τους συνομιλητές του με το υπό γωνία βλέμμα του. «Αυτή η γυναίκα μπορεί όντως να παίξει τα πάντα» σχολίαζαν οι χρήστες των socail media για την κάτοχο τριών Οσκαρ, η οποία είναι δηλωμένη Δημοκρατική και φίλη της Χίλαρι Κλίντον (η κοινή σέλφι των δύο στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο του 2012, έχει γράψει Ιστορία).

Από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν πέρασε πάντως απαρητήρητο ότι η Στριπ υποδύθηκε τον Τραμπ μία ημέρα πριν η Χίλαρι Κλίντον κλειδώσει το χρίσμα των Δημοκρατικών (σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις). Η φιλία των δύο γυναικών είναι «αμοιβαία και έχει ρίζες στο μακρινό παρελθόν», όπως δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον προσφάτως στο πρωινό τοκ σόου «Live with Kelly and Michael». Μάλιστα αποκάλυψε ότι θα ήθελε να την υποδυθεί στον κινηματογράφο η βραβευμένη ηθοποιός. «Μα και φυσικά πρέπει να είναι η Μέριλ» είπε στους οικοδεσπότες της εκπομπής Κέλι Ριπα και Μάικλ Στράχαν.