Τι μπορεί να συνδέει μια αρκούδα με τον Χούλιο Κορτάσαρ, έναν οδηγό συμπεριφοράς με τον Μαρκ Τουέιν, έναν παπαγάλο με τον Εδουάρδο Γκαλεάνο, ένα σύννεφο με την Τόνι Μόρισον, ένα αστέρι με τον Πάμπλο Νερούδα, το «καλό» και το «κακό» με τον Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι; Η διάθεση των μεγάλων αυτών συγγραφέων να γράψουν για παιδιά. Οι εκδόσεις Πάπυρος φέρνουν με μια συλλεκτική έκδοση στο παιδικό κοινό τα βιβλία αυτών των σημαντικών δημιουργών μέσα από τη σειρά «Μικροί Αναγνώστες· Μεγάλοι Συγγραφείς». Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά δεν αγοράστηκε έτοιμη από το εξωτερικό, αλλά συγκροτήθηκε από τον Πάπυρο. Τα βιβλία δηλαδή αγοράστηκαν ξεχωριστά, με τις ξένες εικονογραφήσεις, πλην ενός (του Γκαλεάνο) το οποίο εικονογραφήθηκε ειδικά από ελληνίδα εικονογράφο. Οι σπουδαίοι αυτοί συγγραφείς έγραψαν, είτε κατ’ εξαίρεση είτε παράλληλα με το βασικό λογοτεχνικό τους έργο, και βιβλία για παιδιά. Τα βιβλία αυτά απευθύνονται σε πολύ μικρές ηλικίες –μέχρι 7 ετών περίπου –διαβάζονται όμως το ίδιο ευχάριστα και από τους μεγάλους. Υπάρχουν κάποιες διαφορές ως προς τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται –λ.χ. της Μόρισον είναι για πολύ μικρά παιδιά, του Γκαλεάνο για λίγο μεγαλύτερα. Ολα, βέβαια, όπως φαντάζεται κανείς όταν μιλάει για τέτοια ονόματα συγγραφέων, είναι απρόβλεπτα και ξεχωριστά. Πολυεπίπεδα, γεμάτα συμβολισμούς και αλληγορίες, αναζητούν μικρούς αναγνώστες που θα μπορέσουν να δουν μέσα από τις γραμμές τη σημασία των νοημάτων. Η σειρά θα εμπλουτιστεί τον επόμενο χειμώνα και με άλλα βιβλία, της Μάγια Αγγέλου, του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα κ.ά.

Marc Twain
Συμβουλές

για μικρά κορίτσια

Εικονογράφηση:

Vladimir Radunsky

Μτφ.: Παναγιώτης Σουλτάνης

Εκδ. Πάπυρος, 2014, σελ. 21

Τιμή: 8 ευρώ

Ο Μαρκ Τουέιν ήταν ένας πικρός σαρκαστής της ζωής. Δεξιοτέχνης χιουμορίστας, άνθρωπος οξυδερκής, εύθυμος και πολλές φορές πικρόχολος. Στις «Συμβουλές για μικρά κορίτσια» αντιστρέφει τους κανόνες «ορθής συμπεριφοράς» και την ηθικολογία, με τα οποία ήταν πλημμυρισμένα τα παιδικά βιβλία της εποχής του. Με χιούμορ και κακεντρεχή διάθεση φαίνεται να δίνει αντίθετες συμβουλές από αυτές που οι μεγαλύτεροι θα έδιναν στα παιδιά. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι η παιδική δικαιολογία για όσα δεν επιτρέπονται. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι οι παράξενες αυτές συμβουλές απευθύνονται σε μικρά κορίτσια. Η λεπτή ειρωνεία είναι διάχυτη σε όλο το βιβλίο, ίσως είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή από μικρά παιδιά και μπορεί να κλονίσει παραδοσιακές αντιλήψεις.
Julio Cortazar
Ο λόγος

της αρκούδας

Εικονογράφηση: Emilio Urberuaga

Μτφ.: Χρήστος Σιορίκης

Εκδ. Πάπυρος, 2015, σελ. 24

Τιμή: 10 ευρώ

Ο Χούλιο Κορτάσαρ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους αργεντινούς συγγραφείς και στους σπουδαιότερους μοντερνιστές του 20ού αιώνα. Μια αρκούδα που κρύβεται στους σωλήνες μιας πολυκατοικίας γίνεται ο παρατηρητής της καθημερινότητας των κατοίκων της. Γίνεται επίσης η αιτία δυσλειτουργίας των σωληνώσεων αλλά και της καθαριότητάς τους, είναι εκείνη που παρατηρεί τη μοναξιά των ανθρώπων στον ύπνο τους, τους φιλάει πριν φύγουν για τη δουλειά και κάθε πρωί είναι σχεδόν σίγουρη πως ό,τι έκανε το έκανε καλά. Το βιβλίο του Χούλιο Κορτάσαρ, γραμμένο για τα παιδιά κάποιων φίλων του, μετατρέπεται σε μια αποκάλυψη προς τα παιδιά για το τι σημαίνει δημιουργική λογοτεχνία.

Eduardo Galeano

Η ανάσταση

του παπαγάλου

Εικονογράφηση:

Χαρά Μαραντίδου

Μτφ.: Ισμήνη Κανσή

Εκδ. Πάπυρος, 2014, σελ. 28

Τιμή: 9 ευρώ

Τα έργα του Εδουάρδο Γκαλεάνο είναι ο τόπος συνάντησης της λογοτεχνίας, του δοκιμίου, της ποίησης και του χρονικού. Το βιβλίο του, όμως, «Η Ανάσταση του Παπαγάλου» είναι ένα κλιμακωτό παραμύθι γεμάτο συμβολισμό και αλληγορία, που μιλά για τη δυνατότητα ανασύνθεσης ακόμα και των πιο χαμένων πραγμάτων. Αυτή είναι δυνατό να γίνει έχοντας ως αφετηρία τα συναισθήματα και με συλλογική βοήθεια. Ο παπαγάλος που καίγεται σε μια χύτρα βγαίνει από τη λήθη, ανασταίνεται, αποκτά ξανά αληθινή ζωή και ένα παράθυρο να μπορεί αυτή τη φορά να δραπετεύει. Το βιβλίο του Εδουάρδο Γκαλεάνο γίνεται ύμνος στη ζωή, στη δημιουργικότητα και στην ελευθερία.

Τoni Morrison

Η Συννεφούλα

και η Κυρά του Ανέμου

Εικονογράφηση:

Sean Qualls

Μτφ.: Παναγιώτης Σουλτάνης

Εκδ. Πάπυρος, 2014, σελ. 32

Τιμή: 9 ευρώ

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας Τόνι Μόρισον, η συγγραφέας των δικαιωμάτων των μαύρων, μαζί με τον γιο της Σλέιντ γράφει μια τρυφερή ιστορία για την επιλογή, την αυτογνωσία και τη δυνατότητα διαφοροποίησης. Ενα συννεφάκι που αγαπά τη γη αποφασίζει να μην ακολουθήσει τα άλλα σύννεφα που ετοιμάζονται να τη χτυπήσουν με μια σφοδρή καταιγίδα. Επιλέγει να γνωρίσει τον κόσμο, αλλά φοβάται την απεραντοσύνη του. Η Κυρά του Ανέμου το κρύβει στην αγκαλιά της και αναλαμβάνει προστατεύοντάς το να του δείξει τη μαγεία του κόσμου προσπαθώντας ταυτόχρονα να το κάνει να αναγνωρίσει τη σημασία τού να είσαι σύννεφο. «Είμαι εγώ, και την ίδια στιγμή είμαι όλα τα πράγματα που ονειρεύτηκα!» λέει χαρούμενη η Συννεφούλα.
Pablo Neruda
Ωδή σε

ένα αστέρι

Εικονογράφηση: Elena Odriozola

Μτφ.: Παναγιώτης Σουλτάνης

Εκδ. Πάπυρος, 2015, σελ. 26

Τιμή: 10 ευρώ

Ο ποιητικός λόγος του Νερούδα είναι παρών στην «Ωδή σε ένα αστέρι», ένα ποίημα που δημοσιεύτηκε στο «Τρίτο βιβλίο των Ωδών» το 1957. Ενας άνθρωπος πιάνει ένα αστέρι και το βάζει στην τσέπη του. Δεν είναι εύκολο όμως να κρατάς στο σπίτι σου ένα αστέρι… Πώς να αιχμαλωτίσεις το φως; Το φως διαπερνά τα πάντα και αναζητά τη φυγή του. Στο τέλος γίνεται βάρος για αυτόν και πρέπει να το αφήσει να φύγει. Πραγματική αγάπη φαίνεται ότι δεν είναι τόσο η απόκτηση ενός πολύτιμου αντικειμένου όσο η σημασία τού να του δίνεις ελευθερία και να κατανοείς τις ανάγκες του. Ενας κόσμος συναισθημάτων, εικόνων και συγκινήσεων επιτυγχάνεται μέσα από τις μετρημένες λέξεις του συγγραφέα.

Vladimir Mayakovsky

Τι είναι καλό

και τι κακό;

Εικονογράφηση:

V. Kirillov

Μτφ.: Μόνικα Βαξεβάνη

Εκδ. Πάπυρος, 2015, σελ. 24

Τιμή: 9 ευρώ

Πρόκειται για ένα από τα δεκατέσσερα παιδικά ποιήματα που έγραψε ο ποιητής-σύμβολο της ρωσικής αβανγκάρντ. Με γλώσσα σαφή και παραινετική, με ξεκάθαρα νοήματα μιλάει για το τι σημαίνει θάρρος, δικαιοσύνη, πόσο κακό είναι να πληγώνεις τους αδύναμους, πόσο σημαντικές είναι η επιμέλεια και η εργατικότητα. Μέσα από τις αντιθέσεις βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν στοιχειώδεις αλλά και δύσκολες έννοιες.