Σοκαρισμένοι είναι οι πιστοί στον μικρό συνοικισμό του αγίου Χριστοφόρου του Δήμου Παγγαίου από την δράση του 34χρονου εφημέριου του ομώνυμου ναού, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας με τις κατηγορίες των διακεκριμένων κλοπών, της υπεξαίρεσης και παράβασης της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο 34χρονος ιερέας που χειροτονήθηκε πριν λίγα χρόνια από τον μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομο και του δόθηκε το οφίκιο του αρχιμανδρίτη, έχει ήδη τεθεί σε αργία από τον επίσκοπο της μητρόπολης όπου υπηρετεί, ενώ ο ίδιος ο επίσκοπος του είχε αφαιρέσει το οφίκιο όταν ξεκίνησαν να ακούγονται διάφορα ενοχοποιητικά σχόλια για την δράση του.

Υστερα από έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, εξιχνιάστηκαν κλοπές από δύο ναούς και μία Μονή, που είχαν διαπραχθεί κατά το χρονικό διάστημα 1997 – αρχές του 2016, στους νομούς Καβάλας και Ιωαννίνων.

Βρέθηκαν τα κλοπιμαία

Από τις έρευνες των αστυνομικών προέκυψε ότι ο 34χρονος, το παραπάνω χρονικό διάστημα, αφαίρεσε από δύο ναούς, στον νομό Καβάλας και μία Μονή, στον νομό Ιωαννίνων, συνολικά: 15 ξύλινες εικόνες αγίων, αποτμήματα λειψάνων αγίων, ένα ευαγγέλιο και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο οικίες του συλληφθέντος και μία αποθήκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, καθώς επίσης ένα ευαγγέλιο, ξύλινη εικόνα και πλήθος εκκλησιαστικών αντικειμένων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων ερευνάται.

Το μεγαλύτερο μέρος των κατασχεθέντων αντικειμένων αποδόθηκε στους δικαιούχους του, ενώ ένα ευαγγέλιο, έξι ξύλινες εικόνες αγίων και 13 εκκλησιαστικά αντικείμενα, απεστάλησαν στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε υποβλήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.