Με πρόσθετα έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ θα ενισχυθεί ο τουρισμός της Αθήνας, χάρη στη διεθνή έκθεση ναυτιλίας Ποσειδώνια 2016, που φέτος αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της. Οι εργασίες της έκθεσης αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 10 Ιουνίου. Στο πενθήμερο αυτό αναμένονται στην Αθήνα περίπου 20.000 επισκέπτες από την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας να αγγίζουν το 100%.

ΓΕΜΑΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ. Ηδη πολλοί εκθέτες και επισκέπτες της έκθεσης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να παρατείνουν τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία, ενισχύοντας τα έσοδα του κλάδου φιλοξενίας της Αθήνας και αυξάνοντας τις συνολικές δαπάνες σε υπηρεσίες μεταφοράς, σίτισης και ψυχαγωγίας.

«Με την αύξηση του εκθεσιακού χώρου κατά 15%, που φέτος θα έχει συνολική έκταση 40.000 τ.μ., τα περίπου 40 συνέδρια και τα νέα αθλητικά γεγονότα, τα φετινά 25α Ποσειδώνια θα είναι τα μεγαλύτερα στην 50ετή ιστορία τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Βώκος, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ, στη διάρκεια της χθεσινής επίσημης παρουσίασης της διοργάνωνσης.

Ηδη, όπως τόνισε ο Θεόδωρος Βώκος, τα Ποσειδώνια έχουν πλέον αναγνωριστεί παγκοσμίως ως η βασική πλατφόρμα επικοινωνίας της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας με την ελληνική ναυτιλία, η οποία ελέγχει περίπου το 20% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου. Σήμερα ο ελληνόκτητος στόλος έχει μέσο όρο ηλικίας 11,2 έτη και αριθμεί συνολικά 4.545 πλοία, αντιπροσωπεύοντας το 19,63% του παγκοσμίου στόλου σε deadweight.

350 ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ. «Παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό, ο ποντοπόρος στόλος της Ελλάδας καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση στον κόσμο και επεκτείνεται συνεχώς, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις τρέχουσες 350 παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων» τόνισε ο Γεώργιος Πατέρας, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, επισήμανε: «Σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία και εν μέσω αντίξοων συνθηκών που απορρέουν τόσο από πιέσεις της παγκόσμιας αγοράς όσο και από πρόσφατες άστοχες προσεγγίσεις ευρωπαϊκών οργάνων, η ελληνική ναυτιλία διατηρεί την πρώτη θέση διεθνώς, με το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε deadweight και το 50% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στο πλαίσιο των φετινών Ποσειδωνίων, περισσότερα από 200 ναυπηγεία, με προεξάρχοντα αυτά της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, θα επιχειρήσουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών του μεγαλύτερου στόλου παγκοσμίως.

ΕΞΥΠΝΑ ΠΛΟΙΑ. Την ίδια ώρα, πάνω από 80 εκθέτες από τον κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) θα επιδιώξουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πλοιοκτητριών εταιρειών για έξυπνα πλοία. Στο πλαίσιο της έκθεσης, περισσότεροι από 2.500 επαγγελματίες της ναυτιλίας από όλον τον κόσμο έχουν δηλώσει συμμετοχή στους φετινούς Ποσειδωνιακούς Αγώνες (Posidonia Games), που περιλαμβάνουν αγώνες ιστιοπλοΐας, ποδοσφαίρου, γκολφ, καθώς και έναν αγώνα δρόμου στον Πειραιά.

Ποιοι θα είναι

Στα Ποσειδώνια θα δώσουν το «παρών» περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 89 χώρες. Για μία ολόκληρη εβδομάδα τα πιο διακεκριμένα στελέχη του κλάδου της ναυτιλίας, που διακινεί περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου σε όλον τον κόσμο, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και να κλείσουν επιχειρηματικές συμφωνίες.