Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε επισήμως τρομοκρατική οργάνωση το θρησκευτικό κίνημα του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, και δήλωσε ότι θα ασκήσει διώξεις σε βάρος των μελών του, τα οποία κατηγορεί ότι προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν θέτει την οργάνωση που δημιούργησε ο πρώην σύμμαχός του στην ίδια μοίρα νομικά με τους κούρδους μαχητές που πολεμούν εναντίον του στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο Ερντογάν ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό για να πιέσει την Ουάσινγκτον να εκδώσει τον Γκιουλέν, κάτι που οι αμερικανικές αρχές είναι ωστόσο απίθανο να το κάνουν χωρίς συγκεκριμένη αιτιολογία.

«Δεν θα αφήσουμε αυτούς που διχάζουν το έθνος να ξεφύγουν σ’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του κατά την άφιξή του αργά χθες στη Σμύρνη, όπου θα παρακολουθήσει στρατιωτικές ασκήσεις.

«Θα λογοδοτήσουν. Μερικοί διέφυγαν και μερικοί είναι στη φυλακή και δικάζονται. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί».

Ο Ερντογάν δήλωσε πως το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε απόφαση να προσδιορίζονται οι οπαδοί του Γκιουλέν ως η «Γκιουλενιστική τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται από τους επικριτές του για ένα όλο και πιο αυταρχικό στυλ διακυβέρνησης, έχει χαρακτηρίσει από καιρό τον Γκιουλέν τρομοκράτη. Προσπαθεί να εξαλείψει την επιρροή του ιερωμένου, που έχει οικοδομηθεί χάρη σ’ ένα δίκτυο σχολείων και εταιρειών στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι συνωμοτεί για να τον ανατρέψει, μέσω των υποστηρικτών του στα μέσα ενημέρωσης, στο δικαστικό σώμα και στην παιδεία. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

Οι δυο τους ήταν σύμμαχοι, μέχρι που η αστυνομία και εισαγγελείς που θεωρήθηκαν συμπαθούντες του Γκιουλέν άρχισαν μια έρευνα για διαφθορά στον ενδότερο κύκλο του Ερντογάν το 2013, 11 χρόνια αφότου το κόμμα AKP του Ερντογάν είχε ανέβει στην εξουσία.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, κηρύσσει το σουνιτικό ισλάμ μαζί μ’ ένα μήνυμα διαθρησκευτικού διαλόγου. Το κίνημά του, γνωστό ως «Χιζμέτ», «Υπηρεσία», δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Ασία και στην Αφρική.

Οι οπαδοί του υποστηρίζουν πως είναι θύματα άδικης καταστολής. Πέρυσι η τουρκική κυβέρνηση προσέλαβε μια διεθνή δικηγορική εταιρεία για να ερευνήσει τις δραστηριότητες του κινήματος σ’ όλον τον κόσμο.