Το θρίλερ, όπως όλα δείχνουν, θα κρατήσει ώς το τέλος. Το μήνυμα που έφτασε χθες στην Αθήνα από τη Φρανκφούρτη ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην αποφασίσει τελικά αύριο στη συνεδρίασή της στη Βιέννη την πολυαναμενόμενη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, επειδή δεν έχουν ακόμη κλείσει οριστικά τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης.

Ενα πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τα χθεσινά δεδομένα, είναι να δοθεί αύριο η έγκριση της ΕΚΤ υπό όρους, δηλαδή να ενεργοποιηθεί μόλις τελειώσει οριστικά η μάχη των προαπαιτουμένων.

Εκτός βεβαίως αν γίνει η ανατροπή, δηλαδή συμφωνηθούν και ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα και δοθεί το πράσινο φως από το EuroWorking Group ώς αύριο. Χθες πάντως αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε και νέα τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη, Γιώργο Κατρούγκαλο και στους θεσμούς, σε μια προσπάθεια να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες

Σπριντ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να κάνει σπριντ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ο σχεδιασμός της προβλέπει να κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις σήμερα κιόλας και να ψηφιστούν έως την Παρασκευή και «αν προλάβουμε την Πέμπτη». Χθες το βράδυ σχετική ανακοίνωση έκανε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Οι διαβουλεύσεις ήταν εντατικές με νέα τηλεδιάσκεψη και σε τεχνικό επίπεδο, γι’ αυτό και στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούσε αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε κοντά στο να κλείσουμε τη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που πράγματι σημειώθηκε σε πολλά από αυτά, κάποια παρέμεναν σε εκκρεμότητα.

Τυπική, όπως οφείλει να είναι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμήνυσε ότι η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα θα συζητηθεί μεν αύριο αλλά είναι πιθανό να μην αποφασιστεί. Βεβαίως, η οριστική απόφαση εναπόκειται στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα βρίσκεται από σήμερα στη Βιέννη.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε βεβαίως απογοήτευση στο οικονομικό επιτελείο, που περίμενε ότι θα εξασφάλιζε το πρώτο «δώρο» από την ΕΚΤ, έστω και χωρίς συμφωνία σε όλα τα προαπαιτούμενα. Να σημειωθεί ότι μετά το waiver η κυβέρνηση προσβλέπει και σε ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κάτι που θα γίνει πιθανότατα μετά τον Ιούλιο.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, η αναβολή της απόφασης της ΕΚΤ θα απογοητεύσει και τις τράπεζες που την περίμεναν ως ένα σήμα επιστροφής της εμπιστοσύνης, πέραν του οικονομικού οφέλους που θα έχουν. Υπολογίζεται ότι η εκ νέου αποδοχή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από την ΕΚΤ ως ενέχυρων θα επιτρέψει στις τράπεζες να μεταφέρουν δανεισμό περίπου 10 δισ. ευρώ –σε πρώτη φάση –από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης (ELA) στην ίδια την ΕΚΤ. Ετσι θα επωφεληθούν από το κατά 1,5% περίπου χαμηλότερο επιτόκιο. Κάτι που μεταφράζεται σε ετήσιο όφελος περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Η ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΣ. Η ικανοποίηση των προαπαιτουμένων αναμένεται να σφραγιστεί με απόφαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών στο EuroWorking Group μέσω τηλεδιάσκεψης. Ετσι θα μπορέσει να αρχίσει και η διαδικασία έγκρισης της εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, όπου αυτό απαιτείται.

Στη διαπραγμάτευση χθες οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η κατάργησή του θα αρχίσει σταδιακά από 1ης Ιουνίου και όχι αναδρομικά. Εχει βρεθεί τρόπος να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται, περίπου 85 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα γίνει με την επίσπευση της οριστικής κατάργησης του επιδόματος τα επόμενα χρόνια.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ. Σχετικά, εξάλλου, με τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, η κυβέρνηση φαίνεται πως αποδέχεται να πωλούνται σε funds, με εξαίρεση αυτά που έχουν δοθεί για κοινωνικούς λόγους, όπως π.χ. στους πυρόπληκτους και τους σεισμόπληκτους. Οπως δήλωσε σχετικά ο Σταθάκης μιλώντας στον ANT1, η λύση δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Εξάλλου, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε ότι προκειμένου να επέλθει συμφωνία τώρα, ορισμένα από τα εκκρεμή θέματα θα μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατηγορία αυτή που οδεύει προς μετάθεση για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων επιστημόνων και για την ασφάλιση των επαγγελματιών που ζουν σε μικρές πόλεις και χωριά (κάτω των 2.000 κατοίκων). Αισιοδοξία εξέφραζαν χθες και πηγές του υπουργείου Ενέργειας για την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του AΔΜΗΕ, για το οποίο οι δανειστές έχουν ζητήσει να αφήνει η διάταξη περιθώρια εναλλακτικής λύσης, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης.

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ. Οι θεσμοί βρίσκονται σε επαφή με τις ελληνικές Αρχές σε όλα τα επίπεδα δήλωσε, εξάλλου, χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Οπως υποστήριξε, η επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους εκπροσώπους των θεσμών αποτελεί μέρος της συνήθους διαδικασίας.