Σε πρόσφατη ανάλυση της εφημερίδας «Τέλεγκραφ» για τον τρόπο που έφτασε ο Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανέφερε μεταξύ άλλων την εντυπωσιακή εκστρατεία χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης με τη βοήθεια του μάνατζέρ του Ζόρζε Μέντες. Δεν είναι τυχαίο πως ο ίδιος άνθρωπος είναι μάνατζερ και του Κριστιάνο Ρονάλντο, του ποδοσφαιριστή που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα να χειραγωγεί τον Τύπο και να βγαίνει στον αφρό της δημοσιότητας ακόμα και όταν κρύβεται στον βούρκο σε ένα ολόκληρο ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Ο Ρονάλντο ήταν σκιά του εαυτού του σε όλη τη διάρκεια του τελικού. Ωστόσο, στη διαδικασία των πέναλτι ζήτησε από τον Ζιντάν να είναι ο πέμπτος και τελευταίος εκτελεστής γιατί, όπως εξήγησε αργότερα, «είδε όραμα πως θα πετύχει το νικητήριο γκολ».

Ολως τυχαίως, όταν πέτυχε το πέναλτι χαρίζοντας το τρόπαιο στη Ρεάλ, έβγαλε τη φανέλα και πανηγύρισε με τον ίδιο τρόπο όπως και το 2014 στη Λισαβόνα.

Κορυφαίος στις δημόσιες σχέσεις, ο Ρονάλντο έσπευσε να εκμεταλλευτεί την περίσταση και να βάλει τον θεμέλιο λίθο για την επόμενη Χρυσή Μπάλα.

«Εχω πετύχει περισσότερα από 50 γκολ, έτσι η Χρυσή Μπάλα θα έρθει φυσιολογικά. Είμαι ο πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ και μόλις κατέκτησα το τρόπαιο» είπε ο Πορτογάλος και αποθεώθηκε από τον μαδριλένικο Τύπο.

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ. Ο Ρονάλντο έσπευσε να στρέψει τα φώτα πάνω του, αλλά ο πραγματικός πρωταγωνιστής του τελικού για τη Ρεάλ ήταν ο αρχηγός της Σέρχιο Ράμος. Οπως και το 2014, πέτυχε γκολ ανοίγοντας το σκορ στο 15′ από αμφισβητούμενη θέση οφσάιντ, κυριάρχησε στα αμυντικά του καθήκοντα, απέτρεψε αντεπίθεση-φωτιά της Ατλέτικο διακινδυνεύοντας την αποβολή του (κακώς δεν τον απέβαλε ο Κλάτενμπεργκ) και στο τέλος πέτυχε ένα ακόμα γκολ στη διαδικασία των πέναλτι.

Πέρυσι τέτοιον καιρό ο Ράμος βρισκόταν με το ένα πόδι στο Ολντ Τράφορντ, ωστόσο η βελτιωμένη προσφορά της Ρεάλ τον κράτησε στη Μαδρίτη.

«Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με την κατάκτηση αυτού του τροπαίου. Πρόκειται για την επιβράβευση της σκληρής δουλειάς και για όσα υποφέραμε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν». Ο Ράμος αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τραυματισμών με την ωμοπλάτη του αλλά και με τη συμπεριφορά του Ράφα Μπενίτεθ απέναντί του. Οι κακές γλώσσες στην ισπανική πρωτεύουσα λένε πως αυτός μαζί με τον Ρονάλντο κίνησαν τα νήματα ώστε ο Ζιντάν να αντικαταστήσει τον Μπενίτεθ τον Γενάρη. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά του στον Ζιντάν μετά τον τελικό, υπογραμμίζοντας το πόσο ταπεινός, χαμηλών τόνων και δουλευταράς είναι ο Γάλλος.

Η μεγάλη χαμένη, η Ατλέτικο Μαδρίτης, έχει να αντιμετωπίσει ένα «τζετ λαγκ», κυρίως μετά την αναφορά του Ντιέγο Σιμεόνε πως θα εξετάσει το μέλλον του.

Οι Κολτσονέρος έχασαν για τρίτη φορά με δραματικό τρόπο σε τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης, κερδίζοντας πάντως τη συμπάθεια του Τύπου, του κόσμου αλλά και των αντιπάλων.