«Στο Άγιο Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες». Αυτό τόνισε ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο κ.Πούτιν έφτασε στις Καρυές λίγο πριν από τις 3 μ.μ. και τον υποδέχτηκε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Στις δηλώσεις που έκανε ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος για το σημαντικό έργο που γίνεται εκεί αλλά για τη συνδρομή τους στη σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Ο ρώσος Πρόεδρος έφτασε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο το μεσημέρι και από εκεί ταξίδεψε προς το Όρος. Ο κ.Πούτινέφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και εκεί τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνέχεια ανεχώρησαν οδικώς για την Τρυπητή Χαλκιδικής και από εκεί με σκάφος μετέβησαν στο λιμάνι της Δάφνης, απ’ όπου οδικώς έφτασαν στις Καρυές του Αγίου όρους.

Τον κ. Πούτιν υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, τον πρωτοεπιστάτη του Αγίου Όρους γέροντα Παύλο, τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο και τον πολιτικό διευθυντή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και κατά μήκος της διαδρομής και στο Άγιον Όρος, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ελέγχονταν τα πάντα.

Στις Καρυές τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Πρωτάτου και στη συνέχεια έγινε το καλωσόρισμα του Προέδρου της Ρωσίας από την ιερά κοινότητα στο Αρχονταρίκι.

Η κοινή θρησκεία αλλά και η αμοιβαία συμπάθεια που υπάρχει συνενώνουν τους λαούς μας και μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την υποδοχή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και την Κυβέρνηση στο αρχονταρίκι της Ιεράς Κοινότητας στην χερσόνησο του Άθω.

«Το Άγιον Όρος είναι ένας χώρος ο οποίος δυναμώνει την Ορθοδοξία και εμπνέει τους ορθοδόξους σε όποια χώρα κι αν βρίσκονται. Η πρώτη αναφορά για την παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος ξεπερνά τα 1000 χρόνια» επισήμανε ο κ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι «για άλλη μια φορά τονίζω το ειδικό βάρος που έχει το Άγιον Όρος για την ανάπτυξη της Ορθοδοξίας στην Ρωσία».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι οι ορθόδοξοι Ρώσοι για πολλούς αιώνες αντλούσαν από το Άγιον Όρος την πνευματική τους διαύγεια υπογραμμίζοντας στην συνέχεια ότι «σήμερα που αναγεννώνται πάλι οι ιδέες του πατριωτισμού, της ανάπτυξης της χώρας, οι πηγές της έμπνευσης βρίσκονται εδώ στο Άγιον Όρος. Γι’ αυτό κάθε χρόνο είναι λογικό και εξηγείται το γεγονός ότι έρχονται όλο και περισσότεροι προσκυνητές από την Ρωσία στο Άγιον Όρος».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την φιλοξενία που παρέχει η Ιερά Κοινότητα «στους Ρώσους που έρχονται στην περιοχή σας» τονίζοντας ότι αυτό «δείχνει τους άριστους δεσμούς της Ρωσίας με τον ‘Αθω και την βαθιά πνευματική σχέση που υπάρχει με την χώρα σας».

«Εδώ είναι και η Αγία Ζώνη η οποία έχει έλθει στην Ρωσία και μπόρεσαν να την προσκυνήσουν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί» πρόσθεσε.

«Το Άγιο Όρος έχει μια πραγματικά ανθρωπιστική, πνευματική αποστολή. Και ειδικά φέτος, καθώς το 2016 είναι έτος αφιερωματικό στις σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας. Η κοινή θρησκεία αλλά και η αμοιβαία συμπάθεια που υπάρχει συνενώνουν τους λαούς μας και μας βοηθούν να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Αυτό εμφανίστηκε και στην περίοδο των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες ιστορικές περιόδους» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καταλήγοντας «αυτά τα κοινά αισθήματα φιλίας και σεβασμού τα έχει πάρει και η νέα γενιά στην χώρα μας και αυτό βοηθά η σχέση των δύο χωρών να ενισχύεται ακόμα περισσότερο».

Στη συνέχεια σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Πούτιν αναμενόταν να μεταβεί στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι) όπου και θα ολοκληρώσει την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Άγιον Όρος. Στη Μονή αυτή βρίσκεται ήδη από χθες ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και θα παραστεί μαζί με τον κ. Πούτιν στη δοξολογία που θα τελεστεί στη μονή.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη

Λόγω της επίσκεψης Πούτιν θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη

Όπως έγινε γνωστό από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, από τις 6:00, έως την Κυριακή, στις 18:00, δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση όλων των οχημάτων σε όλο το μήκος της επαρχιακής οδού Σταυρού-Ολυμπιάδος, από το ύψος της συμβολής της με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας έως το τέλος των ορίων του δήμου Βόλβης προς τη Χαλκιδική.

Από τις 10:00 έως τις 21:00, προοδευτικά και ανάλογα με το χρονικό σημείο διέλευσης της αυτοκινητοπομπής του Ρώσου πρόεδρου, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους εξής δρόμους:

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών, από το ύψος της αερογέφυρας ΜΑΚΡΟ έως το τέλος των ορίων του δήμου Μίκρας προς τη Χαλκιδική-ύψος Λακκώματος.

Στην περιφερειακή οδό, από το ύψος του κόμβου του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» έως τον κόμβο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Στον κλάδο που συνδέει την περιφερειακή οδό με την Εγνατία Οδό.

Στην Εγνατία Οδό, από το ύψος του κόμβου ΤΙΤΑΝ έως τον κόμβο Ασπροβάλτα.

Στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, από το ύψος του κόμβου Ασπροβάλτας έως το ύψος του κόμβου με την επαρχιακή οδό Σταυρού-Ολυμπιάδος.

Στην επαρχιακή οδό Σταυρού-Ολυμπιάδος, από το ύψος του κόμβου με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας έως το τέλος των ορίων του δήμου Βόλβης προς τη Χαλκιδική.