Η δραματική εικόνα είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι επισκέπτες στο Μουσείο Μνήμης της Χιροσίμα, το οποίο θα δεχθεί αυτήν την εβδομάδα την πρώτη επίσκεψη αμερικανού προέδρου. Οι περισσότεροι αναφέρονται στο απειλητικό σύννεφο ως πυρηνικό μανιτάρι, κάνουν όμως λάθος.

Στην πραγματικότητα, η ιστορική εικόνα δείχνει τον καπνό από τις πυρκαγιές που σάρωσαν την ιαπωνική πόλη μετά τη ρίψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας στις 6 Αυγούστου 1945.

Ειδικοί σε θέματα πυρηνικών όπλων εξήγησαν στους New York Times ότι το πυρηνικό μανιτάρι της έκρηξης ήταν πολύ μικρότερο από το εικονιζόμενο σύννεφο.

Σύμφωνα με τον Τζον Κόστερ-Μούλεν, ειδικό στην βόμβα της Χιροσίμα, η σκιά που ρίχνει το σύννεφο μαρτυρά ότι η εικόνα τραβήχτηκε το μεσημέρι, περισσότερο από τρεις ώρες μετά την έκρηξη.

Σύμφωνα με αμερικανικό ομοσπονδιακό έγγραφο που τιτλοφορείται «Οι επιδράσεις των πυρηνικών όπλων», τα πυρηνικά μανιτάρια φτάνουν στο μέγιστο ύψος τους σε διάστημα περίπου 10 λεπτών, και παραμένουν ορατά για μια-δυο ώρες πριν τελικά διαλυθούν από τον άνεμο.

Στο Μουσείο Μνήμης της Χιροσίμα, η φωτογραφία εκτίθεται με τη λεζάντα «Το χτύπημα της Χιροσίμα», ενώ το βιβλίο The Making of the Atomic Bomb, το οποίο εκδόθηκε το 1986 και βραβεύτηκε με Πούλιτζερ, περιέγραφε την εικόνα ως «το πυρηνικό μανιτάρι πάνω από τη Χιροσίμα».

Το ίδιο λάθος έκανε πρόσφατα και το πρακτορείο Associated Press, επισημαίνουν οι NY Times. Η ίδια η εφημερίδα παραδέχεται ότι χρησιμοποίησε τη λανθασμένη λεζάντα σε άρθρο για την επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Χιροσίμα.

Υπάρχει πάντως και μια πραγματική φωτογραφία του μανιταριού (κάτω), η οποία τραβήχτηκε λίγα λεπτά μετά την έκρηξη από το πλήρωμα του Enola Gay, του βομβαρδιστικού που ισοπέδωσε τη μαρτυρική πόλη, και άλλαξε τον ρου της Ιστορίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από