Με δύο τηλεδιασκέψεις χθες με τους θεσμούς, για το Ασφαλιστικό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κυβέρνηση ρίχνεται τώρα στη μάχη της ικανοποίησης των προαπαιτουμένων για να εισπράξει την πρώτη δόση από τη δόση των 10,3 δισ. ευρώ που εξασφάλισε στο προχθεσινό Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για «ουρές» της αξιολόγησης, όπως υπήρχαν και κατά το παρελθόν. Ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι αυτές - σε ό,τι αφορά την πρώτη αξιολόγηση - είναι οι εξής:
1. Ιδιωτικοποίηση Ελληνικού: Επρεπε να είχε ολοκληρωθεί ως τις 23 Μαΐου, αλλά δόθηκε παράταση ενός μηνός και τώρα γίνεται προσπάθεια να επισπευσθεί.
2. Κόκκινα δάνεια: Το πρόβλημα αφορά την πώληση σε funds αυτών που έχουν εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, κυρίως των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, που δεν είχαν συζητηθεί με τους θεσμούς. Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος, με την οποία η κυβέρνηση έχει κοινή στάση.
3. Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Αφορά τον προσδιορισμό του διοικητικού του συμβουλίου και θέματα νομικής του κάλυψης.
Για τα προαπαιτούμενα που αφορούν το Ασφαλιστικό, ο Τσακαλώτος παρέπεμψε στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο που είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι στο Eurogroup οι δανειστές εξέφρασαν ανησυχία για την εξαγγελία του Πρωθυπουργού περί δημιουργίας Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι αυτή αφορούσε το ενδεχόμενο να χρηματοδοτούνται με προσωρινές υπερβάσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος μόνιμες δαπάνες. Πάντως, ο ίδιος είπε ότι «θα έχουμε αυτό το Ταμείο, είναι σημαντικό για μας». Οσον αφορά την αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους, είπε ότι είτε δεν θα γίνει είτε θα γίνει και οι δικαιούχοι θα αποζημιωθούν με άλλον τρόπο.
  
ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. Η πρώτη δόση είναι 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,8 δισ. ευρώ θα πάνε στους ιδιώτες για ληξιπρόθεσμες οφειλές είπε ο Χουλιαράκης. Από την επόμενη δόση, 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, πάλι 1,7 δισ. ευρώ θα πάνε σε ιδιώτες. Η επόμενη εκταμίευση, μετά τη β' αξιολόγηση, θα είναι 1,4 δισ. ευρώ.
Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ήθελαν πάντως χθες κυρίως να τονίσουν ότι η απόφαση για το χρέος είναι σημαντική και κακώς υποβαθμίστηκε ή αμφισβητήθηκε η αξία της από τα μέσα ενημέρωσης. Οπως τόνισε ο Τσακαλώτος, για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, φτιάχτηκε ένα πλαίσιο για να το αντιμετωπίσουμε, ενώ έχουμε και τον ορισμό ότι δεν θεωρείται βιώσιμο - και άρα πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις - όταν οι δαπάνες εξυπηρέτησής του ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ μεσομακροπρόθεσμα (έως το 2038 υπολογίζει ο Χουλιαράκης) και 20% στη συνέχεια. Το ποσοστό, είπε ο Χουλιαράκης, είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο που έχει σήμερα η Ιταλία (19%), η Πορτογαλία(16,5%), η Ισπανία (17,5%) και οι ΗΠΑ (18%).
Βραχυπρόθεσμα, τόνισαν, ο ESM θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει το ρίσκο της ανόδου των επιτοκίων που είναι πιθανή στο μέλλον, εφόσον η Ευρώπη αναπτυχθεί.
Ο Τσακαλώτος, πάντως, σημείωσε ότι η συμφωνία για το χρέος «δεν βοηθάει τον φτωχό, βοηθάει σε βάθος χρόνου».
  
ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ. Οι δύο υπουργοί, εξάλλου, απέκλεισαν την ανάκληση του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, εξηγώντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τα ασθενή εισοδήματα, ανεξαρτήτως πού κατοικούν. Ο Τσακαλώτος είπε ότι θα ήθελε να πείσει τους ΑΝΕΛ και το δικό του κόμμα ότι αυτό είναι το σωστό.
Για την έξοδο στις αγορές τοποθετείται στο 2017, αλλά θα γίνει «σιγά σιγά, δεν πρόκειται να βιαστούμε», όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ο Τσακαλώτος.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από