Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε –έστω και μετ’ εμποδίων –και η κυβέρνηση αναζητεί ήδη το νέο της αφήγημα για τους επόμενους μήνες και οπωσδήποτε πριν από τη φθινοπωρινή επανάκαμψη της τρόικας στην Αθήνα.

Στο Μαξίμου διαχειρίζονται με αυτοσυγκράτηση την έκβαση του Eurogroup και πλέον περιμένουν μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης την εκταμίευση της δόσης όπως και τη σταδιακή ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Κυβερνητικές πηγές ευελπιστούν ότι η χώρα θα εισπράξει και ένα έξτρα ποσό, πλην του ποσού που αντιστοιχεί στη μεγάλη δόση για την περαίωση της αξιολόγησης για να ικανοποιήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, κάτι που θα δώσει ανάσα στην αγορά. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τα επιπλέον ποσά μπορεί να δοθούν στη χώρα με δόσεις και υπολογίζουν, με βάση τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, την καταβολή περίπου 800 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θέλουν να πιστεύουν πως η τελική απόφαση του Eurogroup για το χρέος θα συνιστά μήνυμα προς τις αγορές, αφενός πως το δημόσιο χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο και αφετέρου πως σταδιακά η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει προσβασιμότητα σε αυτές. Γενικώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει να προωθηθούν άμεσα στη Βουλή δέκα έτοιμα νομοσχέδια, ανάμεσά τους και ο αναπτυξιακός νόμος ο οποίος δίνει φορολογικά κίνητρα σε υποψήφιους επενδυτές.

Πάντως η κυβέρνηση προτίθεται να αξιοποιήσει πολιτικά την όποια πρόταση για ελάφρυνση του χρέους με το επιχείρημα πως είναι η μόνη που κατάφερε ουσιαστική λύση σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έμειναν μόνο σε έγγραφες υποσχέσεις, οι οποίες ουδέποτε υλοποιήθηκαν (απόφαση Eurogroup για το χρέος Νοεμβρίου 2012).

ΔΙΠΛΟΣ ΠΗΧΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ. Στη Λεωφόρο Συγγρού προεξοφλούσαν το κλείσιμο της αξιολόγησης και έριχναν το βάρος σε όσα προκύψουν από τη συνεδρίαση του Eurogroup για το χρέος. Στη βάση αυτή, ο γαλάζιος πήχης για την κυβέρνηση είναι διπλός. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι μια νεφελώδης υπόσχεση για το χρέος δεν αποσυμπιέζει την ελληνική οικονομία, ενώ για τη χρηματοδότηση της χώρας επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξασφαλίσει, βάσει της πρόβλεψης του τρίτου Μνημονίου, την εκταμίευση ποσών που θα υπερβαίνουν τα 15 δισ. μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2016. «Οτιδήποτε λιγότερο δεν θα είναι για πανηγυρισμούς αλλά για κλάματα» ήταν χθες το βράδυ το δικό τους μήνυμα.

Παράλληλα, από το γαλάζιο επιτελείο επανέρχονται στην προειδοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι ανέφικτος στόχος η επίτευξη πλεονασμάτων 3,5% σε βάθος χρόνου και στην αντιπρότασή του για ετήσια πλεονάσματα της τάξης του 2%, τα οποία θα συνοδεύονται από εγγυήσεις για μια μεταρρυθμιστική πολιτική που θα εξασφαλίζει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης στο 4%. Με διατήρηση του στόχου για πλεόνασμα 3,5%, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ προεξοφλούν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ενεργοποιήσει τον αυτόματο δημοσιονομικό κόφτη.