Την απόφαση να διενεργηθούν εξετάσεις που θα νομιμοποιήσουν, εφόσον βέβαια τις περάσουν, περίπου 2.500 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν εντοπιστεί με πλαστά ή παράτυπα πτυχία και απολυτήρια έλαβε τελικά ο υπουργός Παιδείας.

Ο Νίκος Φίλης, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα και τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων που ζητούν την παραπομπή στη Δικαιοσύνη όσων έχουν τέτοια πιστοποιητικά σπουδών, αποφάσισε διαφορετικά, επικαλούμενος την υπάρχουσα νομοθεσία η οποία έχει ψηφιστεί το 2007 επί υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

Η νομοθεσία αυτή προβλέπει όντως διενέργεια ειδικών γραπτών πτυχιακών εξετάσεων για όλους τους αποφοίτους (και όχι μόνο όσων είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι) ιδιωτικών ΤΕΕ στα οποία έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις για σειρά παραβάσεων – όπως οι χορηγήσεις πτυχίων με άριστα σε άτομα που δεν σπούδαζαν καν εκεί – για την περίοδο 2004-2008. Με απόφαση του Νίκου Φίλη η περίοδος αυτή θα διευρυνθεί, ώστε να ελεγχθούν κι άλλες περιπτώσεις παρατυπιών. Τα πτυχία, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, θα απονεμηθούν ξανά μόνο σε όσους επιτύχουν στις εξετάσεις.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, οι εξετάσεις που προέβλεπε η νομοθεσία Γιαννάκου «δεν έγιναν ποτέ, με ευθύνη των υπουργών Παιδείας των κυβερνήσεων πριν από τον Ιανουάριο του 2015. Το ίδιο διάστημα οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες σχολείων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι που είχαν οργανώσει μια κερδοφόρα βιομηχανία πιστοποίησης προσόντων, είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές. Για εννέα ολόκληρα χρόνια από την περίοδο εκείνη με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη και καμία ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε, με συνέπεια το πρόβλημα να έχει μετατραπεί ατύπως σε κοινωνικό σύμπτωμα μιας σιωπηρής ανοχής».

Ο Νίκος Φίλης υποστηρίζει ότι οι υπουργοί Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν ενδελεχείς ελέγχους για το σύνολο των Ιδιωτικών ΤΕΕ της χώρας και εντόπισαν όλα τα Ιδιωτικά ΤΕΕ στα οποία σημειώθηκαν αντίστοιχες παρατυπίες, ενώ ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος διαβίβασε τα στοιχεία στο Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο και πρότεινε τροποποίηση του νόμου Γιαννάκου, ώστε να καλύπτει κάθε ανάλογη περίπτωση χωρίς χρονικό προσδιορισμό.