Πληθωρισμό αριστούχων και εκτίναξη των βάσεων εισαγωγής στις σχολές υψηλής ζήτησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκτιμάται ότι θα φέρουν τα ευκολότερα –σε σύγκριση με πέρυσι –θέματα που έχουν επιλεγεί στα έως τώρα εξετασθέντα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Αντίθετα, υποχώρηση βάσεων εκτιμάται ότι θα εμφανιστεί σε Παιδαγωγικές και Οικονομικές Σχολές (Πεδία 4ο και 5ο) και σε κάποιες πολυτεχνικές σχολές του 2ου Πεδίου, ενώ οι βάσεις στις σχολές που ξεκλειδώνουν με μεσαίες βαθμολογίες θα συγκρατηθούν.

Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα από τις βαθμολογήσεις των μαθημάτων που εξετάστηκαν και με εκτιμήσεις του εκπαιδευτικού αναλυτή Αντώνη Φλωρόπουλου για τα «ΝΕΑ», τα κύρια μαθήματα-κόφτες μορίων, των ομάδων Προσανατολισμού (Φυσική, Μαθηματικά και Αρχαία), δεν είχαν φέτος καλά τροχισμένα μαχαίρια.

Οι υποψήφιοι στα μαθήματα αυτά φαίνεται να έγραψαν αισθητά καλύτερα από ό,τι την περασμένη χρονιά, αφού τα θέματα δεν έκρυβαν εκπλήξεις και δεν παρουσίασαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Ετσι, ο αριθμός των αριστούχων που τα προηγούμενα χρόνια ήταν μικρός, φέτος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Στις σχολές υψηλής ζήτησης στις οποίες πέρυσι η βάση κινήθηκε κοντά στις 18.000-18.500 μονάδες, θα δούμε να εμφανίζει σημαντική άνοδο. Στις σχολές μεσαίας ζήτησης η βάση αναμένεται να μην εμφανίσει σημαντικές αποκλίσεις.

Αντίθετα, στις σχολές χαμηλής ζήτησης η άνοδος των βάσεων θα είναι αρκετά υψηλή αφού η προσέγγιση μέχρι 10.000-12.000 μόρια δεν ήταν φέτος δύσκολη υπόθεση. Τα θέματα ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας και τα δύο πρώτα ζητήματα στο βεληνεκές και των αδύνατων μαθητών. Αν μάλιστα ίσχυε ο προφορικός βαθμός που πριμοδοτούσε τους υποψηφίους με αρκετά μόρια και αν δεν είχαν καταργηθεί από τα βασικά μαθήματα κάποια στα οποία οι υποψήφιοι είχαν καλές επιδόσεις, όπως οι Αρχές Οργάνωσης – Διοίκησης Επιχειρήσεων, οι βάσεις θα παρουσίαζαν αλματώδη αύξηση.

Οι εκτιμήσεις που ακολουθούν βασίζονται στην υπόθεση ότι στα μαθήματα που απέμειναν προς εξέταση τα θέματα θα είναι ανάλογης ή χαμηλότερης δυσκολίας από τα περυσινά, ενώ η σειρά προτίμησης που οι υποψήφιοι θα δηλώσουν τις σχολές και η αποφυγή προτιμήσεων για σχολές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας δεν θα παρουσιάσουν μεγάλες ανατροπές. Ακριβέστερες προβλέψεις θα γίνουν όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία βαθμολογιών, περί τα μέσα Ιουνίου.

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο διατυπώνονται από τον Αντώνη Φλωρόπουλο, επιστημονικό αναλυτή και διευθυντή των φροντιστηρίων ΟΜΟΚΕΝΤΡΟ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
1ο Επιστημονικό Πεδίο

(Ανθρωπιστικών, Νομικών

και Κοινωνικών Επιστημών)

Στα Αρχαία Ελληνικά, τα θέματα στο διδαγμένο κείμενο ήταν για καλά προετοιμασμένους μαθητές και απαιτούσαν καλή γνώση της ύλης. Σχετικά με το αδίδακτο, το κείμενο ήταν απαιτητικό και παρουσίαζε κάποιες δυσκολίες λόγω του ειδικού λεξιλογίου όπως και οι ασκήσεις, οι οποίες όμως ξεπερνιούνταν με επαρκή προετοιμασία κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σε καμία όμως περίπτωση, τα θέματα δεν ήταν δυσκολότερα από τα περυσινά.

Τα θέματα της Ιστορίας Προσανατολισμού κάλυπταν μεγάλο εύρος της εξεταστέας ύλης, γεγονός που απαιτούσε από τους υποψηφίους συστηματικό διάβασμα καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το θέμα της Εκθεσης ήταν προσιτό στους υποψηφίους, χωρίς ιδιαιτερότητες και μπορούσαν να το επεξεργαστούν χωρίς σοβαρές δυσκολίες.

Στα Λατινικά δεν αναμένονται εκπλήξεις. Τονίζουμε ότι οι υποψήφιοι που επέλεξαν να εξεταστούν και στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας θα ξεκλειδώσουν πολύ εύκολα τις Παιδαγωγικές Σχολές, όπου η βάση αναμένεται να χαμηλώσει αρκετά καθώς δεν τις επέλεξαν πολλοί υποψήφιοι, αλλά και γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό θα δοθεί στους υποψηφίους Θεωρητικής Kατεύθυνσης. Οι υποψήφιοι της Θετικής και Οικονομικής Κατεύθυνσης αποφεύγουν να τις δηλώσουν αφού η σχέση τους με το μάθημα Ιστορία Γενικής Παιδείας δεν είναι η καλύτερη.
2ο Επιστηµονικό Πεδίο

(Θετικών και Τεχνολογικών Επιστηµών)

Εδώ το βαρόμετρο για την πορεία των βάσεων αποτελούν τα Μαθηματικά Προσανατολισμού και η Φυσική Προσανατολισμού. Και στα δύο αυτά μαθήματα τα θέματα ήταν ευκολότερα από πέρυσι. Ειδικότερα: Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι υποψήφιοι εύκολα μπορούσαν να απαντήσουν στο πρώτο και στο δεύτερο θέμα και να εξασφαλίσουν άνετα τη βάση, ενώ το τρίτο το και τέταρτο θέμα απευθυνόταν σε υποψηφίους άρτια καταρτισμένους. Στη Φυσική Προσανατολισμού που τα προηγούμενα χρόνια ταλαιπωρούσε τους υποψηφίους, φέτος τα θέματα ανταποκρίνονταν στη διδακτέα ύλη, δεν παρουσίαζαν εκπλήξεις και ήταν αναμενόμενα. Η βάση επιτυγχάνεται εύκολα, ενώ οι αριστούχοι δεν θα αποτελέσουν σπάνιο είδος. Το γεγονός αυτό θα ωθήσει τις βάσεις προς τα πάνω στις σχολές υψηλής ζήτησης. Ωστόσο την άνοδο θα συγκρατήσει ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων αφού πολλοί υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) δεν επέλεξαν να εξεταστούν και στο 5ο μάθημα Μαθηματικά Προσανατολισμού, που είναι απαραίτητο για να διεκδικήσουν θέσεις στο 2ο Πεδίο. Ετσι σε κάποιες σχολές θα εμφανιστεί και καθοδική πορεία. Στα ΤΕΙ δεν αναμένονται ουσιώδεις μεταβολές.
3ο Επιστηµονικό Πεδίο

(Επιστήµες Υγείας και Ζωής)

Στην Κατεύθυνση αυτή κάθε χρόνο συγκεντρώνονται οι υποψήφιοι που είναι τα «δυνατά σκαριά» και δεν επηρεάζονται εύκολα από τα ισχυρά κύματα που τους σπρώχνουν απότομα άλλοτε προς τα πάνω και άλλοτε προς τα κάτω. Ελάχιστες φορές είδαμε τις Ιατρικές Σχολές να ανοίγουν την πόρτα τους με εισιτήριο κάτω από 18.000 μόρια. Αντίθετα, το εισιτήριο συνήθως ξεπερνούσε τα 19.000 μόρια. Αυτό αναμένουμε να δούμε και φέτος, αφού τα ευκολότερα θέματα θα αυξήσουν πολύ τον αριθμό των αριστούχων που παραδοσιακά είναι υψηλότερος από τον αριθμό των αριστούχων των άλλων Κατευθύνσεων. Στην άνοδο των βάσεων παίζει σημαντικό ρόλο και η κατάργηση της υποχρεωτικής εξέτασης στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Φέτος οι υποψήφιοι είχαν λιγότερα μαθήματα (τέσσερα αντί για έξι) και επομένως διέθεταν περισσότερο χρόνο για προετοιμασία. Το βασικό μειονέκτημα όμως είναι ότι αν σε ένα μάθημα δεν έγραψαν πάρα πολύ καλά, την απώλεια αυτή δεν μπορούν να την αναπληρώσουν με τα άλλα μαθήματα. Αυτό βέβαια συμβαίνει και με τους υποψηφίους των άλλων Κατευθύνσεων, αλλά εδώ μιλάμε για πολλούς αριστούχους. Στα παραϊατρικά επαγγέλματα αναμένεται επίσης άνοδος των βάσεων.
4ο Επιστηµονικό Πεδίο

(Επιστήµες Εκπαίδευσης)

Είναι το Επιστημονικό Πεδίο που επέλεξαν (χωρίς εξέταση σε 5ο μάθημα) οι λιγότεροι υποψήφιοι. Αυτό δικαιολογείται από τους πενιχρούς διορισμούς που γίνονται τα τελευταία χρόνια και τη δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση. Επιλέγουν ακόμα το Πεδίο αυτό εκείνοι που αγαπούν με πάθος το επάγγελμα του εκπαιδευτικού. Επειδή όμως η πρόσβαση στα Παιδαγωγικά Τμήματα γίνεται και από όλα τα άλλα Επιστημονικά Πεδία, ο μεγαλύτερος αριθμός εισαχθέντων αναμένεται να είναι από το 1ο Πεδίο και για τους υποψηφίους που εξετάστηκαν υποχρεωτικά και σε 5ο μάθημα, που είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας. Οι υποψήφιοι των Θετικών και Οικονομικών Σπουδών θα έπρεπε να εξεταστούν ως 5ο μάθημα και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, που όμως ως γνωστό, οι υποψήφιοι αυτοί την αποφεύγουν. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι πολλοί υποψήφιοι εξετάστηκαν στο 5ο μάθημα που απαιτείται, χωρίς καμία προετοιμασία, ελπίζοντας απλώς ότι οι βάσεις θα κατρακυλήσουν λόγω μειωμένης ζήτησης και έγραψαν χωρίς βαθμολογική απαίτηση στο μάθημα αυτό.
5ο Επιστηµονικό Πεδίο

(Επιστήµες Οικονοµίας και Πληροφορικής)

Τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας στο Πεδίο αυτό είναι τα Μαθηματικά Προσανατολισμού και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας. Στο πρώτο οι υποψήφιοι ναι μεν έγραψαν καλύτερα πέρυσι αφού τα θέματα ήταν περισσότερο προσβάσιμα, πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι οι περυσινοί υποψήφιοι είχαν ως δεύτερο μάθημα βαρύτητας τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, στα οποία συγκέντρωσαν βαθμολογίες υψηλότερες από αυτές που θα συγκεντρώσουν φέτος οι μαθητές στα Μαθηματικά Προσανατολισμού.

Η Εκθεση δεν τους δυσκόλεψε ιδιαίτερα. Στο βασικό μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ο βαθμός δυσκολίας κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα. Τα προηγούμενα χρόνια, πολλές από τις θέσεις των Οικονομικών Σχολών καταλάμβαναν οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που κατά κανόνα είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους υποψηφίους Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Ετσι οι βάσεις ανέβαιναν σημαντικά. Από φέτος οι μαθητές της Θεωρητικής αποκλείονται τελείως από τις Οικονομικές Σχολές, γεγονός που θα ωθήσει τις βάσεις προς τα κάτω. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι ο αριθμός των υποψηφίων για τις Οικονομικές Σχολές είναι μικρότερος. Ετσι εκτιμάται ότι οι βάσεις εισαγωγής θα κινηθούν πτωτικά στην πλειοψηφία των σχολών, με μεγαλύτερη πτώση στις περιφερειακές.