Λίγες εβδομάδες πριν από τις κάλπες, ο Ανδρέας Παπανδρέου βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας – αυτή τη φορά όχι για να μιλήσουμε για τα πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλά για να τον δούμε «μέσα από τα μάτια των παιδιών του». Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλούν σήμερα το απόγευμα στο Ηράκλειο της Κρήτης για τον πατέρα τους και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ που σφράγισε την Ελλάδα της δεκαετίας του ’80, με σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου. Και επειδή το όνομα έχει τη δυναμική του ακόμα και σήμερα, όπως και οι ιδιότητες που διαπερνούν τις γενιές, η εκδήλωση μου μυρίζει προεκλογική οικογενειακή υποστήριξη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ; ΕΧΟΥΜΕ

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ταυτιστεί με το λαϊφστάιλ – και αυτό το ξέρουν στην Κουμουνδούρου. Και μπορεί έτσι να κερδίζει δημοφιλία, δεν είναι όμως βέβαιο πως γι’ αυτό, εν είδει διασημότητας, θα τρέξουν να τον ψηφίσουν. Γι’ αυτό και πλέον, όπου εμφανίζεται, ο Κασσελάκης θέλει να μιλάει με προτάσεις: για να υπενθυμίζει αφενός το μπακγκράουντ του επιτυχημένου επιχειρηματία και αφετέρου να βάζει και πολιτικό περιεχόμενο στην επικοινωνία. Γι’ αυτό, παρότι σχεδόν στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες πρόταση νόμου για το φορολογικό, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και μεταρρύθμιση στον ΕΝΦΙΑ.

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

«Οχι δεν είναι ξεπερασμένη η Αριστερά. Είναι ξεπερασμένη η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο;»: στο καθιερωμένο, δεκάλεπτο τηλεοπτικό σποτ που έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Αριστερά, τα πιο προβεβλημένα στελέχη της, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, επιχειρούν να απαντήσουν τι είναι η Αριστερά σήμερα και γιατί η αποχή δεν είναι λύση. Επί τούτου, το κόμμα έχει βγάλει μπροστά μια σειρά στελεχών κάθε ηλικίας και προέλευσης, από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση έως την εργαζόμενη στην εστίαση, φοιτήτρια Χριστίνα Μανουσίδου – ξέροντας, ενδεχομένως, και ποιο ακροατήριο θέλουν να συσπειρώσουν.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ

Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η προοδευτική αντιπολίτευση στο να θεωρείται πειστική αποτυπώνεται και στον δείκτη καταλληλότητας των προέδρων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης (σύμφωνα με τη χθεσινή Pulse) βρίσκεται στο 36%, τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης σκοράρουν πιο χαμηλά από τα ποσοστά των κομμάτων τους. Το ενδιαφέρον, βέβαια, γι’ αυτούς είναι ο ευρύτερος κεντρώος χώρος, στον οποίο τα αποτελέσματα των ερευνών και των focus groups που έχουν στη διάθεσή τους οι δύο πλευρές δεν είναι απόλυτα ταυτόσημα με όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα.