Ανάλυση και δορυφορικές λήψεις του ινστιτούτου Stratfor επιβεβαιώνουν μεγάλη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση που χρησιμοποιούνταν από τις ρωσικές δυνάμεις στην κεντρική Συρία.

Τέσσερα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα και 20 φορτηγά καταστράφηκαν σε σειρά εκρήξεων εντός της βάσης T4 την περασμένη εβδομάδα, όπως προκύπτει από τις δορυφορικές φωτογραφίες από τη βάση, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την Παλμύρα.

Δικτυακός τόπος προσκείμενος στο Κρεμλίνο μετέδωσε ότι τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνταν τόσο από τη συριακή, όσο και από τη ρωσική αεροπορία. Επισήμως η Ρωσία δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο για το περιστατικό.

Το αίτιο των εκρήξεων δεν έχει επιβεβαιωθεί όμως ανεξαρτήτως αυτού πρόκειται για την πιο σοβαρή απώλεια μέχρι στιγμής για τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εμπλοκή τους στη Συρία, επισημαίνει το BBC.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο ο στρατιωτικός αναλυτής του Stratfor Σιμ Τακ επισήμανε ότι «αυτό που μας λένε οι εικόνες είναι πρώτα απ' όλα ότι δεν επρόκειτο για τυχαία έκρηξη, όπως ανέφεραν οι αρχικές φήμες».

«Δείχνουν (οι εικόνες) καθαρά ότι υπάρχουν αρκετά διαφορετικά σημεία εκρήξεων σε όλο το αεροδρόμιο, και οι Ρώσοι δέχθηκαν ένα αρκετά άσχημο χτύπημα» επισήμανε ο ίδιος.

«Ένα ολόκληρο σμήνος επιθετικών ελικοπτέρων αφανίστηκε, τέσσερα ελικόπτερα συνολικά, ενώ υπέστησαν ζημιές και κάποια συριακά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο, και κυρίως μία υλικοτεχνική αποθήκη που πιθανώς χρησιμοποιούνταν για τον εφοδιασμό αυτών των ελικοπτέρων» ανέφερε ο αναλυτής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από