Από τις 18 Οκτωβρίου 1994, όταν αποχώρησε με ταξί από το κλειστό του Παγκρατίου στην ανάπαυλα του αγώνα Αμπελόκηποι – Παναθηναϊκός, πέρασαν αρκετοί μήνες με κυρίαρχο θέμα πότε και πού θα επέστρεφε για να ολοκληρώσει την καριέρα του όπως του άξιζε: αγωνιζόμενος. Κι ας ήταν ήδη 37 ετών. Οταν άπαντες συνειδητοποίησαν πως ο δρόμος δεν είχε επιστροφή, το κορυφαίο ζήτημα για τον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα ήταν πότε και με ποιον τρόπο η Πολιτεία, αλλά και το άθλημα, θα τον τιμούσε για την ανεκτίμητη προσφορά του! Αναπάντητα επί σειρά δεκαετιών ερωτήματα στα οποία έδωσε χθες απάντηση ο Σταύρος Κοντονής.

Με αιφνιδιαστικό τρόπο ο υφυπουργός Αθλητισμού κάλεσε στο γραφείο του τον Νίκο Γκάλη και του ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να ονομάσει το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ «Νίκος Γκάλης»! Σκέψη που είχε εκφράσει πρώτος επί ημερών υφυπουργίας του ο Γιώργος Λιάνης, ο οποίος όμως αναδιπλώθηκε λόγω των ενστάσεων που είχε καταθέσει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού είχε υποστηρίξει ότι ο νυν πρόεδρος της ΕΟΚ διαφωνούσε με την ιδέα να τιμηθεί αθλητής, εν προκειμένω ο Νίκος Γκάλης, εν ζωή και σεβάστηκε τη διαφωνία του καθότι ήταν άμεσος συνεργάτης του ως γενικός γραμματέας Αθλητισμού της περιόδου εκείνης. Πληροφορίες λένε ότι η ΕΟΚ εξέφρασε και χθες, μόλις έγινε η σχετική ανακοίνωση από το υφυπουργείο, τις αντιρρήσεις της για την επιλογή του ονόματος, ωστόσο η ομοσπονδία για την ονοματοδοσία κρατικής εγκατάστασης δεν μπορεί να έχει κανένα περαιτέρω δικαίωμα πέρα από την έκφραση γνώμης, η οποία από τη στιγμή που μιλάμε για τον Γκάλη θα έπρεπε να ήταν θετική!

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ. Προκύπτει ωστόσο ζήτημα εξαιτίας της ονομασίας της σάλας του γηπέδου μπάσκετ στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον σε Nick Galis Hall. Ακόμη όμως κι όταν ο Γιάννης Ιωαννίδης εν μέσω αποδοκιμασιών ανακοίνωσε το όνομα, είχαν δοθεί αρμοδίως διευκρινίσεις ότι η ονομασία δεν αφορούσε όλη την εγκατάσταση παρά μόνο τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου. Ο Σταύρος Κοντονής εξετάζοντας το θέμα θεώρησε πως πρόκειται για αυθαίρετη απόφαση, ενώ κρίνει σημαντικό και συμβολικό για τη Μακεδονία το όνομα Αλεξάνδρειο Μέλαθρον, το οποίο μάλιστα χρησιμοποίησε αποκλειστικά και μόνο η ίδια η ΚΑΕ Αρης στη χθεσινή ιστορική ανακοίνωσή της με την οποία κάνει γνωστό πως δεν θα εκδοθούν εισιτήρια για τον τρίτο αγώνα της σειράς του μικρού τελικού με την ΑΕΚ. Κίνηση που γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαιτησία στο ΟΑΚΑ.