Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αδειάσει ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του Mega ο κ. Κυρίτσης επισήμανε ότι την τελευταία εβδομάδα μετακινήθηκαν 2.500 άτομα από την Ειδομένη προς κέντρα φιλοξενίας και χθες μερικές εκατοντάδες. Σήμερα υπάρχουν επαρκείς και αξιοπρεπείς χώροι για να διαμείνουν οι άνθρωποι αυτοί, επτά στεγασμένοι και δύο με σκηνές νοτίως των συνόρων, διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από την Ειδομένη, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι “σε τέτοιες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα” για να συμπληρώσει ότι κρίθηκε πως στην πρώτη φάση της επιχείρησης «δεν θα έπρεπε να είναι πολλές κάμερες”, εκτιμώντας πως “το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό, σημείωσε ότι κατασκευάζεται ένας χώρος φιλοξενίας στην Ελευσίνα, ένας μικρότερος χώρος στη Νίκαια και ένας στα Οινόφυτα, όπου αναμένεται να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό οι διαθέσιμοι χώροι στην Αθήνα.

Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα και οι περισσότεροι «καταλαβαίνουν ότι τα περιθώρια να συνεχιστεί το ταξίδι στην Ευρώπη είναι περιορισμένα», τόνισε ο κ. Κυρίτσης, διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ορισμένοι θα αναχωρήσουν για χώρες της ΕΕ, άλλοι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους και άλλοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

«Προς το παρόν βρισκόμαστε στην πρώτη φάση. Γίνεται προσπάθεια και εκ των ενόντων και μέσω εθελοντικών οργανώσεων και αλληλέγγυων και μέσω του κράτους να στήνονται δομές υποστηρικτικές», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι ο όλος σχεδιασμός γίνεται σε ένα κράτος του οποίου οι οικονομικές δυνατότητες έχουν περιοριστεί λόγω της οικονομικής λιτότητας.

Ερωτηθείς για το αν θα παραμείνει στη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, μετά την ανάληψη καθηκόντων ως βουλευτής, ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι ο ίδιος θα ήθελε να παραμείνει, «αλλά δεν είναι δικιά μου απόφαση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από