Έκκληση προς τους μητροπολίτες της Ιεραρχίας – κυρίως σ’ αυτούς του υπερσυντηρητικού «μπλοκ» – να αφήσουν στην άκρη «προσωπικές επιδιώξεις και εγωιστικές αντιεκκλησιαστικές διεκδικήσεις» απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην πρώτη συνεδρίαση της έκτακτης συνεδρίασης της Ιεραρχίας με θέμα συζήτησης την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη.

Στόχος του Αρχιεπισκόπου ήταν η συζήτηση στην Ιεραρχία να γίνει σε κλίμα ενότητας έτσι ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος να συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη με μία κοινή γραμμή και όχι διχασμένη. Στην εισήγησή του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Θα σας παρακαλούσα να κινηθούμε μέσα στο πνεύμα της εν Χριστώ αγάπης και του σεβασμού προς κάθε διαφορετική άποψη, έχοντας κυρίαρχη θέση την γνώμη των πλειόνων». Και συμπλήρωσε λέγοντας «δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές επιδιώξεις και εγωιστικές αντιεκκλησιαστικές διεκδικήσεις. Οι προκλήσεις των καιρών θέλουν εμάς ενωμένους. Σχίσματα και φατρίες είναι έργο του πονηρού που μας θέλει μακριά από το κοινό ποτήριο (…). Οι εποχές που ζούμε προσφέρονται όσο ποτέ για εγωισμούς και φιλοδοξίες. Ας μην το επιτρέψουμε (…)».

Υπενθυμίζεται πριν από λίγες ημέρες με μία μακροσκελή ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τάχθηκε κατά της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη. Την Τρίτη η συζήτηση στην Ιεραρχία για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο θα συνεχιστεί και δεν αποκλείεται ο Αρχιεπίσκοπος να ήθελε να προλάβει διχαστικές τοποθετήσεις κυρίως από τους «ακραίους» της Εκκλησίας.