Τέλος στη «φαβέλα» της Ειδομένης επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση. Η προαναγγελθείσα εδώ και καιρό επιχείρηση απομάκρυνσης των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από την περιοχή αποτελεί πλέον γεγονός.
Στη σκιά των πρωθυπουργικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη με άλλους ηγέτες, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε και το καυτό θέμα του Προσφυγικού, εντός των τειχών σχεδιάστηκε η εκκένωση της Ειδομένης, η οποία από χθες βρίσκεται υπό κλοιό αστυνομικών - πάνω από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ έφθασαν στο σημείο.
Ωστόσο, όπως διαμήνυαν κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ., βασική αρχή της επιχείρησης είναι να αποφευχθούν η βία και οι συγκρούσεις με τους πρόσφυγες και μετανάστες. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για άλλη μια επιχείρηση - σκούπα» σημείωναν, λέγοντας πως υπάρχουν σαφείς εντολές στους αστυνομικούς για αυτοσυγκράτηση καθώς στον χώρο υπάρχουν και γυναίκες και παιδιά.
«Δεν είναι μια κατ' εξοχήν αστυνομική ή αστυνομοκεντρική επιχείρηση» τόνισε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.
ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ. Οι αξιωματικοί του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό της εκκένωσης δεν τρέφουν αυταπάτες. Η οξυμμένη κατάσταση, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί όλους αυτούς τους μήνες κάνει το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν ορισμένες σκληροπυρηνικές ομάδες μεταναστών, οι οποίες όχι μόνο αρνούνται να μετακινηθούν αλλά συχνά δημιουργούν και περαιτέρω προβλήματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια μικρή ομάδα που επιμένει να παραμένει στη σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραγικές επιπτώσεις εδώ και πάνω από δύο μήνες στις εμπορευματικές μεταφορές.
Συνολικά οι σκληροπυρηνικοί υπολογίζονται σε 500 άτομα που προκαλούν επεισόδια και συγκρούσεις, βάζοντας κάποιες φορές σαν ασπίδα ακόμα και παιδιά. Συχνά μάλιστα υπό την καθοδήγηση και των λεγόμενων Αλληλέγγυων.
Το πρόβλημα των νεαρών από διάφορες οργανώσεις που πιθανόν θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν πρόσφυγες και μετανάστες να αντιδράσουν και να παραμείνουν στην Ειδομένη είναι ένα από αυτά που έχει απασχολήσει τους αρμοδίους. «Οσο θα προχωράμε  στον καταυλισμό τόσο θα δυσκολεύουν οι καταστάσεις. Οσο μικραίνει ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν τόσο αυξάνονται τα προβλήματα. Και αυτό γιατί θα παραμείνουν οι πιο αποφασισμένοι» έλεγε χθες αξιωματικός.
Αλλωστε αρμόδιοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να δώσουν χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα διαρκέσει η επιχείρηση και πότε θα ολοκληρωθεί καθώς δεν παραβλέπουν τους αστάθμητους  παράγοντες.
Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός προβλέπει η επιχείρηση να προχωρήσει βήμα βήμα με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, ενώ θα υπάρχουν διερμηνείς σε μια ακόμα προσπάθεια να πείσουν όσους περισσότερους να απομακρυνθούν με τη θέλησή τους.
Το σκεπτικό είναι να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες με τα παιδιά τους, και μετά να αντιμετωπισθούν αν χρειασθεί οι πιο σκληροπυρηνικές ομάδες.
Σύμφωνα με το σχέδιο η περιοχή έχει χωριστεί σε τρεις τομείς. Αρχικά οι επιχειρήσεις θα γίνουν κοντά στον κεντρικό δρόμο καθώς και στα σημεία όπου έχουν στηθεί σκηνές και σταδιακά θα προχωρήσουν προς τη συνοριακή γραμμή.
Από την πλευρά των αρμοδίων υπήρχαν μάλιστα και αναφορές για ενδεχόμενο ντόμινο αντιδράσεων και σε άλλους χώρους φιλοξενίας. Προβλέπεται ως εκ τούτου να ενισχυθεί η αστυνόμευση και στις άλλες δομές, κυρίως εκεί όπου θα μετακινηθούν πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, ακόμα και εξεγέρσεις.
ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ. Αγκάθι ωστόσο για την κυβέρνηση αποτελούν ακριβώς και οι χώροι μετεγκατάστασης των περισσοτέρων από 8.400 που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη. Σύμφωνα πάντως με διαβεβαιώσεις υπάρχουν έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη για τη μεταφορά τους, ενώ στη συνέχεια θα διοχετευθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οπως αναφερόταν από το Συντονιστικό Οργανο για το Προσφυγικό, ήδη τις προηγούμενες ημέρες οικειοθελώς μετακινήθηκαν σε οργανωμένες δομές περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Παράλληλα, διαμορφώθηκε ένα δίχτυ ασφαλείας από αστυνομικούς σε καίρια σημεία μετάβασης προς την Ειδομένη, ώστε να αποτραπεί η απόπειρα νέων μεταναστών να φθάσουν στην περιοχή.
«Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη» υπήρξε χθες το σχόλιο του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από