Λίγο προτού το βαρύ πολυνομοσχέδιο φύγει από την Επιτροπή για να οδεύσει προς την Ολομέλεια, το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, η Βασιλική Κατριβάνου ενημέρωσε κάποιους συντρόφους της από την ομάδα των 53 στην οποία και ανήκε για τις αντιρρήσεις της αναφορικά με τα θέματα του υπερταμείου και του κόφτη. Το μυστικό της Κατριβάνου κρατήθηκε εντός των τειχών της εν λόγω ομάδας και μόνο το μεσημέρι της Κυριακής διέρρευσε στα κυβερνητικά κλιμάκια προκαλώντας συναγερμό.

«Η Βάσω θέλει να καταψηφίσει το Ταμείο αξιοποίησης περιουσίας και τον δημοσιονομικό διορθωτή» πληροφορήθηκε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, που εκίνησε αυτομάτως μια προσπάθεια να μεταπείσει την Κατριβάνου για την ψήφο της. Τις απογευματινές ώρες και ενώ η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε ακλόνητη ως προς τις προθέσεις της εγκατέλειψε τον δεύτερο όροφο της Βουλής όπου και τα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κατέληξε στο ισόγειο για διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Προφανώς και η συζήτηση που έκανε τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Νίκο Βούτση δεν στάθηκε ικανή να της αλλάξει γνώμη. «Θα καταψηφίσω και θα παραιτηθώ» φέρεται να είπε στους συνομιλητές της χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνοι να πειστούν ότι πράγματι θα έλεγε Οχι στα δύο επίμαχα για την κυβέρνηση θέματα.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ. Οταν η βουλευτίνα δεν εμφανίστηκε στην πρώτη ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών, φίδια άρχισαν να ζώνουν το κυβερνητικό επιτελείο. Ωστόσο αρμόδιοι παράγοντες της Βουλής στοιχημάτιζαν ότι η Κατριβάνου επρόκειτο να εμφανιστεί στη δεύτερη ανάγνωση των ονομάτων υποστηρίζοντας πως «θα ήταν έκπληξη να μην ψηφίσει».
Είναι γεγονός πως από τη μια το Μαξίμου δεν ήθελε να δημιουργηθεί πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, από την άλλη όμως δεν ήθελε να ασκήσει πιέσεις στην Κατριβάνου για να παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία θεωρώντας ότι θα ήταν απολύτως άδικο για τον πρώτο αναπληρωματικό βουλευτή Γιώργο Κυρίτση να ψηφίσει για δεύτερη φορά ως φρέσκος βουλευτής Μνημόνιο με το καλημέρα της ορκωμοσίας του.
Οταν η Βάσω δεν εμφανίστηκε στην πρώτη φάση της ψηφοφορίας ο Ζαχαριάδης την τράβηξε για δεύτερη φορά στο γραφείο του προσπαθώντας να την πείσει να ψηφίσει θετικά. Κάτι που ωστόσο δεν επετεύχθη.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Η Κατριβάνου παραιτήθηκε μέσω του facebook στη μία τα ξημερώματα παραδίδοντας ουσιαστικά την έδρα της στον επόμενο. Προηγουμένως η κυβέρνηση είχε αφήσει να διαρρεύσει πως η βουλευτίνα επρόκειτο να κληθεί στα συλλογικά όργανα για εξηγήσεις υπονοώντας ότι επρόκειτο να τής ζητηθεί η παράδοση της έδρας.

Η στάση της Βασιλικής Κατριβάνου προκάλεσε αναμφίβολα πλήγμα στην κυβέρνηση. Το Μαξίμου όμως προσπάθησε και χθες να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος σχολιάζοντας ότι δεν υφίσταται πολιτικό θέμα. «Η Κατριβάνου ανήκει μεν στους 53, είναι όμως ειδική περίπτωση» εξηγούσαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές καθησυχάζοντας τους φόβους εκείνων που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πολιτική ομάδα της Κουμουνδούρου αποτελεί εστία προβλημάτων σε κόμμα και κυβέρνηση.

«ΠΑΡΩΝ». Η Κατριβάνου πέρυσι τον Αύγουστο είχε ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που παραλίγο να την αφήσει εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που ακολούθησαν. Στην Κουμουνδούρου έγιναν διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων της ηγετικής ομάδας με τους 53 ώστε όσοι ψήφισαν Οχι ή Παρών να ενταχθούν στις εκλογικές λίστες του κόμματος.

Οι πιο δυνατές φωνές υποστήριζαν ότι οι βουλευτές που δεν ψήφισαν το Μνημόνιο έπρεπε να μείνουν εκτός, αλλά τελικώς ο Αλέξης Τσίπρας για να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες (έπειτα από τη διάσπαση) αποδέχθηκε την ένταξή τους, υπό τον όρο ότι θα στήριζαν χωρίς «ναι μεν αλλά» όσα προέβλεπε η συμφωνία. Κοινώς ότι θα ψήφιζαν όλους τους εφαρμοστικούς νόμους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση. Σε αυτό φέρεται να συμφώνησε και η Κατριβάνου.

Λίγες όμως ώρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης Τσίπρα, η ίδια ως εκπρόσωπος του τμήματος δικαιωμάτων της Κουμουνδούρου διέρρευσε στον Τύπο ανακοίνωση, για την οποία δεν είχε ενημερώσει καν το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ασκούσε κριτική στον Δημήτρη Καμμένο των ΑΝΕΛ ο οποίος ούτως ή άλλως απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση μέσα σε πέντε ώρες, αλλά και στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη διότι όταν προέκυψε το θέμα με τις οροθετικές ιερόδουλες εκείνος υπηρετούσε στο υπουργείο Υγείας με επικεφαλής υπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο. Λίγο αργότερα την άδειασε και η Κουμουνδούρου και η κυβέρνηση –όμως οι εντυπώσεις είχαν μείνει.

Αποχωρισμός χωρίς απώλειες

Το γεγονός πως ο Τσίπρας δεν διέγραψε τη βουλευτή σχετίζεται με την ανάγκη διατήρησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 153 βουλευτών, η οποία θα μειωνόταν κατά έναν βουλευτή με τη Βασιλική Κατριβάνου ανεξάρτητη.Η διαχείριση του θέματος επιτρέπει στο Μαξίμου να διαθέτει και τώρα τους 153 βουλευτές και μάλιστα χωρίς την Κατριβάνου και τις αμφιταλαντεύσεις της.

Αρνητική ψήφος και στο Προσφυγικό

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα η Βασιλική Κατριβάνου είχε καταψηφίσει στο νομοσχέδιο για το Προσφυγικό το άρθρο που αφορούσε τον χρόνο για την απόκτηση ασύλου από την αρμόδια υπηρεσία, ενώ γενικώς είχε απασχολήσει αρκετές φορές την κυβέρνηση με τις επιλογές της.