Με βροχή νομοτεχνικών βελτιώσεων ώς το παρά πέντε της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα σκληρά μέτρα για πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκοβε κι έραβε το κοστούμι των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων.
Με τις παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής η αύξηση του φόρου στην μπίρα έρχεται ενάμιση χρόνο νωρίτερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, από την 1η Ιουνίου 2016, ενώ η επιβολή τέλους σταθερής τηλεφωνίας και Internet θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 (αντί για τον Ιούλιο του επόμενου έτους). Στην προσπάθεια να κλείσουν δημοσιονομικές τρύπες, επιστρατεύονται ακόμα και τα πρόστιμα τα οποία αρχικά ακυρώνονταν αλλά εν συνεχεία απλώς περιορίζονται στο μισό για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9, ενώ ύστερα από πολλά μπρος πίσω η κυβέρνηση κλείδωσε στο 35% τον συντελεστή φορολόγησης των κερδών για όλες τις εταιρείες τυχερών παιχνιδιών.
Χωρίς αλλαγές ψηφίστηκαν και βρίσκονται προ των πυλών για την εφαρμογή τους οι αυξήσεις του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η επιβολή τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης με συντελεστή 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών προ ΦΠΑ, οι αλλαγές στα τέλη ταξινόμησης ΙΧ και η κατάργηση της έκπτωσης επί των συντελεστών ΦΠΑ σε μια ομάδα έντεκα νησιών του Αιγαίου. Από την 1η Ιουνίου καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
Μετά τις αλλαγές οι διατάξεις που ψηφίστηκαν προβλέπουν:
1. Μπίρα. Ο φόρος διπλασιάζεται από την 1η Ιουνίου 2016 ενώ αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε αύξηση από την 1η Ιανουαρίου 2018. Με την αλλαγή αυτή, σε λιγότερο από δέκα ημέρες οι λιανικές τιμές της μπίρας αναμένεται να επιβαρυνθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς κατά 20 λεπτά το κουτάκι (330 ml).
2. Νέο τέλος σταθερής τηλεφωνίας και Internet. Οι μηνιαίοι λογαριασμοί κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή/και ευρυζωνικής πρόσβασης (Ιnternet) θα επιβαρύνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 (και όχι από την 1η Ιουλίου) με τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης προ ΦΠΑ.


3. Τυχερά παιχνίδια. Η αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου από το 30% στο 35% προβλέφθηκε αρχικά στις διατάξεις του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό αλλά αποσύρθηκε. Επανακατατέθηκε διαφοροποιημένη με πρόβλεψη κλιμάκωσης του συντελεστή από το 30% έως και το 35% ανάλογα με το ύψος των μεικτών κερδών αλλά εν τέλει επανήλθε η αρχική διάταξη. Ετσι, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 αυξάνεται από το 30% στο 35% η συμμετοχή του Δημοσίου στα μεικτά κέρδη των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών.
4. Πρόστιμα για Ε9. Στην αρχική της μορφή η διάταξη προέβλεπε πλήρη απαλλαγή από πρόστιμα για αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επομένων που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από 31.12.2014 έως και 29 Ιουλίου 2016. Με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής τα πρόστιμα απλώς περιορίζονται στο μισό.


5. Εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Τα νέα ελάχιστα όρια οφειλόμενου φόρου για εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και χαρτοφυλακίου καθώς και για οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου 2016 και όχι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου όπως προβλεπόταν αρχικά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από