Συμφωνία για την παροχή προσωρινής στέγασης σε πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο υπέγραψαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Μέσω της συμφωνίας θα δημιουργηθούν σύντομα 660 νέες θέσεις φιλοξενίας (600 μέσω της ενοικίασης διαμερισμάτων και 60 μέσω φιλοξενίας σε οικογένειες).

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα συνεργαστεί με γειτονικούς δήμους, όπως τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών και τον Δήμο Καλαμαριάς, καθώς και με διάφορους εταίρους (ΑΡΣΙΣ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, PRAKSIS, Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης).

«Η συμφωνία αυτή δείχνει πώς η καλή συνεργασία μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας και των τοπικών αρχών στην Ελλάδα αποφέρει απτές, θετικές λύσεις για τους πρόσφυγες» είπε ο Φιλίπ Λεκλέρκ, Αντιπρόσωπος στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Είναι μια σημαντική συνεισφορά εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης για την εκπλήρωση του στόχου μας για τις 20.000 νέες θέσεις φιλοξενίας των προσφύγων που είναι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουν κι άλλοι δήμοι σε αυτή την κοινή προσπάθεια αλληλεγγύης», τόνισε ο κ. Λεκλέρκ.

Τη συμφωνία υπέγραψε επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και σηματοδοτεί την έβδομη παρόμοια συνεργασία που έχει συνάψει η Ύπατη Αρμοστεία στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να παρέχει βοήθεια στις δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

«Το πρόγραμμα θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και κοινωνική στήριξη σε εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων, καθώς και οφέλη υπέρ της τοπικής κοινότητας και της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου 54.000 πρόσφυγες– από τους οποίους οι 8.400 βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου.