Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης που οφείλει να κινείται έξω από το πεδίο δράσης της εκτελεστικής εξουσίας αναδεικνύεται το κυρίαρχο ζητούμενο για όλους τους υποψήφιους δικαστικούς λειτουργούς που κινούνται στον αστερισμό των εκλογών της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης που αριθμεί περισσότερα από 4.000 μέλη. Η εκλογική διαδικασία που γίνεται αύριο στα δικαστήρια της Περιφέρειας και την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στα δικαστήρια της Αθήνας χαρακτηρίζεται από όλους –υποψηφίους και μη –«ιδιαίτερα κρίσιμη». Κι αυτό γιατί συμπίπτει χρονικά με την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τα νέα βαριά φορολογικά μέτρα, ενώ δεν λείπουν –όπως είναι γνωστό –και οι σκιές για παρεμβάσεις στο δικαιοδοτικό έργο των δικαστικών λειτουργών.

Οι υποψήφιοι κατεβαίνουν στην εκλογική μάχη με ένα κοινό ψηφοδέλτιο. Ωστόσο, μέσα σε αυτό υπάρχουν διαμορφωμένες ομάδες με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις τόσο για τα μείζονα θεσμικά ζητήματα του κλάδου όσο και για τις ελλείψεις των δικαστηρίων και τα μισθολογικά θέματα που βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα των υποψηφίων. Ο κατάλογος των υποψηφίων ολοκληρώνεται με την υποψηφιότητα ως μεμονωμένου του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Ζιγκόλη.

Η σημερινή πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη παρέλαβε τη σκυτάλη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η οποία –όπως ήταν αναμενόμενο –μετά την εκλογή της στην ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν είναι ανάμεσα στους υποψηφίους.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό και με τα θέματα της Δικαιοσύνης να βρίσκονται συχνά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ο συνδικαλισμός στον χώρο της Θέμιδας έχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά ρόλο ουσιαστικό. «Ο αγώνας για την αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης περνάει μέσα από τη βελτίωση των συνθηκών της άσκησης του λειτουργήματός μας, αλλά και μέσα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το λειτούργημά μας εμείς οι ίδιοι», όπως λέει η πρωτοδίκης Χριστίνα Σαλάππα, η οποία για πρώτη φορά ρίχνεται στη μάχη του σταυρού των δικαστικών εκλογών.

Οι δικαστικοί λειτουργοί Χρήστος Τζανερρίκος, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, Νίκος Σαλάτας, Χριστόφορος Σεβαστίδης και η απερχόμενη πρόεδρος Μαργαρίτα Στενιώτη ανοίγουν τα χαρτιά τους στα «ΝΕΑ» και θέτουν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.