Στην επέκταση της νομοθεσίας που αφορά τις εισπρακτικές εταιρείες ώστε να γίνει πληρέστερο και αυστηρότερο το ισχύον πλαίσιο –εν αναμονή και της εισόδου και νέων εταιρειών στην αγορά εξαιτίας της πώλησης κόκκινων δανείων σε funds –επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας.

Στόχος είναι να μην υπάρχουν περιθώρια σε ομάδες επαγγελματιών να καταχρώνται την ιδιότητά τους εις βάρος των καταναλωτών, κάτι που προκύπτει από τις δεκάδες καταγγελίες που φτάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και αφορούν αντιδεοντολογικές τηλεφωνικές οχλήσεις από δικηγόρους και δικηγορικές εταιρείες.

Στην κατεύθυνση αυτή χθες ο γενικός γραμματέας Αντώνης Παπαδεράκης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλειο Αλεξανδρή, με την οποία ζητά να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εκατό περίπου καταγγελιών, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στρέφονται κατά δικηγόρων και δικηγορικών εταιρειών που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καταγγελλόντων, χρησιμοποίησαν αθέμιτες πρακτικές.

Την ίδια ώρα, ίση μεταχείριση με τα funds αλλά χρονικό προβάδισμα έναντι αυτών, προκειμένου να αγοράσουν τα δάνειά τους, ζητούν δανειολήπτες μέσω ψηφίσματος που έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο του κινήματος Avaaz.org (κινήματα πολιτών): οι δανειολήπτες ζητούν από την πολιτεία να νομοθετήσει υπέρ των δανειοληπτών και των εγγυητών το δικαίωμα να μπορούν να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς των δανείων πριν από την πώλησή τους. Επικαλούνται δε νομοθέτημα της Κύπρου. Οπως αναφέρουν, τον Οκτώβριο του 2015 νομοθετήθηκε στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της 8ης αξιολόγησης, η δυνατότητα του δανειολήπτη και του εγγυητή εντός 45 ημερών να υποβάλει πρόταση στην τράπεζα για την εξαγορά του δανείου του.