Tο μπλε διαμάντι Oppenheimer, το σημαντικότερο κομμάτι που δημοπρατήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s στην Γενεύη, πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 57,74 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας.

Επειτα από δραματική διαδικασία διάρκειας 20 λεπτών και την σκληρή μάχη δύο επίδοξων αγοραστών, η ταυτότητα των οποίων παραμένει μυστήριο, ο εξαιρετικός αυτός λίθος που είχε τοποθετηθεί σε δακτυλίδι και έχει βάρος 14,62 καρατίων, πουλήθηκε έναντι 50,6 εκατομμυρίων δολαρίων, στα οποία προστίθεται η προμήθεια.

Πριν από τη δημοπρασία, ο οίκος Christie’s είχε εκτιμήσει την αξία του διαμαντιού μεταξύ 38 και 45 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Είναι το κόσμημα όλων των ρεκόρ» δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του οίκου δημοπρασιών μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας στην οποία παρέστησαν εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι στην Γενεύη.

Το προηγούμενο ρεκόρ για ένα διαμάντι κι ένα κόσμημα το είχε το «Blue Moon of Josephine», μπλε διαμάντι 12,03 καρατίων, που αγοράστηκε έναντι 48,4 εκατομμυρίων δολαρίων από μεγιστάνα του Χονγκ Κονγκ τον Νοέμβριο του 2015 στην Γενεύη.

Το διαμάντι Oppenheimer, με έντονο μπλε χρώμα, ανήκει στην συλλογή του διάσημου κοσμηματοπώλη από το Λονδίνο Philip Oppenheimer (1911-1995), που ήλεγχε την παγκόσμια αγορά διαμαντιών μέσω της εταιρείας De Beers.