Δυνάμεις από πέντε χώρες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που έπεσε μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου, με το χώρο της έρευνας να διευρύνεται χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί κανένα επιβεβαιωμένο ίχνος ή επιπλέον στοιχείο, παρά τη σύγχυση που είχε επικρατήσει περί υποτιθέμενου εντοπισμού συντριμμιών.

Το σενάριο τρομοκρατικής πράξης δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί -ενώ στην έλλειψη στοιχείων προστίθενται διάφορες λανθασμένες και ανυπόστατες αναφορές που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο. Δεν κατέγραψαν σημάδια έκρηξης οι δορυφόροι.

«Κάναμε λάθος. Δεν ήταν συντρίμμια…»

Ο αντιπρόεδρος της EgyptAir Αχμέτ Αντέλ επιβεβαίωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι τα αντικείμενα που πιθανολογούνταν πως ανήκουν στο αεροσκάφος της πτήσης 804 το οποίο εκτιμάται ότι συνετρίβη στην Μεσόγειο δεν ανήκουν σε αυτό.

«Διορθώνουμε το λάθος στην ανακάλυψη των συντριμμιών γιατί αυτό που αναγνωρίσαμε δεν ανήκει σε τμήμα του αεροσκάφους μας, οπότε η έρευνα και διάσωση συνεχίζονται», είπε ο Αντέλ στο τηλεοπτικό κανάλι CNN.

Ανάλογη δήλωση είχε κάνει, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στοAssociated Press και ο πρόεδροςτης Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Αθανάσιος Μπίνης, σύμφωνα με την οποία «μία αξιολόγηση των ευρημάτων δείχνει ότι δεν ανήκουν σε αεροπλάνο».

Η σύγχυση προκλήθηκε από ανακοίνωση που είχε εκδώσει η EgyptAir, νωρίτερα, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου «μόλις έλαβε επίσημη επιστολή από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου με την οποία ανακοινώνει την εύρεση των συντριμμιών του αεροσκάφους της πτήσης MS804 κοντά στο νησί της Καρπάθου».

Μάλιστα, σε νεότερη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι βάσει αυτών (της ανεύρεσης συντριμμιών), η EgyptAir «μεταφέρει ειλικρινά τη βαθύτατη λύπη της στις οικογένειες και τους φίλους των επιβατών της εν λόγω πτήσης».

Φάταχ αλ Σίσι: Βρείτε τα συντρίμμια

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας, το κέντρο έρευνας και διάσωσης του στρατού, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εντοπιστούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir το οποίο χάθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.

Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αιγυπτιακή προεδρία, ο Σίσι δίνει ταυτόχρονα εντολή σε μια επιτροπή έρευνας που συνέστησε το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας να αρχίσει αμέσως να ερευνά τα αίτια της εξαφάνισης του Airbus των Αιγυπτιακών Αερογραμμών.

Το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι – Κάιρο εξαφανίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από τα ραντάρ πάνω από την Μεσόγειο.

Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε πως είναι πιο πιθανό μια τρομοκρατική επίθεση να ευθύνεται για την πτώση του αεροπλάνου της EgyptAir, παρά μια τεχνική βλάβη.

«Δεν γνωρίζουμε να υπήρχαν οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των επιβατών της πτήσης αλλά διεξάγονται περαιτέρω έλεγχοι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός δήλωσε ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα όσον αφορά τους λόγους της συντριβής του αεροσκάφους.

Το χρονικό

Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, ενώ πετούσε πάνω από την Μεσόγειο, αεροσκάφος της EgyptAir με 66 επιβάτες και πλήρωμα που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο. Στις έρευνες συμμετέχει και η Αθήνα με φρεγάτα και στρατιωτικά αεροσκάφη. Η έρευνα γίνεται και από αιγυπτιακά αεροσκάφη ενώ η Γαλλία πρόκειται επίσης να στείλει πλοία και αεροσκάφη για τον εντοπισμό.

Το στίγμα χάθηκε αφού η πτήση είχε ήδη εισέλθει περίπου 16 χιλιόμετρα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, και περίπου δέκα λεπτά μετά την τελευταία επικοινωνία. Σύμφωνα με την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εξαφανίστηκε δύο λεπτά μετά την έξοδο από τον ελληνικό ενάεριο χώρο.

Tελευταίες ανακοινώσεις από την EgyptAir υποστηρίζουν, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές, ότι το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Αξιωματούχοι της αιγυπτιακής αεροπορίας ανέφεραν ανώνυμα στο Reuters ότι θεωρούν πως το αεροσκάφος συνετρίβη.

Σύγχυση επικρατεί για το τι ώρα έγινε η εκπομπή του σήματος κινδύνου: Σύμφωνα με την ανακοίνωση της EgyptAir, το σήμα ελήφθη στις 04:26, δηλαδή δύο ώρες μετά την εξαφάνιση, αλλά πιθανολογείται πως μπορεί να στάλθηκε από τα αυτόματα συστήματα του αεροσκάφους.

Το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

«Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ…συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η πηγή.

Η Μόσχα δεν αποκλείει τρομοκρατική ενέργεια

Η εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir από τις οθόνες των ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, δήλωσε ο διευθυντής της ρωσικής

Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Είναι εξαιρετικά ατυχές που σήμερα ένα ακόμη επεισόδιο συνέβη με αεροπλάνο της Egyptian Airlines. Φαίνεται πως αυτή είναι τρομοκρατική ενέργεια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 66 πολιτών από 12 χώρες», είπε ο Μπορτνίκοφ.

Η πτήση MS804 της EgyptAir είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρία, συνολικά 66 άνθρωποι επέβαιναν στο αεροσκάφος, από τους οποίους οι 56 ήταν επιβάτες.

Αίγυπτος και Γαλλία αντάλλαξαν συλλυπητήρια

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξε συλλυπητήρια με τη Γαλλία για την «πτώση», όπως τη χαρακτήρισε, του αεροπλάνου της EgyptAir που μετέφερε 66 ανθρώπους σε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο.

Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι οι επιβαίνοντες είναι πιθανό να είναι νεκροί.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος.

Επικοινωνία Ολαντ – Σίσι

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε το πρωί με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. Το Παρίσι «δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε όσον αφορά τα αίτια» της εξαφάνισης, όπως σημείωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Στο Παρίσι θα συγκληθεί το πρωί έκτακτη υπουργική συνεδρίαση για την εξαφάνιση του αεροσκάφους.

Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός επίσης αρνήθηκε να αποκλείσει οποιαδήποτε ενδεχόμενο στην παρούσα φάση, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο τρομοκρατίας. Το Κάιρο έχει ήδη αναπτύξει συνεργεία αναζήτησης και ανατρέχει στα διαθέσιμα στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους.

Πρόκειται για αεροσκάφος Airbus Α320 κατασκευής του 2003, σύμφωνα με την εταιρεία. Η πτήση προς Κάιρο ήταν η πέμπτη πτήση της ημέρας, με το αεροσκάφος να έχει περάσει προηγουμένως από Τυνησία και Ερυθραία, όπου όμως δεν είχε αναφερθεί τεχνικό πρόβλημα.

Οι επιβάτες

Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση MS804, επέβαιναν 56 επιβάτες -ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο βρέφη- και 7μελές πλήρωμα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Egyptair, στο αεροσκάφος βρίσκονταν και τρία μέλη του προσωπικού ασφαλείας της εταιρείας, συνολικά δηλαδή επέβαιναν 66 άτομα.

Μεταξύ των επιβατών βρίσκονταν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 υπήκοος Κουβέιτ, 1, Βρετανίας, 1 Βελγίου, 1 Σαουδικής Αραβίας, 1 Σουδάν, 1 Τσαντ, 1 Πορτογαλίας, 1 Αλγερίας και 1 Καναδά.

Είχε απογειωθεί από το Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού στις 23:09 το βράδυ της Τετάρτης και το στίγμα χάθηκε στις 02:30 (ώρα Καΐρου). Αιγυπτιακά ΜΜΕ ανέφεραν πως η τελευταία επαφή έγινε δέκα λεπτά πριν την εξαφάνιση και στην αρχή υποστήριζαν πως το αεροσκάφος δεν είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου -κάτι που στη συνέχεια αντέκρουσε αναφορά της εταιρείας.

H τελευταία επαφή με τις ελληνικές υπηρεσίες φαίνεται ότι ήταν εκείνη που έγινε όταν το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Κέα και σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Κώστα Λιντζεράκο ο κυβερνήτης «δεν ανέφερε προβλήματα».

Σύμφωνα με την EgyptAir, ο κυβερνήτης είχε 6.275 ώρες πτήσης (από τις οποίες οι 2.101 σε τέτοιου τύπου αεροσκάφος) και ο συγκυβερνήτης 2.766 ώρες πτήσης.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εταιρεία ανέφερε πως το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000 πόδια και είχε ήδη μπει 16 χιλιόμετρα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο όταν χάθηκε «κάθε επαφή» μαζί του. Την ώρα της εξαφάνισης, πετούσε σε απόσταση περίπου 280 χλμ. από τις αιγυπτιακές ακτές.

Σύμφωνα με αναφορές στην αιγυπτιακή Al Ahram, αξιωματούχοι της αιγυπτιακής πολιτικής αεροπορίας εκφράζουν την εκτίμηση πως το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.

Από τη γαλλική πλευρά, αξιωματούχος του Ντε Γκωλ που ερωτήθηκε από το Reuters περιορίστηκε στο ότι «το μοναδικό που μπορούμε να πούμε προς το παρόν είναι ότι το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε».

H EgyptAir ανακοίνωσε ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν ιδιαίτερα έμπειρος είχε 6.275 ώρες πτήσης εκ των οποίων οι 2.101 σε αεροσκάφη Α320.

Στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου όπου εκτιμάται ότι μπορεί να έχει συντριβή το αεροσκάφος έχουν αναπτυχθεί σωστικά συνεργεία, ενώ γίνονται και έρευνες από αέρος.

Η Ελλάδα συμμετέχει στις έρευνες με δύο αεροσκάφη, ένα C-130 και ένα αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεων EMB-145. Επίσης βρίσκεται εν πλω προς τη θαλάσσια περιοχή στην οποία είναι πιθανό να συνετρίβη το Α320 η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ δύο ελικόπτερα έχουν ήδη φτάσει στην Κάρπαθο και να απογειωθούν προς τον χώρο των ερευνών εάν αυτό κριθεί σκόπιμο και ζητηθεί από την αιγυπτιακή πλευρά.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Ahram» της Αιγύπτου, αναφέρει ότι ο πιλότος δεν έκανε κάποια κλήση έκτακτης ανάγκης, πριν την εξαφάνιση του αεροσκάφους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους έγινε 10 λεπτά πριν την εξαφάνισή του, από τα ραντάρ.

Το CNN αναφέρει ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 69 άτομα (59 επιβάτες και 10 πλήρωμα).

Η αεροπορική εταιρεία EgyptAir με νεότερη ανάρτησή της στο Twitter γνωστοποιεί ότι ο αεροπλάνο πετούσε στα 37000 πόδια (11280 μέτρα) και εξαφανίστηκε ενώ είχε διανύσει 10 μίλια (16 χιλιόμετρα) στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα flightradar24.com, πρόκειται για Airbus A320 και η τελευταία γνωστή θέση του έχει καταγραφεί πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Το αεροσκάφος της Egyptair δεν προσγειώθηκε» λέει γάλλος αξιωματούχος

«Το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε» δήλωσε αξιωματούχος του αεροδρομίου στο Παρίσι, για το αιγυπτιακό πολιτικό αεροσκάφος Α320, της EgyptAir με 59 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα, που εξαφανίστηκε, ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο.

«Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε για την ώρα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοινώθηκε ότι έχουν αποσταλεί συνεργεία διάσωσης στην περιοχή όπου εκτιμάται πως είναι πιθανόν να βρεθούν ίχνη του αεροσκάφους.

Η διαδρομή τουAirbus A320 από το Παρίσι στο Κάιρο.