Ο Σταύρος Κοντονής μετά την εντυπωσιακή ανταλλαγή «πυρών» με τον Παναθηναϊκό δεν άφησε αναπάντητα τα όσα δήλωσε επισήμως, διά στόματος Σάββα Θεοδωρίδη, ο Ολυμπιακός και από χθες οι δύο πλευρές βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο υφυπουργός Αθλητισμού εξέδωσε μια ανακοίνωση-μνημείο που δεν ονομάτιζε ούτε ομάδα ούτε παράγοντα αλλά προκάλεσε την ανακοίνωση του Ολυμπιακού, ο οποίος ζήτησε από τον Σταύρο Κοντονή να κατονομάσει σε ποιους προσάπτει όλα όσα κατήγγειλε με την ανακοίνωσή του.

«Ονόματα, διευθύνσεις και διάλογοι βρίσκονται στις δικογραφίες όλων των υποθέσεων που διερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη» άφηναν να διαρρέει από το υπουργείο σε απάντηση της ανακοίνωσης του Ολυμπιακού, που συνέχισε μέσω του υπευθύνου επικοινωνίας του Κώστα Καραπαπά, ο οποίος ζητούσε από τον Σταύρο Κοντονή να πει με ονόματα ποιοι είναι εκείνοι «που προσπαθούν συστηματικά να ελέγξουν και να διαφθείρουν κάθε φορέα και Αρχή, μηδέ της ΕΠΟ εξαιρουμένης, που επιχειρούν να επιβάλουν καθεστώς αναξιοκρατίας, ανισονομίας, διαπλοκής, πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς προκειμένου να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ατομικά και οπαδικά και να εξασφαλίσουν το επιθυμητό αγωνιστικό και οικονομικό αποτέλεσμα, που αναγνωρίζουν και επιθυμούν για τον εαυτό τους αποκλειστικά και μόνο τη νίκη κι επιδεικτικά εξευτελίζουν θεμελιώδεις αρχές του αθλητισμού, που στοχοποιούν με οργανωμένο και μαφιόζικο τρόπο οποιονδήποτε αρνείται να συμβιβαστεί με το καθεστώς, με αποτέλεσμα τα αμέτρητα κρούσματα φυσικής και λεκτικής βίας που καταγγέλλονται καθημερινά, που εξαντλούνται στο επίπεδο της προπαγάνδας και χρηματοδοτούν άθλια οπαδικά έντυπα, τα οποία ψευδολογώντας και συκοφαντώντας εναντίον όσων δεν είναι αρεστοί ενσταλάζουν το δηλητήριο του μίσους και της καχυποψίας». Και πολλά ακόμη που για πρώτη φορά αναφέρονται από υφυπουργό, και μάλιστα με κάθε επισημότητα.

Ομως εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο τον Σταύρο Κοντονή είναι να τελειώσει το θέμα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Η στήλη έμαθε ότι ώς την Παρασκευή θα έχουν ολοκληρωθεί οι εισηγήσεις των δικαστών και αποκαλύπτει ότι τη Δεύτερα έρχονται στην Αθήνα οι νομικοί της UEFA προκειμένου να συνταχθεί, από την αρχή, ο νέος Κώδικας που θα επιτρέψει στην Επιτροπή να επιληφθεί των υποθέσεων που χρονολογούνται πριν από το 2015. Από εβδομάδα λοιπόν αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση.

Η ζωή συνεχίζεται

Το επταήμερο που πέρασε ήταν αφιερωμένο στο μπάσκετ. Στο Βερολίνο, στο πιο επιβλητικό γήπεδο της Ευρώπης μετά την εικαστική παρέμβαση της χορηγού εταιρείας Mercedes-Benz που το «έντυσε» στα χρώματά της, παίχτηκε σπουδαίο μπάσκετ και συνάμα συγκεντρώθηκε όλη η αφρόκρεμα της αγοράς του αθλήματος. Στο λόμπι του Χίλτον οι ατζέντηδες προσπαθούσαν να αλιεύσουν πληροφορίες για τις προθέσεις των ομάδων, να διοχετεύσουν διαρροές που θα βοηθήσουν πελάτες τους, να προσθέσουν ονόματα στο πελατολόγιό τους. Με δυο λέξεις, γινόταν χαμός!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Προηγείται βεβαίως η επόμενη ημέρα από τη γεμάτη ένταση και εκνευρισμό χειραψία του «πατέρα», λέω εγώ, και όχι «μεγάλου αδελφού», Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς με τον «υιό» Δημήτρη Ιτούδη (φωτογραφία) στο τέλος του συγκλονιστικού τελικού. Είναι προφανές από τα όσα δήλωσε ο έλληνας προπονητής της ΤΣΣΚΑ («του είπα ότι αν δεν ήταν εκείνος, δεν θα συνέβαινε αυτό που συνέβη» αποκάλυψε ο Ιτούδης) και από τις κινήσεις, αλλά και από τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου ο Ομπράντοβιτς, πως ο προπονητής της Φενέρμπαχτσε αποκρίθηκε στον κουμπάρο του λέγοντας κάτι για τη διαιτησία. Εδειξε και προς κάποιον εξ αυτών, ενδεχομένως τον Σλοβένο Γιαβόρ.

Ο Ιτούδης δικαιολόγησε τον «πατέρα» αξιολογώντας την ένταση της στιγμής και δηλώνοντας πως γνωρίζει πολύ καλά την επιθυμία του Ζοτς να νικάει. Εδωσε τόπο στην οργή, όπως λέει η έκφραση, και απέφυγε να δώσει συνέχεια. Την επομένη οι δύο φίλοι και κουμπάροι μίλησαν τηλεφωνικά καθώς είχε γενέθλια η κόρη του Ιτούδη και βαφτισιμιά του Ομπράντοβιτς. Το ταξίδι και η κούραση από το ξενύχτι δυσκόλεψαν την επικοινωνία καθώς ο έλληνας πρωταθλητής Ευρώπης φρόντισε να φορτίσει για λίγο τις μπαταρίες, όμως τελικά συνομίλησαν για τις ευχές, για τη μικρή Αλεξάνδρα που έκλεισε τα 11 χρόνια αλλά και για μια επανάληψη των ευχών για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Και η ζωή συνεχίζεται για τους κουμπάρους.

Απουσίες και αποχωρήσεις

Μια περίεργη πληροφορία έφθασε στη στήλη τις ημέρες του φάιναλ φορ στο Βερολίνο. Ο διεθνής με τη U19, ομογενής του Ορεγκον, Τάιλερ Ντόρσεϊ έχει ενημερωθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης πως θα ενσωματωθεί στην Εθνική Ανδρών για το προολυμπιακό τουρνουά στο Τορίνο. Δεν θα λάβει απλά μέρος, δεν είναι μόνο μέλος της αποστολής, αλλά θα έχει ρόλο στην ομάδα. Πληροφορία που οδηγεί σε άλλες σκέψεις και συμπεράσματα. Θα περιμένουμε βεβαίως την επίσημη ανακοίνωση των κλήσεων του Φώτη Κατσικάρη από την ΕΟΚ, ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως και άλλοι, εκτός από τον Βασίλη Σπανούλη, παίκτες θα απουσιάσουν ή θα αποχωρήσουν από την περιφέρεια της Εθνικής.

Η πρώτη σκέψη είναι ότι ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, μπορεί να είναι εκείνος που θα ακολουθήσει τον Βασίλη Σπανούλη και θα κλείσει το κεφάλαιο εθνική ομάδα. Είναι πολύ πιθανό πια και αν συμβεί σύντομα θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις. Υπάρχει και δεύτερη σκέψη, που αφορά τον ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς Κώστα Σλούκα. Ο άσος της Φενέρ από την αρχή της σεζόν μετρά πέντε τραυματισμούς και ο τελευταίος, στο πέλμα, τον έχει κουράσει καθώς οι ενοχλήσεις δεν έχουν εκλείψει, ενώ, για να αγωνίζεται, επί σειρά εβδομάδων ερχόταν στην Αθήνα κάθε ΠΣΚ προκειμένου να κάνει θεραπεία στον εξπέρ της φυσικοθεραπείας Δημήτρη Σκορδή. Τρίτη επέστρεφε στην Πόλη για τους αγώνες της Ευρωλίγκας και ξαναγύριζε Αθήνα για θεραπεία. Πολύ πιθανό κι αυτό το ενδεχόμενο. Χωρίς να αποκλείεται να ισχύσουν τελικώς και τα δύο. Αναμονή λίγες ημέρες για να μάθουμε.

Ακολουθεί κι άλλος

Την περασμένη εβδομάδατο κουίζ στο The Shot επιβεβαιώθηκε άμεσα.Ο Χάντερ κλείνει στη Ρεάλ Μαδρίτης όπως επιβεβαιώνεται από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Αλλάη πληροφορία είναι πως και άλλος ξένος του Ολυμπιακού είναι αποφασισμένος να αποχωρήσει, ό,τι κιαν συμβεί, το καλοκαίρι. Eδωσε κι αυτός εντολή στον ατζέντη του να του βρειτην επόμενη ομάδα του.

ΚΟΥΪΖ

Κόσμος και κοσμάκης συγκεντρώθηκε στο Βερολίνο. Τελευταία στιγμή κατέφθασε και μια παρέα. Οχι μεγάλη, ολιγομελής. Σε κάποια φάση ένας από την παρέα «άρπαξε» από το χέρι κάποιον. Τον ξεμονάχιασαν για να του πουν μερικές κουβέντες κατ’ ιδίαν. Η συζήτηση ήταν σύντομη και έγινε σε καλό κλίμα. Ορισμένοι που πέρασαν από κοντά λένε πως άκουσαν ισπανικά. Ποιος ήταν ο «κάποιος» που ξεμονάχιασαν;