Ο καλός ηγέτης δεν παύει ποτέ, ακόμη και λίγο πριν φύγει από την εξουσία, να φιλοσοφεί και να αναρωτιέται ποιο είναι το μυστικό της καλής διακυβέρνησης.

Σε αυτήν την προσπάθεια, ο Ομπάμα αξιοποίησε την επίσκεψη των αρχηγών των σκανδιναβικών χωρών και επικεντρώθηκε στο παράδειγμα της Φινλανδίας για να ρωτήσει εάν υπάρχει συνάρτηση μεταξύ του φινλανδικού μοντέλου και της… χέβι μέταλ σκηνής.

Οι ηγέτες Φινλανδίας, Σουηδίας, Δανίας, Νορβηγίας και Ισλανδίας πραγματοποίησαν από κοινού επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, όπου βρήκαν θερμή υποδοχή από τον αμερικανό πρόεδρο.

Κατά την άφιξή τους, ο Ομπάμα έδειξε πως έχει γνώση όχι μόνο του ίδιου του σκανδιναβικού μοντέλου αλλά και του… σκανδιναβικού χιούμορ (όπως και της μουσικής σκηνής).

Στρεφόμενος συγκεκριμένα στον φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νίιστο, ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε: «Η Φινλανδία έχει ίσως τα περισσότερα συγκροτήματα ανά κεφαλή στον κόσμο και παράλληλα είναι πολύ ψηλά στην κατάταξη καλής διακυβέρνησης». Και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω, μπορεί να υπάρχει κάποιος συσχετισμός».

Για να εξηγήσει, σε πιο σοβαρό ύφος: «Πιστεύουμε σε κοινωνίες που δημιουργούν ευκαιρίες για όλους μέσω εκπαίδευσης, συστήματος υγείας και ίσων ευκαιριών ειδικά για τις γυναίκες».

«Βασικά, σε έναν κόσμο όπου η οικονομική ανισότητα αυξάνεται, οι σκανδιναβικές χώρες διατηρούν ανά την υφήλιο ένα από τα μικρότερα επίπεδα ανισότητας εισοδήματος» σημείωσε.