Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον, οι επικρατέστεροι διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών αντίστοιχα ώστε να είναι οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αναμένεται να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο προς την επίτευξη του στόχου τους στις σημερινές προκριματικές στις πολιτείες Κεντάκι και Ορεγκον, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό αντιπροσώπων στα κομματικά τους συνέδρια σε αυτές τις αναμετρήσεις.

Ο Τραμπ, πλέον ο μοναδικός διεκδικητής του χρίσματος, είναι βέβαιο πως θα κερδίσει εξασφαλίζοντας σχεδόν όλους τους αντιπροσώπους στο συνέδριο του GOP τους οποίους αναδεικνύουν οι δύο πολιτείες. Ακόμη κι αφού το επιτύχει όμως, θα χρειάζεται ακόμη 100 αντιπροσώπους ώστε να φθάσει τους 1.237 για να εξασφαλίσει και μαθηματικά πως θα πάρει το χρίσμα στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Κλίβελαντ του Οχάιο τον Ιούλιο.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων αναμένεται πως θα καταφέρει να φθάσει αυτόν τον αριθμό, ή έναν ακόμη μεγαλύτερο, όταν διεξαχθούν οι προκριματικές στις πέντε εναπομείνασες πολιτείες, την 7η Ιουνίου.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η Κλίντον ίσως χρειαστεί να περιμένει λίγο περισσότερο για την επίσημη στέψη της. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πρώην πρώτη κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών διατηρεί ευρύ προβάδισμα στο Ορεγκον (48%-33%) έναντι του αντιπάλου της, του 74χρονου γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.

Στο Κεντάκι όμως, η Κλίντον, ίσως υποστεί νέα ήττα από τον Σάντερς, καθώς οι δηλώσεις της κατά της βιομηχανίας του άνθρακα έχουν στρέψει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων εναντίον της.

Η Κλίντον παίρνει εκλέκτορες ακόμη και αν χάσει

Παρ' όλ' αυτά οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο των Δημοκρατικών που θα διεξαχθεί στην Φιλαδέλφεια τον Ιούλιο μοιράζονται στους υποψήφιους βάσει των ποσοστών τους. Ετσι, η Κλίντον αναμένεται να αποσπάσει έναν αριθμό των αντιπροσώπων του Κεντάκι (55 το σύνολο) ακόμη κι αν ο Σάντερς νικήσει.

Αλλά και στην περίπτωση μεγάλης ήττας της Κλίντον στο Κεντάκι, το προβάδισμά της σε ψήφους, αντιπροσώπους και κομματικά στελέχη που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο και έχουν δεσμευτεί να την υποστηρίξουν μοιάζει αξεπέραστο.

Ο Σάντερς είχε κερδίσει την Κλίντον με διαφορά 15 μονάδων στην Δυτική Βιρτζίνια, όπου επίσης η βιομηχανία του άνθρακα έχει δεσπόζουσα θέση στην τοπική οικονομία.

Παρότι το Κεντάκι είναι συγκριτικά μικρή πολιτεία από άποψη πληθυσμού, αριθμού αντιπροσώπων που αναδεικνύει στο κομματικό συνέδριο και ψήφους στο Εκλεκτορικό Σώμα που αναδεικνύει τον πρόεδρο, θεωρείται πολιτεία κρίσιμης σημασίας την τελευταία 20ετία.

Εάν η Κλίντον ηττηθεί σε αυτήν την πολιτεία, θα πρόκειται για δυσοίωνη εξέλιξη ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Τόσο η Κλίντον όσο και ο Σάντερς ενέτειναν την εκστρατεία τους στο Κεντάκι αυτήν την εβδομάδα. Τη Δευτέρα, η Κλίντον εμφανίστηκε σε τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από