Αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να πλήξει το αξιόχρεο άλλων χωρών της Ενωσης με στενές εμπορικές ή οικονομικές σχέσεις με την Βρετανία, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Ο διεθνής οίκος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Βρετανίας –σήμερα στο AA+ με σταθερές προοπτικές– εάν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, κάτι που τόνισε ότι δεν αποτελεί το «βασικό» του σενάριο.

Εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα δημιουργήσει εκτεταμένη αβεβαιότητα για το σύνολο της ΕΕ, καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα προσπαθούν να διαχειριστούν τη διαδικασία αποχώρησης.

«Δεν αναμένουμε να προχωρήσουμε άμεσα σε αρνητικές κινήσεις στην αξιολόγηση άλλων χωρών της ΕΕ, εάν αποχωρήσει η Βρετανία», ανέφερε ο Fitch σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Ωστόσο, οι αρνητικές κινήσεις μπορεί να γίνουν πιο πιθανές μεσοπρόθεσμα εάν ο οικονομικός αντίκτυπος είναι σοβαρός ή υλοποιηθούν σημαντικοί πολιτικοί κίνδυνοι» συμπλήρωσε.

Η οικονομική ζημιά που θα προκληθεί από το Brexit θα είναι μικρότερη για την ΕΕ απ’ ό,τι για την Βρετανία, αλλά και πάλι θα ήταν αισθητή, πρόσθεσε.

Θα δημιουργήσει προηγούμενο

Σε καθαρά εμπορικούς όρους, οι περισσότερο εκτεθειμένες χώρες θα είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, στις οποίες οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών προς την Βρετανία αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 8% του ΑΕΠ.

Σημαντικό πλήγμα ενδεχομένως να υποστούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία λόγω των ισχυρών δεσμών μεταξύ των τραπεζικών τους συστημάτων και αυτού της Βρετανίας.

Η έκταση των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εμπορικές ρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσουν μετά το Brexit η Βρετανία και η ΕΕ, καθώς και από τις ενδεχόμενες πολιτικές συνέπειες σε άλλες χώρες της ΕΕ.

«Το Brexit θα δημιουργήσει προηγούμενο για την αποχώρηση χωρών από την ΕΕ», ανέφερε ο Fitch. «Εάν η Βρετανία γνωρίσει ευημερία εκτός της ΕΕ, αυτό ίσως ενθαρρύνει άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της».

Ψήφος υπέρ του Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποχώρηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ο Fitch, πράγμα που ενδεχομένως να εντείνει τις αποσχιστικές πιέσεις σε περιοχές όπως η Καταλονία στην Ισπανία.

Οι φόβοι ότι περισσότερες χώρες ίσως αποχωρήσουν θα μπορούσαν να διευρύνουν τα spread των ομολόγων στις χώρες της ευρωπεριφέρειας, ενδεχομένως αυξάνοντας το μέσο κόστος χρέους και καθιστώντας δυσκολότερη τη μείωση του κρατικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, κατέληξε ο οίκος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από