Νέος Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος ορκίστηκε χθες στην Αυστρία, οκτώ ημέρες έπειτα από την παραίτηση του Βέρνερ Φάιμαν και 23 ημέρες από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Πρόκειται για τον 50χρονο Κρίστιαν Κερν, πρώην επικεφαλής του αυστριακού οργανισμού σιδηροδρόμων. Κλήθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) να αναλάβει τα ηνία του κόμματος και του μεγάλου συνασπισμού με τους Συντηρητικούς (ÖVP) την περασμένη Παρασκευή. Αποστολή του, να ανασυγκολλήσει το SPÖ και να δώσει νέα πνοή στον κυβερνητικό συνασπισμό. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι για πόσο θα παραμείνει καγκελάριος. Διότι η Αυστρία κινδυνεύει (βάσιμα) να γίνει την Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το πρώτο κράτος – μέλος της ΕΕ με ακροδεξιό πρόεδρο. Και ο εν λόγω, ο 45χρονος υποψήφιος του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) Νόρμπερτ Χόφερ, έχει απειλήσει ρητά να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Εχει λόγο να το κάνει: οι δημοσκοπήσεις θέλουν το FPÖ να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 30%. Και ο επικεφαλής του κόμματος, ο 46χρονος Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, θα προτιμούσε να μη χρειαστεί να περιμένει ώς το 2018 που είναι προγραμματισμένες οι επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, προκειμένου να γίνει καγκελάριος. Σύμφωνα με τον άνθρωπο που θα προσπαθήσει να κλείσει τον δρόμο και στους δύο την Κυριακή, τον οικολόγο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο Χόφερ δεν είναι παρά «μια μαριονέτα» του Στράχε. «Δεν θα αναγνωρίζουμε την Αυστρία» σε περίπτωση νίκης του Χόφερ, προειδοποίησε ο Βαν ντερ Μπέλεν, περνώντας πλέον στην επίθεση, αφού είδε πως η στρατηγική της θετικής και ενωτικής εκστρατείας δεν απέφερε καρπούς. «Θα είναι το τέλος της 2ης Δημοκρατίας», επέμεινε. «Ο Χόφερ θέλει να βάλει όλες τις εκτελεστικές εξουσίες, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον καγκελάριο, περνώντας μέσα από τα σημαντικά υπουργεία, στα χέρια του κόμματός του. Θυμάμαι καλά τον εκπρόσωπο του FPÖ στη Βιέννη να λέει πως την ημέρα που το κόμμα του θα βρεθεί στην εξουσία θα βγάλουν τα κλομπ». Ούτε αυτή η νέα, επιθετική στρατηγική του Βαν ντερ Μπέλεν, ωστόσο, αναμένεται να αποφέρει καρπούς.

Ο Χόφερ εξασφάλισε στον πρώτο γύρο ένα 35,1% των ψήφων αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Βαν ντερ Μπέλεν με 23,1% και αποκλείοντας για πρώτη φορά στην αυστριακή μεταπολεμική ιστορία τους υποψήφιους του SPÖ και του ÖVP. Θεωρητικά, αν συγκροτούνταν εναντίον του Χόφερ ένα «δημοκρατικό μέτωπο», δεν θα μπορούσε να εκλεγεί πρόεδρος στον δεύτερο γύρο. Αν εμπιστευτούμε ωστόσο τον αυστριακό δημοσιογράφο Κρίστιαν Ράινερ (δημοσκοπήσεις δεν διενεργούνται), «ο Νόρμπερτ Χόφερ έχει 90% πιθανότητες να εκλεγεί την Κυριακή. Οι ψηφοφόροι του ÖVP είτε θα ψηφίσουν αυτόν, είτε θα μείνουν σπίτι τους. Οι ψηφοφόροι του SPÖ ήδη ψήφισαν μαζικά υπέρ του FPÖ στον πρώτο γύρο. Ακόμα και αν δύο στους τρεις ρίξουν ψηφοδέλτιο στην κάλπη υπέρ του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αυτό δεν θα ήταν αρκετό».

Πιστός, άλλωστε, στην εκστρατεία αποδαιμονοποίησης που εφαρμόζει, α λα Μαρίν Λεπέν, ο Χόφερ έχει κάνει σαφή προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους: πήρε πίσω τις απειλές αποπομπής του καγκελάριου∙ χαρακτήρισε «εφικτή» μία ενσωμάτωση των μεταναστών∙ δήλωσε επίσης αφοσιωμένος στην ΕΕ… Και εντούτοις, σύμφωνα με τον Χάραλντ Βιλίμσκι, επικεφαλής της αυστριακής ακροδεξιάς αντιπροσωπείας στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Βρυξέλλες δεν είναι παρά ένα «πρακτορείο ταξιδιών για μετανάστες», εναντίον του οποίου επείγει ένας πόλεμος ώστε να αποτραπεί, όπως έχει πει ο Χόφερ, «η εισβολή των μουσουλμάνων». Ο Στράχε έχει χαρακτηρίσει από την πλευρά του την Ανγκελα Μέρκελ (η Αυστρία ακολούθησε αρχικά την πολιτική των ανοικτών συνόρων της γερμανίδας καγκελαρίου πριν κάνει στροφή 180°), «επίσημη διακινήτρια μεταναστών». Εχει επίσης υποσχεθεί πως η Βιέννη θα θέσει βέτο στη διατλαντική συνθήκη ελεύθερων συναλλαγών που διαπραγματεύονται επί του παρόντος ΕΕ – ΗΠΑ. Και ο Χόφερ είχε ταχθεί παλαιότερα υπέρ της επιστροφής στην αγκαλιά της Βιέννης ενός τμήματος του Τιρόλου που ανήκει στην Ιταλία από το 1919.

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως μέσα από την υποψηφιότητα Χόφερ για την προεδρία παίρνουν μορφή τα σχέδια του Στράχε τόσο για την Αυστρία όσο και για την Ευρώπη. Περιμένοντας τον αρχηγό του να γίνει καγκελάριος, ο Χόφερ θα μπορούσε να απαιτήσει να συμμετέχει εκείνος αντί του καγκελαρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Με τον Νόρμπερτ Χόφερ», προειδοποιεί στη «Monde» ο Κρίστιαν Ράινερ, αρχισυντάκτης του φιλελεύθερου αυστριακού περιοδικού «Profil», «ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς, η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν και η Γερμανίδα Φράουκε Πέτρι θα αποκτήσουν για πρώτη φορά μάτια και αφτιά στην καρδιά της Ευρώπης. Θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τα πάντα. Μπροστά στον Χόφερ ο Βίκτορ Ορμπαν μοιάζει με λούτρινο αρκουδάκι!».