Project Syndicate

Τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ακολουθούν νομισματική πολιτική χωρίς προηγούμενο. Η χρήση αντισυμβατικών πολιτικών έχει οφέλη, αλλά έχει δημιουργήσει ταυτόχρονα και ανησυχίες. Τώρα είναι ο καιρός να επιστρέψουμε στην υιοθέτηση πιο συμβατικών πολιτικών.

Η αγορά ομολόγων που έχει πραγματοποιηθεί από μεγάλες κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχει προηγούμενο. Θα είναι δύσκολο να αλλάξει τώρα με οργανωμένο τρόπο και χωρίς προβλήματα η πολιτική αυτή. Πολλοί επιφανείς οικονομολόγοι προτείνουν να συνεχιστεί και να αυξηθεί η χορήγηση ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες. Ομως μια τέτοια πρακτική ενέχει σημαντικούς κινδύνους αφού μπορεί μεταξύ άλλων να υπονομεύσει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.

Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αρχίσουν τώρα να εφαρμόζουν νομισματική πολιτική που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία τους και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν αποτελεσματικές δημοσιονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές αλλαγές. Οι ανεπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες οφείλουν να συντονίσουν την πολιτική τους ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη και να βελτιωθεί η οικονομία.

Τον περασμένο μήνα οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου, του G20, αναγνώρισαν τους περιορισμούς που συνεπάγεται η χάραξη νομισματικής πολιτικής και αγκάλιασαν την υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών, την πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και την υιοθέτηση μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής στην προσπάθεια να αυξηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας. Ομως μέχρι τώρα τα λόγια τους δεν έχουν γίνει ισχυρές πράξεις. Η αξιοπιστία τους και η τύχη της παγκόσμιας οικονομίας πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο Λι Γιονγκ Ουά είναι καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Asiatic Research Institute στο Πανεπιστήμιο της Κορέας. Διετέλεσε επικεφαλής οικονομολόγος της Asian Development Bank και ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην προέδρου της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ Μπακ.