Τον κάβο μιας ακόμη κρίσιμης ψηφοφορίας καλείται να περάσει η κυβέρνηση, που καταθέτει αύριο το πολυνομοσχέδιο με τα δημοσιονομικά μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ μαζί με τη ρύθμιση για τον αυτόματο δημοσιονομικό προσαρμογέα, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Η ψηφοφορία θα γίνει κατά πάσα πιθανότατα την Κυριακή και οπωσδήποτε πριν από την προγραμματισμένη για την επόμενη Τρίτη συνεδρίαση του Eurogroup που εν πολλοίς θα καθορίσει και την τύχη του δημόσιου χρέους της χώρας. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την έκβαση της ψηφοφορίας, άλλωστε το τελευταίο τεστ κατά την ψήφιση Φορολογικού και Ασφαλιστικού κατέδειξε ότι οι 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης επί της παρούσης αποτελούν μια μπετοναρισμένη ομάδα. Παρ’ όλα αυτά, για αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να παρουσιάσει όλες τις πτυχές του πολυνομοσχεδίου στους συναδέλφους του βουλευτές με αιχμή το θέμα του περίφημου κόφτη αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις.

ΑΓΚΑΘΙΑ. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και η διαχείρισή του προκαλούν έναν σχετικό προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο διότι στις ήδη «εγκεκριμένες» ιδιωτικοποιήσεις (εννέα στο σύνολο) έχουν προστεθεί και άλλες δέκα, για τις οποίες κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ενστάσεις από βουλευτές και στελέχη της Κουμουνδούρου.

Γενικώς, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που εμφανίζει δυσανεξία στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι βουλευτές οφείλουν να ενημερωθούν λεπτομερώς προκειμένου να αποφευχθούν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» είχε πει για τις ιδιωτικοποιήσεις: «Ζητούμενο είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και όχι η πάση θυσία εκχώρησή της σε ιδιώτες. Τέτοιου είδους ιδεολογικές αγκυλώσεις σίγουρα δεν χαρακτηρίζουν εμάς, αλλά φοβάμαι ότι κυριαρχούν στην αξιωματική αντιπολίτευση». Εναν μήνα πριν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης είχε ασκήσει, δε, οξύτατη επίθεση στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, υπονοώντας ότι προωθεί και άλλες ιδιωτικοποιήσεις πέραν όσων έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Στο φύλλο της Κυριακής, η «Αυγή», επικαλούμενη πληροφορίες, ανέφερε ότι στις ήδη γνωστές ιδιωτικοποιήσεις προστίθενται τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΤΕ, η Εγνατία Οδός και η παραχώρηση ορισμένων μαρινών.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο που έγινε στο Μαξίμου παρουσία του Αλέξη Τσίπρα εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα ενόψει του Eurogroup της επόμενης Τρίτης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος κάποιας ανατροπής της τελευταίας στιγμής, όμως περιμένει να δει πού θα καταλήξουν οι αποφάσεις για το χρέος. Είναι γεγονός πως το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην ανακατευτεί ιδιαιτέρως σ’ αυτό το επίπεδο της διαπραγμάτευσης, αφήνοντας ΔΝΤ και ευρωπαϊκούς θεσμούς να βρουν τη χρυσή τομή.

Το Μαξίμου πολύ θα ήθελε να εγκριθεί η πρόταση του Ταμείου για ονομαστικό κούρεμα του χρέους, γνωρίζει όμως ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό από τους ευρωπαίους δανειστές, πολλώ δε μάλλον από τη Γερμανία. Εκ παραλλήλου, δεν επιθυμεί να δείξει κάποια δυσαρέσκεια στους ευρωπαίους εταίρους για να μη διαταράξει τις πολύτιμες ισορροπίες και συμμαχίες που έχει εξασφαλίσει το τελευταίο διάστημα. Θεωρεί ωστόσο ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα «δώσουν» στο ΔΝΤ κάτι για το χρέος προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Την εκδοχή το ΔΝΤ να μη συμμετάσχει τώρα και να επανέλθει από τον Σεπτέμβριο το Μαξίμου δεν θέλει καν να τη συζητεί, διότι μια τέτοια προοπτική κρύβει και κινδύνους για νέες απαιτήσεις. Πάντως, στις επαφές που θα έχει την Παρασκευή στη Ρώμη και τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να φρεσκάρει το ενδιαφέρον των ευρωπαίων ηγετών για τα ελληνικά θέματα. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί αρχικά στη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των ηγετών σοσιαλιστικών και δημοκρατικών κομμάτων που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επομένως θα έχει επαφές και με τον Φρανσουά Ολάντ και με τον Ματέο Ρέντσι και με τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Επίσης τη Δευτέρα δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου για το Προσφυγικό που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Εθνη στην Τουρκία.

Ο ΚΟΦΤΗΣ. Σε ό,τι αφορά το θέμα του κόφτη, με βάση πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχουν προβλήματα με τους δανειστές. Ο κόφτης θα ενεργοποιείται όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους στόχους τον Απρίλιο κάθε χρονιάς, κόβοντας αναλογικά από τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Ομως, πριν από την ενεργοποίησή του, εξηγούν αρμόδια στελέχη, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να πάρει μέτρα για να διορθώσει τις όποιες αποκλίσεις. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο κόφτης δεν θα ενεργοποιείται. Ομοίως η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να παίρνει μέτρα και κατά τη σύνταξη του ετήσιου προϋπολογισμού εφόσον πιστεύει ότι θα καταγραφούν αποκλίσεις.