Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup της 24ης Μαΐου άρχισε, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να επιδίδονται σε εντατικές διαβουλεύσεις για μια πρόταση στο θέμα του χρέους που να ικανοποιεί το ΔΝΤ. Η μαγική φράση των ευρωπαϊκών θεσμών για το χρέος είναι πλέον ο «οδικός χάρτης», αφού αυτό που θα αποφασίσει το Eurogroup δεν θα είναι μια απόφαση που θα εφαρμοστεί άμεσα αλλά μια αλληλουχία αποφάσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Τα χαρακτηριστικά του οδικού χάρτη μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επηρεάσουν και τα χαρακτηριστικά του κόφτη, του μηχανισμού προληπτικών μέτρων, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση δημοσιονομικής εκτροπής.
Συγκεκριμένα, όσο πιο πειστική για το ΔΝΤ είναι η πρόταση για τη ρύθμιση του χρέους τόσο πιο ομαλή θα μπορεί να είναι η ρύθμιση για τον κόφτη που θα ισχύσει μετά το 2018. Αντίθετα, αν η ρύθμιση για το χρέος είναι πολύ αόριστη τότε το ΔΝΤ αναμένεται να πιέσει για πιο κοφτερό μηχανισμό, προκειμένου να πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί –σε μια τέτοια περίπτωση –το χρέος θα μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο μόνο με συνεχή υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πράγμα που θα εγγυάται ο κόφτης.
Καθοριστικός παράγοντας για να ισορροπήσει η τραμπάλα αυτή χρέους – κόφτη στο επιθυμητό για την Ελλάδα επίπεδο θα είναι βεβαίως η Γερμανία. Αν η Γερμανία και άλλες χώρες με ανάλογες απόψεις δείξουν διάθεση συναίνεσης στο θέμα του χρέους τότε θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια ικανοποιητική πρόταση που να φέρει το ΔΝΤ πίσω στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να χρειάζεται να είναι ιδιαιτέρως κοφτερός ο νέος μηχανισμός.

Προς το παρόν, οι αναλυτές δεν πιθανολογούν μια υποχώρηση της Γερμανίας καθώς οι γερμανικές εκλογές δεν επιτρέπουν στην κυβέρνησή της να προσφύγει στο Κοινοβούλιο ζητώντας ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος ετοιμάζει τις προτάσεις για το χρέος, θα εξαντλήσει την επινοητικότητά του τις επόμενες ημέρες. Πηγές που γνωρίζουν υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια να διαμορφωθούν βελτιωμένες προτάσεις, έστω και σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει.
Εφόσον πάντως η πρόταση που θα διαμορφωθεί δεν είναι αρκετά πειστική για το ΔΝΤ –όπως πιθανολογείται –τότε το τελευταίο αναμένεται να επιφυλαχθεί διατηρώντας προς το παρόν τον ρόλο του τεχνικού συμβούλου, όπως είναι σήμερα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο επόμενος σταθμός –ίσως ο πρώτος του οδικού χάρτη που θα συμφωνηθεί –αναμένεται να είναι ο Σεπτέμβριος. Τότε, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου που τοποθετείται τον Οκτώβριο, είναι πιθανό να ξαναμπεί το θέμα του χρέους στο τραπέζι –σε συνδυασμό, πάντα με τον κόφτη –ώστε να βρεθεί ένας συμβιβασμός με το Ταμείο. Ετσι, υπάρχει ο κίνδυνος να εγερθούν το φθινόπωρο και πάλι απαιτήσεις για αλλαγές στον κόφτη επί το δυσμενέστερον.

Οι δύο δρόμοι του ΔΝΤ

Η παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα εξακολουθεί να θεωρείται απαραίτητη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες αυτές που αντιτίθενται στη γενναιόδωρη ρύθμιση του χρέους. Οι τελευταίες μάλιστα είναι αυτές που προτιμούν να συμμετάσχει το Ταμείο και με χρηματοδότηση, και όχι ως απλός σύμβουλος. Οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα κρίνουν τι από τα δύο θα ισχύσει τελικά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η απόφαση για την πλήρη συμμετοχή του αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο, το Ταμείο αναμένεται να δώσει τη συγκατάθεσή του για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα στο Eurogroup.