Το άσπρο μαύρο κάνει ο Κατρούγκαλος με τις συντάξεις. Σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις μεγάλες μειώσεις που φέρνει σε νέες και υφιστάμενες συντάξεις το νέο Ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας με χθεσινή του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι ο νόμος όχι μόνο δεν περιλαμβάνει μειώσεις αλλά δίνει και αυξήσεις (!) στις νέες συντάξεις. «Σε κάθε περίπτωση μέσου εργασιακού εισοδήματος έως 1.000 ευρώ το νέο σύστημα δίνει μεγαλύτερες συντάξεις» υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας εξαντλώντας όλη την εφευρετικότητά του στην παραποίηση της νέας επώδυνης πραγματικότητας για τους συνταξιούχους.

Ωστόσο η πικρή αλήθεια υπερβαίνει τα τρικ του υπουργού και είναι η εξής: οι 7 στους 10 εργαζομένους και συνταξιούχους της χώρας θα δουν μειώσεις στις αποδοχές τους και θα είναι τα μεγάλα θύματα του νόμου – λαιμητόμου (Ν. 4387/16) που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Οι νέες συντάξεις θα προκύπτουν με διαφορετικό τρόπο υπολογισμού, με εθνική σύνταξηστα 384 ευρώγια 20 έτη ασφάλισης και ανταποδοτική σύνταξη με νέα ποσοστά αναπλήρωσης και συντάξιμες αποδοχές από το σύνολο του εργατικού βίου του δικαιούχου και όχι την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας, όπως ίσχυε έως τώρα. Ολα αυτά οδηγούν και μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνουνκαι το 30%.

Παράλληλα στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται και οι αυτοαπασχολούμενοι με υψηλά εισοδήματα, οι διπλά απασχολούμενοι ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι –κυρίως στα ειδικά μισθολόγια, καθώς καλούνται να καταβάλουν έως και εξαπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με αυτές που πληρώνουν σήμερα.

Πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές επί του συνολικού εισοδήματός τους, 20% για την κύρια ασφάλιση, 7% για την επικουρική ασφάλιση, 6,95% για ασθένεια και επιπλέον 4% εφόσον έχουν παρακράτηση για εφάπαξ. Συνολική επιβάρυνση37,95% επί του συνολικού εισοδήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των 2,2 δισ. ευρώ μέτρων της περιόδου 2016-19 θα προέλθει από τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση παροχών των χαμηλοσυνταξιούχων.

Αναλυτικά οι 10 κόφτες του Νόμου Κατρούγκαλου είναι οι εξής:
1. Ολοι όσοι συνταξιοδοτηθούν από 13 Μαΐου 2016 (ημερομηνία εφαρμογής του νόμου – λαιμητόμου) θα έχουν μειωμένες από 10% έως και 30% κύριες συντάξεις λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού (με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002) και των χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης.
2.Εως τον Ιούνιο θα κοπεί το ΕΚΑΣ σε 120.000 συνταξιούχους (πρόκειται για την πρώτη φάση της σταδιακής κατάργησής του).
3. Μικρότερες θα είναι και θα καταβάλλονται για λιγότερο χρόνο, αν δεν έχει συμπληρωθεί το 55ο έτος, οι νέες συντάξεις χηρείας.
4. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μεικτά πάνω από 2.000 ευρώ θα χάσουν έως 28% (έναντι του πλαφόν των 2.774 ευρώ που ίσχυε). Αν λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις θα περιοριστούν στις 3.000 καθαρά.
5. Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 ευρώ καθαρά, κατά μέσο όρο) θα δουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που υπολογίζεται να φθάσουν το 20%-25%.
6. Οι συνταξιούχοι που αναμένουν τα εφάπαξ από την 1/9/2013 και μετά θα τα λάβουν μειωμένα κατά 12% έως 15%.
7.Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λαμβάνουν από τον ερχόμενο Ιούνιο μειωμένα έως και 35% (αναδρομικά από 1/1/2016) τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
8.Το 60% της σύνταξής τους θα χάνουν όσοι συνταξιούχοι αναλάβουν εργασία.
9. Εως και το 30% θα χάσουν από τις συντάξεις –προσυνταξιοδοτικές παροχές –που λαμβάνουν 10.000 συνταξιούχοι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Εμπορικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Αττικής, οι οποίοι βγήκαν από την αγορά χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια του ΙΚΑ.
10. Τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες ενώ καταργούνται τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.