«Η χώρα έχει δύο δρόμους. Ο ένας είναι των μνημονίων. Το μνημόνιο του Γιώργου. Το μνημόνιο του Αντώνη. Το μνημόνιο του Αλέξη. Το συμπληρωματικό μνημόνιο του Αλέξη. Και ίσως αύριο το μνημόνιο του Κυριάκου. Αλλά αυτή είναι η «λύση» που ζούμε, το δράμα που ζούμε! Η άλλη λύση είναι πιο δύσκολη. Μια πολιτική- οικονομική- κοινωνική- πολιτιστική συμφωνία για να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ, του κεντρικού πολιτικού οργάνου του Ποταμιού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι δύο είναι οι απόλυτες προτεραιότητες: Η αύξηση των θέσεων εργασίας και η μείωση των φόρων, είπε και κατέθεσε την πρότασή του για μια νέα συμφωνία, για μια νέα αρχή λέγοντας:

«Σήμερα που η χώρα βουλιάζει στα αδιέξοδα χρειάζεται μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία την οποία πρέπει να στηρίξουν και να υπερασπιστούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ένα new deal για μια νέα αρχή. Αυτή την επανάσταση έχουμε ανάγκη». Στη συνέχεια εξειδικεύοντας τα λεγόμενα του πρόσθεσε:

«Το new deal πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία με τους εταίρους μας γιατί η Ευρώπη δεν έχει πάντα -και σε όλα- δίκιο. Προσπαθώ να βρω κάποιον σημαντικό και ανεξάρτητο οικονομολόγο να μου πει ότι αυτό το πρόγραμμα που φτιάχνουν με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα βγει αλλά δεν βρίσκω. Τακτοποιούν εκκρεμότητες αλλά προοπτική ανάπτυξης δεν υπάρχει. Πρέπει να υπάρξουν από την πλευρά της Ευρώπης ειδικά μέτρα για τη μείωση της ανεργίας κυρίως της νεανικής ανεργίας και ευρωπαϊκές επενδύσεις σε έργα υποδομών».

Εξηγώντας ποιοι θα κληθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο αυτό είπε: «Όχι πάντως οι ανειδίκευτοι κομματικοί υπάλληλοι που μας κυβερνούν. Αυτές τις μέρες μάθαμε ότι η στρατηγική Τσίπρα ήταν βγαλμένη από σενάριο φτηνής αστυνομικής ταινίας. Ακούσατε τι είπε ο κ. Βαρουφάκης: Κεκλεισμένων των θυρών τους απειλούσαμε ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ! Τους απειλούσαμε δηλαδή με τον θάνατό μας. Ή μάλλον τους απειλούσαμε ότι θα αυτοκτονήσουμε και θα τους στοιχίσει ακριβά η κηδεία μας. Η χώρα λοιπόν χρειάζεται μια αποφασισμένη ομάδα που θα διαθέτει ικανότητα, ανεξαρτησία και γνώση. Και αυτή η ομάδα δεν μπορεί να είναι μία σύναξη πρώην υπουργών. Ναι, η εμπειρία χρειάζεται αλλά χρειάζεται το νέο αίμα».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ως συνεχιστή του παλιού πολιτικού συστήματος είπε: «Λίγοι μήνες ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετοί για να αποδειχθεί και ότι ο αριστερός βασιλιάς είναι το ίδιο γυμνός. Το κομματικό κράτος είχε στήσει δεκαετίες τώρα παντού, αυθαίρετες κατασκευές στο οικόπεδο Ελλάδα και τώρα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να προσθέσει το δικό του πανωσήκωμα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γλυκαθεί από την εξουσία. Αστικοποιούνται και ταυτοχρόνως μονιμοποιούνται. Πασχίζουν να διατηρήσουν το μεγάλο κράτος, είναι εχθρικοί στην ιδιωτική πρωτοβουλία, το κέρδος και την επιχειρηματικότητα, πολεμούν την αριστεία, την αξιοκρατία», ενώ κατέληξε με τη φράση: «Η αυταπάτη όμως έχει ως κύριο συστατικό την απάτη!».

Μιλώντας για την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις για την κοινωνία των τριών τρίτων και όχι την κοινωνία του ενός τρίτου είπε χαρακτηριστικά:

«Μεταρρυθμίσεις γιαλαντζί που εξυπηρετούν τις συνδικαλιστικές συντεχνίες και τα φιλικά στους υπουργούς, συμφέροντα, είχαμε πολλές στην Ελλάδα, από πολιτικούς που πολιτεύθηκαν σαν στρατηγοί εκλογικών μεραρχιών. ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όμως και μεταρρύθμιση είναι όροι ασύμβατοι. Όπως και Δεξιά και μεταρρυθμίσεις είναι όροι ασύμβατοι.

Όπως και σοσιαλιστικός λαϊκισμός και μεταρρυθμίσεις είναι όροι ασύμβατοι γιατί μεταρρυθμίσεις και κομματικό κράτος -κράτος των κολλητών- δεν πάνε μαζί».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Έχουμε ανάγκη μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης. Μόνο έτσι θα συντελεστεί η προοδευτική επανάσταση που έχει ανάγκη ο τόπος. Να βγάλουμε έξω τους λαϊκιστές, τους οπισθοδρομικούς, τους πλιατσικολόγους και να συνεργασθούμε.

Για να μειώσουμε τις αδικίες. Να μοιράσουμε δίκαια τα βάρη. Να υπάρξουν ευκαιρίες. Να κάνουμε την οργή δημιουργία. Να διώξουμε την αβεβαιότητα και να φέρουμε πίσω τα παιδιά μας. Ίσως τώρα, που οι φωνές του λαϊκισμού έχασαν την ορμή τους και γελοιοποιήθηκαν, να είναι η ώρα να ξαναπούμε τις δικές μας απαντήσεις. Τις απαντήσεις της λογικής».