Μηδενικοί ή ελάχιστοι θα είναι οι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση την επόμενη σχολική χρονιά, παραδέχθηκε επισήμως χθες ο υπουργός Παιδείας.
Με την παραδοχή αυτή, την παραμονή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο Νίκος Φίλης τινάζει ουσιαστικά στον αέρα τις προσδοκίες για ομαλή έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς καθώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στα σχολεία, τα νούμερα δεν βγαίνουν.
Επιπλέον, η νέα αποτυχία της κυβέρνησης να τηρήσει όσα εδώ και πολύ καιρό υποσχόταν στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, λόγω του σχολικού κόφτη που προκύπτει από την άρνηση των θεσμών να εγκρίνουν την άμεση έναρξη των 20.000 προσλήψεων εκπαιδευτικών που έταζε ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τριετίας, θέτει σε σκληρή δοκιμασία την μέχρι πρόσφατα προνομιακή του σχέση με τον χώρο της εκπαίδευσης.
Ο υπουργός Παιδείας σε χθεσινή του συνέντευξη στο Mega παραδέχθηκε ότι φέτος θα γίνει μικρός αριθμός μόνιμων διορισμών, επικαλούμενος τη δικαιολογία ότι χρειάζεται σύστημα ΑΣΕΠ, που πλέον δεν προλαβαίνει να οργανωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Και τόνισε ότι το υπουργείο του δίνει αυτή την περίοδο τη μάχη για τα κενά, με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των μεταβολών (μεταθέσεις, αποσπάσεις κ.λπ.) και την πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών, ώστε τον Σεπτέμβριο να βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.
Ωστόσο, αυτά που χθες είπε ο Νίκος Φίλης δεν μπορεί να μην τα γνώριζε εδώ και καιρό, ούτε να μην είχε ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Πρωθυπουργό. Και όμως, η κυβέρνηση καλλιεργούσε επί μήνες την αυταπάτη ότι οι θεσμοί θα συναινέσουν σε αθρόες μόνιμες προσλήψεις σε βάθος 3 ετών. Είχε μάλιστα ετοιμάσει και μελέτη για την αναγκαιότητα έναρξης των προσλήψεων από την επόμενη χρονιά. Για παράδειγμα, τον περασμένο Μάρτιο ο Φίλης ενημέρωνε ότι καταθέτει στους θεσμούς μελέτη για την ανάγκη να υπάρξουν 20.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών την επόμενη τριετία, «ύστερα από έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών και αδιοριστίας». Μάλιστα είχε ζητήσει από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών να καταθέσουν και προτάσεις, προκειμένου να κατατεθεί μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για τους διορισμούς και τις προσλήψεις της σχολικής χρονιάς 2016-17.
Αλλά ακόμα και μετά τις 19 Απριλίου, οπότε φάνηκε ότι το αίτημα «έφαγε πόρτα» από τους θεσμούς, που το συνέδεσαν με την αξιολόγηση και τον διάλογο για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, η κυβερνητική γραμμή εξακολουθούσε να αναφέρεται σε 20.000 μόνιμες προσλήψεις σε βάθος τριετίας.
Τελικά, την περασμένη Παρασκευή ο Νίκος Φίλης συναντήθηκε εκ νέου με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών (σ.σ. ας σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη ξεσηκωθεί με τις ρυθμίσεις για τα νηπιαγωγεία, τα ολοήμερα σχολεία, τις παλινωδίες για τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών κ.λπ. και κάνουν συγκεντρώσεις και στάσεις εργασίας, ενώ κάποιοι συζητούν και κινητοποιήσεις εν μέσω εξετάσεων) και αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι τη νέα χρονιά θα διοριστούν μόνο όσοι έχουν δικαιωθεί από δικαστικές αποφάσεις.  Σύμφωνα με την ενημέρωση εκπροσώπων των Παρεμβάσεων, μιας από τις παρατάξεις στο προεδρείο της ΟΛΜΕ, ο υπουργός τούς είπε ότι με αυτά τα δεδομένα «υπάρχει πολύς χρόνος για να συζητήσουμε επί του τρόπου διορισμού με ένα μεικτό σύστημα που δεν θα αποκλείει τους αναπληρωτές που δουλεύουν δεκαετίες, αλλά και όσους είναι νέοι και δεν διαθέτουν αξιολόγηση από διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Ο υπουργός, δε, δεσμεύτηκε ότι ο αριθμός των αναπληρωτών που προσλήφθηκε φέτος (πάνω από 23.000) θα είναι τουλάχιστον ο ίδιος τον Σεπτέμβριο. Υποσχέθηκε ότι πιστώσεις για αναπληρωτές θα εξασφαλιστούν και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκτός από το ΕΣΠΑ, αλλά δεν δεσμεύτηκε ούτε πόσα κονδύλια θα είναι αυτά ούτε πόσες προσλήψεις θα γίνουν».
Τσουνάμι αποχωρήσεων. Και πώς να δεσμευτεί όταν, σύμφωνα με τον αιρετό εκπαιδευτικό Νεκτάριο Κορδή, μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν υποβληθεί φέτος 1.085 παραιτήσεις για συνταξιοδότηση κυρίως λόγω του νέου Ασφαλιστικού, ενώ την 6ετία 2010-2015 είχαμε 17.843 αποχωρήσεις καθηγητών. Συνολικά, αναμένεται ότι 3.000 εκπαιδευτικοί θα βγουν στη σύνταξη φέτος. Και ακόμα χειρότερα, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν επαρκούν για τους περίπου 30.000 αναπληρωτές που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τη νέα χρονιά. Απομένει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο και φέτος συμπλήρωσε μέρος των κονδυλίων για τις 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών - παρά τις οποίες, κενά υπάρχουν ακόμα και και σήμερα. Πάντως, ο Νίκος Φίλης δεσμεύτηκε ξανά χθες ότι όλα τα ολοήμερα σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν κανονικά του χρόνου.
Τι σημαίνουν αυτά; Οτι με 20.000 προσλήψεις - υπό την τρόικα - προμηνύεται εκρηκτική έναρξη του επόμενου σχολικού έτους, με χιλιάδες κενά παρά τις διαβεβαιώσεις Φίλη. Και ότι η κυβέρνηση κάθεται πάνω σε - ακόμα - ένα καζάνι που κοχλάζει, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό το είχε υπό έλεγχο.

Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές
Στη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων που για πρώτη φορά φέτος είναι διπλές (παλιό και νέο σύστημα) ρίχτηκαν από το πρωί σήμερα περισσότεροι από 103.000 υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 
Οι εξετάσεις άρχισαν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) και οι υποψήφιοι διεκδικούν μια από τις 69.985 θέσεις που προσφέρονται φέτος στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. 
Από το σύνολο των υποψηφίων μόνο το 4% αποφοίτων Γενικών Λυκείων επέλεξε το παλιό σύστημα, ποσοστό που ανεβαίνει σε περίπου 13% για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Οι εξετάσεις για τα βασικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν την 1η Ιουνίου για τους αποφοίτους  Γενικών Λυκείων και στις 6 Ιουνίου για τους αποφοίτους ΕΠΑΛ και θα ακολουθήσουν από 16 Ιουνίου οι εξετάσεις στα Ειδικά Μαθήματα και οι ενδοσχολικές.

Την Τετάρτη οι φοιτητικές εκλογές
Μεθαύριο Τετάρτη 18 Μαΐου έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν 
οι φετινές φοιτητικές εκλογές. 
Με εξαίρεση τα τραπεζάκια των παρατάξεων, το κλίμα είναι άκρως υποτονικό σε όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Για μια ακόμα χρονιά δεν αναμένεται 
να εκδοθούν κοινά αποδεκτά αποτελέσματα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από