Είναι γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να δώσει νέο αέρα και στυλ στην κυβέρνησή του, θεωρώντας ότι σε μεγάλο βαθμό έχει καταπιεστεί από την οκτάμηνη αξιολόγηση των δανειστών. Αναγνωρίζοντας λοιπόν ότι οι υπουργοί λειτούργησαν στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής υπό το άγχος της αξιολόγησης, πιστεύει ότι δεν πρέπει να κάνει βεβιασμένες κινήσεις με έναν άμεσο κυβερνητικό ανασχηματισμό αδικώντας ενδεχομένως κάποια από τα κυβερνητικά στελέχη.

Στην απόφασή του να παρατείνει τη θητεία του υφιστάμενου κυβερνητικού σχήματος βάρυνε και η  κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, που σε συνδυασμό με τη μέγκενη στην οικονομία  δημιούργησε, σύμφωνα με το Μαξίμου, ασφυκτικές συνθήκες στην παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει λοιπόν να  δώσει χρόνο στους υπουργούς για να επιδείξουν έργο και να παρατείνει τη θητεία τους και το καλοκαίρι προκειμένου να αξιολογηθούν για τα πεπραγμένα τους το φθινόπωρο μέσα από έναν ευρύ ανασχηματισμό.
  
Τρόικα εσωτερικού
Η αξιολόγηση των υπουργών, για την οποία έχει μιλήσει επανειλημμένως ο ίδιος ο Τσίπρας, δεν θα γίνει όμως αυτήν την φορά στα τυφλά. Τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός αποκτά προσωπικό μηχανισμό παρακολούθησης της κυβέρνησης και αναθέτει, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές των «ΝΕΩΝ», τον έλεγχο των υπουργείων σε τρεις στενότατους συνεργάτες του, οι οποίοι θα λειτουργούν ως ένα σχήμα τρόικας εσωτερικού. Το σχήμα αυτό, που θα βρίσκεται κοντά στον Πρωθυπουργό, θα του δίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή την εικόνα της κυβέρνησης και της απόδοσης των υπουργών και σε μεγάλο βαθμό θα λειτουργεί στα πρότυπα της τρόικας των δανειστών, η οποία ήλεγχε τους υπουργούς ως προς το σκέλος της εφαρμογής της συμφωνίας. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η υπό συγκρότηση τρόικα εσωτερικού θα κάνει κάποια στιγμή τη δική της αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να κλείσει περί τα τέλη Ιουλίου, δηλαδή πριν από τις διακοπές του Αυγούστου. Με βάση την έκθεση αξιολόγησης της πρωθυπουργικής τριάδας, ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει και τις αποφάσεις του για τη μορφή του επόμενου κυβερνητικού σχήματος.
Με αυτόν τον τρόπο ο Πρωθυπουργός όχι μόνο θα δώσει μία νέα ευκαιρία στους σημερινούς υπουργούς να προωθήσουν έργο, αλλά συγχρόνως θα τους δημιουργήσει κίνητρα για τους επόμενους τρεισήμισι μήνες, ώστε να εργαστούν εντατικά και να παραγάγουν ουσιαστική δουλειά. Αλλωστε οι εκκρεμότητες είναι πολλές. Η παράταση στο κλείσιμο της διαδικασίας αξιολόγησης διατηρεί σε φακέλους στα υπουργικά συρτάρια πολλά έτοιμα νομοσχέδια που δεν προωθήθηκαν εξαιτίας της ανοιχτής διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη επιλέξει τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την τρόικα εσωτερικού, η οποία επί της ουσίας θα είναι τα αφτιά και τα μάτια του στα υπουργεία. Η τριάδα στελεχών θα απαρτίζεται από τους Δημήτρη Τζανακόπουλο, Δημήτρη Λιάκο και Δημήτρη Παπαγιαννάκο, όλοι τους έμπιστοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ο Τζανακόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο γενικός γραμματέας Πρωθυπουργού και έχει εγκατασταθεί από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συμβολή του στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης για τη δημιουργία του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης - του περίφημου κόφτη - ήταν καθοριστική, γι' αυτό εξάλλου συμμετείχε τις τελευταίες ημέρες στη διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς στο Χίλτον. Ο οικονομολόγος - προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα - Δημήτρης Λιάκος είναι επίσης στενός πρωθυπουργικός συνεργάτης και ασκεί χρέη διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.

Στην πραγματικότητα ο Λιάκος παρακολουθεί και συντονίζει το οικονομικό επιτελείο με την ομάδα του, από το Μέγαρο Σταθάτου. Ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ήταν μέχρι σήμερα συντονιστής της διαπραγμάτευσης για όλα τα θέματα κι εκ των πραγμάτων συμμετείχε και στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις του Χίλτον.

Εργάζεται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα πολλά χρόνια, μάλιστα δούλευε στην ομάδα τεκμηρίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο που βρισκόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και οι τρεις θα βρίσκονται σε απευθείας επαφή με τους υπουργούς και θα παρακολουθούν την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου στη βάση οδικών χαρτών και συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Συγχρόνως θα παρακολουθούν την πορεία των νομοσχεδίων και των prior actions της κυβερνητικής πολιτικής για τα οποία και θα ενημερώνουν τον Πρωθυπουργό. Η πρώτη τους αξιολόγηση θα γίνει τον Ιούλιο με απευθείας αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, προτεραιότητα το επόμενο διάστημα θα δοθεί στους τομείς της Παιδείας, στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην επιτάχυνση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, οπωσδήποτε στον αναπτυξιακό νόμο που βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης και στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.
  
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι μέσα από αυτήν θα μπορέσει να διατηρήσει το κόμμα στην πίστα των κομμάτων εξουσίας. Κατά την άποψή του ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργεί και κριτικά και υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση, διατηρώντας ωστόσο διακριτό ρόλο. Και πιστεύει ότι ήρθε η ώρα, μετά την περσινή επώδυνη διάσπαση και την αποχώρηση του Αριστερού Ρεύματος, να αρχίσει η διαδικασία ανοίγματος του κόμματος με στόχο την αντιστοίχιση του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.
Η εισήγηση του Πρωθυπουργού είναι το 2ο Συνέδριο του κόμματος να γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Προτού αρχίσουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Ο ΣΥΡΙΖΑ οργανωτικά εμφανίζεται έτοιμος - άλλωστε υπό κανονικές συνθήκες το συνέδριο θα είχε γίνει τον Απρίλιο - όμως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα συλλογικά όργανα και την Πολιτική Γραμματεία.
Ο Πρωθυπουργός πιστεύει ότι ο Ιούλιος είναι ο καταλληλότερος μήνας για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και την προσέγγισή του τόσο στην κοινωνία όσο και με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πολύ πιθανόν να ενσωματωθεί στην Κουμουνδούρου και η πολιτική κίνηση του Φώτη Κουβέλη ή να προσχωρήσουν και μεμονωμένες προσωπικότητες της Αριστεράς που θα δώσουν νέο χαρακτήρα στην Κουμουνδούρου.

Αυτό σημαίνει ότι θα προηγηθεί μεγάλη πολιτική εξόρμηση και οι οργανώσεις του κόμματος θα ανοίξουν για την εγγραφή νέων μελών, χωρίς ωστόσο να ζητούνται πιστοποιητικά αριστεροσύνης.

Εχοντας εξασφαλίσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και ήδη την εκταμίευση της μεγάλης δόσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας σήμερα δεν αμφισβητείται από κανέναν στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ούτε επί ηγεσίας Λαφαζάνη στην εσωκομματική αντιπολίτευση είχε αμφισβητηθεί. Οι όποιες ενστάσεις ή διαφοροποιήσεις της ομάδας των 53 επίσης δεν σχετίζονται με το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, αλλά με τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, με αίτημα για πιο συλλογικές αποφάσεις. Επομένως, η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι θα τον ισχυροποιήσει πολιτικά και θα επιβεβαιώσει την αποδοχή του από ένα ευρύτερο σώμα και όχι από έναν στενό κομματικό πυρήνα. Η δυσκολία ωστόσο που έχει το εγχείρημα της διεύρυνσης είναι το μούδιασμα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και η διστακτικότητά τους μετά την ψήφιση Μνημονίου να εκτεθούν διαδηλώνοντας υπέρ ενός αριστερού κόμματος που κατηγορείται από την αντιπολίτευση της χώρας ως το πλέον φιλομνημονιακό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από