Αναλυτές και ειδήμονες των μέσων επικοινωνίας υποστηρίζουν ότι οι ιθύνοντες του facebook έχουν πλέον ως βασικό τους στόχο να μετατρέψουν το πιο διαδεδομένο κοινωνικό δίκτυο στον πλανήτη σε έναν παγκόσμιο ιστό οπτικοακουστικού περιεχομένου, μια live streaming παγκόσμιας εμβέλειας διαδικτυακή πλατφόρμα. Οι κινήσεις των ιθυνόντων του δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον πλανήτη παρουσίασε πρόσφατα μια σειρά από live βίντεο ενημερώσεις, τοποθετώντας τη ροή βίντεο στην αρχική σελίδα των ταμπλετών, λάπτοπ και έξυπνων κινητών.

Οι χρήστες μπορούν πλέον να μεταδίδουν βίντεο του εαυτού τους, να ακολουθούν διασημότητες σε πραγματικό χρόνο, να σαρώνουν τους χάρτες για να δουν τις προσφορές από όλο τον κόσμο και να σχολιάζουν τα βίντεο σε πραγματικό χρόνο, όπως ακριβώς ένα κανονικό μήνυμα στο facebook. Ο στόχος, φυσικά, είναι «να κρατήσουν τους ανθρώπους κολλημένους» στις ροές που προσφέρονται από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως σχολίασε η εφημερίδα «USAToday». Ο Ζάκερμπεργκ, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έχει μια «εμμονή» με το βίντεο σε απευθείας σύνδεση, ασκεί μεγάλες πιέσεις στην αγορά ώστε το live streaming να εμφανίζεται ως ένας νέος, πιο αυθόρμητος τρόπος διάδρασης ανάμεσα στους χρήστες, είτε πρόκειται για «παππούδες που καταγράφουν τα πρώτα βήματα των εγγονών τους» είτε για οπαδούς ενός ποδοσφαιρικού αγώνα στην κερκίδα.

Οι χρήστες του facebook παρακολουθούν ήδη 100 εκατομμύρια ώρες βίντεο κάθε μέρα. Η προσθήκη του live streaming θα βοηθήσει την εταιρεία να πουλήσει ακόμη περισσότερες διαφημίσεις –ίσως να έχει βρει την κερκόπορτα της τηλεοπτικής διαφημιστικής δαπάνης!

Το Snapchat. Οι εν λόγω κινήσεις του Ζάκερμπεργκ οφείλονται στο γεγονός ότι το κοινωνικό δίκτυο χάνει γρήγορα έδαφος από ένα άλλο δίκτυο, το Snapchat. Το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μεγάλη απήχηση, ιδίως στην ανταλλαγή βίντεο, παρά το γεγονός ότι οι χρήστες του, οι αποκαλούμενοι snapchatters, παρακολουθούν σήμερα 10 δισεκατομμύρια βίντεο την ημέρα από 8 δισεκατομμύρια τον περασμένο Φεβρουάριο. Για να καλύψει το χαμένο έδαφος στο βίντεο, ο Ζάκερμπεργκ έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα του facebook το live streaming και η εταιρεία του ακόμη πληρώνει διασημότητες που διαφημίζουν ότι το χρησιμοποιούν. Για κάποιους αναλυτές, ο Ζάκερμπεργκ μπορεί να εξετάσει αν το live streaming αποτελέσει το επόμενο βήμα στην εξέλιξη του κοινωνικού δικτύου.

Στην πράξη φαίνεται ότι αρχικά υποτίμησε το Snapchat και τώρα προσπαθεί να το θέσει εκτός συναγωνισμού. Την ίδια στιγμή, ο Ζάκερμπεργκ μπορεί να κάνει ένα αντίστοιχο λάθος, δηλαδή να παραβλέψει τον πραγματικό αριθμό των χρηστών του facebook που θέλουν να χρησιμοποιούν το live streaming.

Η επιθετική πάντως προσέγγιση του facebook υποδηλώνει την τάση που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια να θέτει υπό τον έλεγχό του το σύνολο των ψηφιακών μας εμπειριών.

Ενδεχομένως η υπόρρητη στρατηγική του να είναι ένα είδος έμμεσου ελέγχου του Διαδικτύου, ώστε να μην είναι ορθάνοικτες οι πύλες για νέους επίδοξους ανταγωνιστές. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν οι εμπνευστές αυτής της προσέγγισης είναι ότι οι άνθρωποι αντιδρούν όταν αντιλαμβάνονται ότι τους θέτουν φραγμούς και όρια.