Ο πλούτος κόμμα δεν κοιτά! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις πόθεν έσχες που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και στις οποίες –εκτός βέβαια των αρχηγών –πλουσιότερος εμφανίζεται ο γαλάζιος βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς με καταθέσεις περίπου 2.200.000 ευρώ. Κοντά του βρίσκεται και ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής της Ιατρικής Δημήτρης Κρεμαστινός, με περίπου 2 εκατ. ευρώ. Αλλά και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, καθώς από κοινού με τη σύζυγό του Λίλα Μπακατσέλου διαθέτουν καταθέσεις περίπου 1,6 εκατ. ευρώ. Σειρά έχει μετά ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ –γενικός γραμματέας πλέον του υπουργείου Εσωτερικών –Δημήτρης Τσουκαλάς με καταθέσεις ύψους 980.000 ευρώ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Πλούσιο ενδιαφέρον εμφανίζει και η δήλωση του β’ αντιπροέδρου της Βουλής και προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Εσχες Γιώργου Βαρεμένου, ο οποίος διαθέτει καταθέσεις ύψους περίπου 420.000 ευρώ. Σε λογαριασμούς 300.000 ευρώ βέβαια εμφανίζεται συνδικαιούχος με την κόρη του.

Επίσης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, από κοινού με τη σύζυγό του, είναι συνδικαιούχος σε χαρτοφυλάκιο με αξία αποτίμησης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης κοντά στο μισό εκατομμύριο. Τα ποσά είναι 475.801,35 ευρώ και 34.036,34 δολάρια. Ο ίδιος διαθέτει στον οικογενειακό λογαριασμό ποσό ύψους 191.500 ευρώ.

Από τις γυναίκες ξεχωρίζει η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή που έχει καταθέσεις κοντά στα 185.000 ευρώ. Οπως και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου με καταθέσεις στην τράπεζα περίπου 100.000 ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωση περιουσιακής κατάστασης της υφυπουργού Υποδομών Μαρίνας Χρυσοβελώνη: έχει τραπεζικές καταθέσεις κοντά στα 180.000 ευρώ, αλλά εντυπωσιακή είναι η αντικειμενική αξία των 17 ακινήτων, στα οποία έχει εγγραφή και αγγίζει τα 750.000 ευρώ!

…και οι φτωχότεροι

Μονομαχία διεξάγεται ανάμεσα στη Διαμάντω Μανωλάκου του ΚΚΕ και την Παναγιώτα Δριτσέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τον τίτλο της φτωχότερης βουλευτού, με νικήτρια τη δεύτερη καθώς δεν διαθέτει κανένα ακίνητο και οι καταθέσεις της περιορίζονται στα 120 ευρώ. Στον τραπεζικό λογαριασμό της Μανωλάκου θα βρει κανείς το ποσό των 174 ευρώ. Ακολουθούν ο Γιάννης Γκιόκας, επίσης από το ΚΚΕ, με καταθέσεις που δεν ξεπερνούν τα 350 ευρώ αλλά και ο Νάσος Αθανασίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος περιορίζεται σε ποσό μικρότερο από 600 ευρώ.

Τα 17 ευρώ του Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνει με τη σύζυγό του εισοδήματα ύψους 85.000 ευρώ. Εχουν στην ιδιοκτησία τους τέσσερα ακίνητα –δύο οικίες, ένα διαμέρισμα και ένα βοσκοτόπι –και διαθέτουν δύο αυτοκίνητα. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο Παυλόπουλος δηλώνει καταθέσεις μόλις 17,30 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, ενώ η σύζυγός του διαθέτει καταθέσεις 7.819 ευρώ.